Coen van Sprang wint Dutch Barista Championship 2014

Tijdens de eerste editie van The Amsterdam Coffee Festival werd Coen van Sprang (Bocca Coffee) Dutch Barista Champion 2014. Van Sprang zal Nederland voor de tweede keer vertegenwoordigen bij het barista wereldkampioenschap, waar hij in 2012 de halve finale haalde. De titelverdediger Zjevaun Janga (Restaurant FG) werd tweede en Kim Staalman (Coffee Company) derde.


Koffie en vruchten

De zes beste barista's van Nederland lieten ieder een zeer hoog niveau zien in de finale. Van Sprang maakte indruk op het publiek en de jury met een boeiende presentatie.
In zijn presentatie zette Van Sprang vraagtekens bij het verspillen van een groot deel van de koffiebes.

"Bij de meeste vruchten wordt het vruchtvlees gegeten en wordt de pit weggegooid. Bij koffie is dit juist andersom. Kilo's vruchtvlees van koffiebessen worden weggegooid, slechts de pitten zijn nodig voor koffiebonen."

Van Sprang verwerkte dit restproduct, het vruchtvlees, juist wel in zijn signature drink. Deze zelf ontworpen koffiedrank, op basis van espresso, serveerde hij naast espresso en cappuccino aan de jury.


Samenwerking met koffieboeren

De kampioenskoffie komt uit Colombia en is gebrand door zijn collega's van Bocca Coffee Roasters. De koffiebonen zijn een resultaat van een bijzonder project, waarbij zes verschillende koffieboeren uit de regio van Genova enkel de allerbeste koffiebessen van hun velden hebben geplukt om samen een uniek lot te produceren. De boeren hebben allen hun eigen plantage in de provincie Nariño in het zuiden van Colombia.

Coen van Sprang zal Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap Barista in Rimini, Italië. Dit evenement, georganiseerd door de World Coffee Events vindt plaats van 9 t/m 12 Juni 2014.

www.worldbaristachampionship.com

LET OP: Binnenkort verkrijgbaar. Beperkte oplage van het SUPPORTERS SHIRT voor COEN VAN SPRANG. Reserveer je shirt via sander@esw.nl. (Maten: S, M, L, XL)

Share:
Terug