Koffie en Björn Borg

Het is komkommertijd, dus de media vult haar pagina's op met berichten over Björn Borg boxers onder surfshorts waardoor de zwemwaterkwalitiet zou worden aangetast of andere berichten die samenhangen met de hoge temparaturen. Zo wordt ook dit jaar de hardnekkige fabel van stal gehaald dat koffie zou dehydrateren. We spreken het maar weer eens tegen. 

Screenshot: AD

Fabels over koffieconsumptie en vochtbalans

Wegens de aanhoudende warmte heeft het RIVM met ingang van 21 juli het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Tijdens warm weer is het extra belangrijk om dagelijks voldoende te drinken. Naast ondermeer water dragen koffie en thee ook gewoon bij aan dagelijkse inname van vocht.

Echter, vanuit verschillende hoeken wordt op basis van hardnekkige fabels over het vermeende vochtafdrijvende effect van cafeïne, het advies gegeven om met het warme weer koffie- en theeconsumptie te vermijden.Tijdens hittegolven is het advies om minstens twee liter vocht te drinken, ook als men geen dorst heeft. De hoeveelheid cafeïne in de dagelijkse kopjes koffie en thee is te laag om een negatief effect op de vochtbalans uit te oefenen. Ook ouderen kunnen daarom rustig van hun dagelijks kopje koffie blijven genieten.

Het Nationaal Hitteplan is in 2007 voor het eerst ingesteld. Het plan omvat preventieve maatregelen om het ongemak van hitte te voorkomen. De GGD is partner in het Nationaal Hitteplan en voorziet burgers en zorgverleners van informatie en tips en adviseert gemeenten onder anderen over evenementen. In 2010 heeft RIVM op basis van de wetenschappelijke literatuur een update van het Nationaal Hitteplan gemaakt. De hoeveelheid cafeïne in de dagelijkse kopjes koffie en thee is te laag om een negatief effect op de vochtbalans uit te oefenen. Daarom adviseert het RIVM niet langer om cafeïne te vermijden. Bovendien geeft ook hetVoedingscentrum aan dat koffie en thee een belangrijke bijdrage leveren aan de vochtbalans en op warme dagen prima kunnen worden gedronken.

Toch heerst er nog veel misverstand over koffie en vochtbalans. Het is opmerkelijk dat een aantal organisaties nog ten onrechte naar een verouderde versie van het Nationaal Hitteplan verwijst, waardoor fabels over koffie en vochtbalans blijven circuleren.

De website van het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid biedt (gericht op gezondheidsprofessionals) meer informatie over het onderzoek naar het effect van koffie, en met name cafeïne, op de vochtbalans.

Bron: Kenniscentrum Koffie en Gezondheid

Share:
Terug