The Village schenkt beste koffie volgens Misset Horeca Koffie Top 100

Top 5 voorbeeld voor Nederlandse horeca

Het hoge woord is eruit: De Misset Horeca Koffie Top 100 2013 is gewonnen door: The Village Coffee and Music in Utrecht! Gefeliciteerd!

Specialtycoffee.nl is niet zo dol op lijstjes, maar ziet wel een paar interessante overeenkomsten tussen de zaken in de top 5.

Top 5 Misset Horeca Koffie Top 100 2013


1. The Village Coffee and Music, Utrecht

2. Vienna Konditorei, Den Haag

3. IJspressi, Almere

4. Semmelink Koffie, Lochem

5. Doppio Espresso, Hilversum

(v.l.n.r.: The Village, Vienna, IJspressi, Semmelink, Doppio)

Jonge ondernemingen

Hoewel de oudste zaak in de top 5 al in 1966 de deuren opende (Vienna), rekenen we de overname door Jordy Kuijper (2010) als een nieuw beginpunt. Hiermee is Vienna samen met IJspresso nog steeds de oudste zaak. Doppio Espresso Hilversum, The Village Coffee and Music en Semmelink Koffie startten alle drie in 2011.

Deze zaken worden gerund door ondernemers die gewend zijn aan economische tegenwind. Ze zijn creatief, pro-actief en gaan van zichzelf uit.

Uitgesproken gastvrij

Gasten voelen zich thuis bij de top 5 zaken en dat is dan ook één van de hoofddoelen van de ondernemers. Zij vullen dit niet in volgens de klassieke regels (volgens het boekje), maar juist op een eigen, persoonlijk wijze.

Dit zorgt voor een grote diversiteit in de top 5. Van strak (Doppio) tot vintage (The Village) en van huiskamer (Semmelink) tot traditioneel/functioneel (Vienna en IJspressi).

De ondernemers kiezen voor een bepaalde uitstraling. Tja, en wie kiest, wordt gekozen.

La Marzocco love

Wij checken natuurlijk direct de apparatuur van de top 5:

Vienna

Machine: La Marzocco FB80

Molen: Mahlkönig K30 Vario

Doppio Espresso Hilversum

Machine: Kees van der Westen

Molen: Mahlkönig

IJspressi

Machine: La Marzocco FB70

Molen: Mahlkönig en Mazzer

Semmelink Koffie

Machine: La Marzocco Linea

Molen: Mazzer

The Village Coffee and Music

Machine: La Marzocco Linea

Molen: Mazzer Robur

Koffie

Gebruiken de zaken in de top 5 dezelfde koffie? Nee, zeker niet. Iedere zaak in de top 5 werkt wel met een bewust gekozen koffie en vaak met koffie die niet van één leverancier komt.

The Village, Semmelink en Doppio Espresso werken met koffie van verschillende leveranciers en merken. Vienna (Bocca) en IJspressi (Kimbo) kiezen voor een koffie(smaak) die past bij hun zaak en de gasten.

De meest mainstream coffee van de top 5 is te vinden bij IJspressi, maar na wat doorvragen is er een secret specialty coffee voor de liefhebber!

De top 5 schenkt koffie op basis van smaak van de eigenaren en de gasten.

Baristatraining

Last but not least: iedere zaak in deze top 5 investeert in koffiekennis en baristakunde. Regelmatig wordt er getraind en ge-experimenteerd. Zonder gedegen training kom je niet aan de machine in deze zaken en zo zien we het graag.

Voorbeeld

Iedere zaak in deze top 5 kan dienen als een voorbeeld voor horecazaken in Nederland. Je hoeft geen überhippe specialty coffeebar te zijn om een uitstekende koffie te serveren (maar het mag wel).

Bij de samenstelling van de lijst wordt niet alleen gelet op de kwaliteit van de koffie, maar ook bijvoorbeeld op gastvrijheid en hygiëne. Het plaatje moet compleet en in balans zijn.

Drink je bij The Village de beste kop koffie van Nederland? Neem de proef op de som, je mag ervan uitgaan dat je verwachting overtroffen wordt.

Gerelateerde producten

 1. FB/70

  info
 2. FB/80

  info
 3. Linea

  info
 4. Super Jolly Automatic

  info
 5. Super Jolly Electronic

  info
 6. K30 Vario

  info
 7. K30 Twin

  info
 8. Vario Home

  € 540,00 info
Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties
Share:
Terug