Robbert Koster wist samen met zijn vriendin Marloes van den Berg Espressobar Hugo in Gorinchem op de kaart te zetten als de plek voor een perfecte Illy ..."/> Hot Spot HUGO OOSTERHOUT | Specialty Coffee

Hot Spot HUGO OOSTERHOUT

Robbert Koster wist samen met zijn vriendin Marloes van den Berg Espressobar Hugo in Gorinchem op de kaart te zetten als de plek voor een perfecte Illy espresso. Door keihard te werken, investeren in kennis en hardware wisten zijn van HUGO een succes te maken en daarmee zelfs de basis te leggen voor een nieuwe HUGO in Oosterhout.

Als we Robbert ontmoeten op het grote terras met uitzicht op Sint-Jans Basiliek krijgen we onverwacht een espresso geserveerd uit handen van een wel heel bijzondere ober: Yakup Aydin, kwaliteitsadviseur van Illy Caffè uit ‘s Gravendeel. Yakup is hier al voor dag en dauw aan de slag gegaan om een baristatraining te verzorgen. Yakup en Robbert blijken elkaar al jaren te kennen en echte koffievrienden te zijn geworden.Robbert vertelt ons dat hij zich zelfs door Yakup zo gek heeft laten maken om mee te doen met het Dutch Barista Championship. Robbert:,,Dat zou ik nooit meer willen doen vanwege alle stress die het opleverde. Maar aan de andere kant heb ik er enorm veel van geleerd. Yakup’s onvoorwaardelijke steun zorgde ervoor dat ik beslagen ten ijs kwam."

Samenwerking met Illy

De samenwerking met Yakup en het hele team van Illy is sowieso fantastisch. Yakup helpt me met de baristatrainingen, iets waar ik zelf helemaal geen geduld voor heb, maar waar Yakup een natuurtalent voor heeft. Hij kan koffiekennis overdragen zonder te vervallen in moeilijke woorden. Met heldere aansprekende voorbeelden maakt hij duidelijk hoe je een latte art figuur kunt schenken of wat lastige begrippen als onder- en overextractie zijn.

Aan de andere kant help ik Illy op de Horecava. Ik ben daar verkoopondersteunend aanwezig. Ondernemers horen graag van een collega-ondernemer hoe de samenwerking met een leverancier is. Ik houd daarbij geen verkooppraatjes, neem geen blad voor de mand. Dat voelen ze, en dat werkt goed.”

2013

Als we HUGO binnenlopen kunnen we niet heen om de imposante bar waarop een indrukwekkende uitstalling aan hardware staat. Twee 3-groeps Spirits van de Nederlandse espressomachinebouwer Kees van der Westen worden geflankeerd door rijen aan Mazzer molens. Vanwege de training is de “koffie-bezetting” in de molens even anders maar normaliter tref je hier Illy ICN (licht), Illy ICS (donker) en een espresso van de week aan. Yakup duikt onmiddellijk achter de machine om een paar shots met zijn favoriete merk te maken. Het blijkt maar weer eens. Deze “knuffelturk” kan echt het mooiste uit een koffie te voorschijn halen.

Inrichting

HUGO heeft ook uitgepakt met zijn inrichting. Robbert en Marloes hebben hun ogen de afgelopen jaren goed de kost gegeven. “Alles wat we cool vonden hebben we gedocumenteerd en uiteindelijk hebben we al die ideeën tot een geheel eigen geheel gesmeed. Belangrijk is dat de aansluiting in het ontwerp van met HUGO in Gorinchem er is. Natuurlijk, dit is allemaal net wat meer trendy en “2013” dan in Gorinchem maar kijk je naar de bar en de molens en espressomachines, dan is dit duidelijk 100 % HUGO. Het grote verschil met Gorinchem is eigenlijk dat we ons daar meer op koffie richten en hier in Oosterhout met onze ruimere keuken meer FOOD kunnen bieden.”

Plannen?

“We kijken wel rond om nog één of twee HUGO’s te openen. Maar eerst ligt er de uitdaging om deze HUGO helemaal te fine-tunen en een top-team op te bouwen zodat we tijd kunnen vrijmaken om ons een volgende locatie te storten.”

Espressobar Hugo, Grote markt 24, Oosterhout

Share:
Terug