The Village Coffee & Music in Koffie Top 100

Hoogste nieuwe binnenkomer: "Cool!"

De Misset Horeca Koffie Top 100 sloot vorig jaar nog 'independents' uit van deelname, tot verbazing van koffiekenners en -liefhebbers. Dit jaar mochten de koffiebars meestrijden, ook als ze geen koffie schenken van één van de grotere koffiemerken in Nederland.

Na uitsluiting nu lieveling

Het is dus niet zo vreemd dat een zaak als The Village Coffee and Music in Utrecht de hoogste nieuwe binnenkomer is geworden. Misset verraste de barista's met een oorkonde. De exacte uitslag volgt op 9 september 2013.

Stap vooruit bij tweede editie

De winnaar van de eerste editie, de Koffiesalon in Amsterdam, verdedigt de titel niet. Misset kiest ervoor om winnaars de volgende 3 jaar niet nog eens te bezoeken. 

Positief punt: Misset haalde voor de tweede editie de bedrijven met volautomaten uit de lijst. Deze keuze maakt de lijst een stuk geloofwaardiger en eerlijker. 

Opmerkelijk: Om de bedrijven met een volautomaat toch in het zonnetje te zetten, komt er naast de Top 100 ook een 'Volautomaten Top 20". 

Lekker 2 centimeter schuim!

De jury beoordeelt bij ieder bedrijf een koffie, een espresso en een cappuccino. Volgens de redacteur in onderstaande video worden hierbij zoveel mogelijk de richtlijnen van het World Barista Championship gehanteerd.

Hoe de jury aan de regel komt dat een cappuccino 1,5 tot 2 centimeter schuim nodig heeft, is dan ook een vraag. 

Liever geen hangbillen

Nog een laatste tip voor deelnemers aan de Koffie Top 100: zorg dat het hartje in de cappuccino niet ondersteboven in het kopje zit. De jury is not amused als er hangbillen worden geserveerd.

(Blijkbaar weet de jury nog niet dat geoefende barista's nooit per ongeluk een hartje ondersteboven serveren.....)

Publiekprijs en jury-oordeel

Op 9 september wordt de uitslag van de Misset Koffie Top 100 bekend gemaakt. Naast het oordeel van de jury is er een publieksprijs, vorig jaar gewonnen door Doppio Espresso Hilversum.

De afgelopen maanden zijn koffiedrinkende consumenten opgeroepen om hun favoriete zaak een stem te geven. De zaak met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Lunchcafé Plein 10 wint publieksprijs

Luchcafé Plein 10 (met volautomaat) heeft de meeste gasten zo ver gekregen om te stemmen, de publieksprijs gaat naar Assen. 

De Publieks-top-10 van 2013:

1 Plein 10, Assen: 1909 stemmen
2 Bagels & Beans, Hilversum: 1378 stemmen
3 Coffeelicious, Dordrecht: 626 stemmen
4 Doppio Espresso Groningen: 395 stemmen
5 Croissanterie Leurope, Stadskanaal: 278 stemmen
6 The Kitchen Drinks & Bites, Hoogeveen: 243 stemmen
7 Grand-cafe Eindeloos, Emmeloord: 234 stemmen
8 Lunchroom Puur, Sittard: 228 stemmen
9 Brasserie 't Ogenblikske, Etten-Leur: 174 stemmen
10 Espressobar Hugo, Gorinchem: 174 stemmen

Share:
Terug