The Loring has landed

Jan en Tosca Schuitemaker van CoffeeXperts hebben vele pogingen gedaan om hun Diedrich IR 12 (bruto 12 kilo ongebrand) geurloos te krijgen. De bestaande filtermethode die ontworpen was voor een Diedrich IR7 (bruto 7 kilo ongebrand) is meerdere malen aangepast met extra geurreducerende cassettes. Dit mocht echter niet baten en de buurt bleef klagen. Ook een poging op basis van “no cure no pay” van de ontwerper Ruud Mallant van RM Techniek/Woodglass om een voor Probat gemaakt filter systeem uit te proberen had geen resultaat.

Jan Schuitemaker: ,,Blijkbaar is de lucht uitstoot van onze Diedrich IR 12 te hoog voor deze filtersystemen en dus de contact tijd tekort om tot een afdoende resultaat te komen. Het gevolg hiervan was dat wij pas laat in de middag konden beginnen met koffiebranden om niet de buurt tegen ons in het harnas te jagen. Dat betekende dus dat wij sinds 2009 tot nu half 2013 vaak in de avonduren aan het werk waren. Alleen als de windrichting gunstig was konden we gewoon overdag aan het werk. Met de groei van ons bedrijf en dus de toename in kilo’s gebrande koffie liepen we steeds vaker tegen capaciteitsproblemen aan. Tenslotte is ‘s avonds koffiebranden niet ideaal en het aantal uren beperkt."

,,Sinds 2009, nadat wij voor het eerst zijn geconfronteerd met de Loring Smart Roaster hebben we steeds contact gehouden met dit bedrijf en zijn we tot de conclusie gekomen dat wellicht deze nieuwe technologie niet eens zo onwaarschijnlijk is als we eerst dachten.

In 2010 zijn we vanaf Londen, waar wederom een SCAE trade show was, naar James Gourmet Coffee in Ross on Wye, Herefordshire, ongeveer 235 Km. van Londen, gereden. Eenmaal daar aangekomen, was onze eerste reactie “zie je wel, het werkt niet”. Eenmaal binnen bleek dat ze net klaar waren met een aanal brandingen op een, jawel, Diedrich IR12 en uit ervaring weten wij dat die inderdaad niet geurvrij zijn. We hebben de hele middag daar doorgebracht en gesproken over de Loring Smart Roaster, deze in werking gezien en buiten proberen de geur op te snuiven. Door dit bezoek aan James Gourmet Coffee zijn we enthousiaster geworden over de Loring Smart Roaster. Echter compleet overstag waren we nog niet, want de situatie was er niet naar dat we buiten daadwerkelijk ons konden positioneren dat we zeker wisten of er wel of geen geur uitstoot was. Door wat we daar hebben gezien, de brandingen die eruit kwamen en de computer software met alle mogelijkheden hadden we wel meer de overtuiging dat deze brander wellicht een goede keuze voor ons kon zijn.

In 2011 is mijn vrouw Tosca naar het Nordic Roaster Forum geweest in Götenborg bij Da Matteo Coffee. Hier hadden verschillende koffiebranders de opdracht gekregen om één vooraf aangeleverde koffie op een bepaalde manier te branden en mee te nemen naar deze bijeenkomst. Het resultaat was dat de meeste collega branders de koffie gebrand op een Loring Smart Roaster als één van de beste hadden getest tijdens een cupping sessie. Ook is mijn vrouw, met gevaar voor eigen leven, tijdens regenachtig weer het dak op gegaan om zelf met haar neus boven de schoorsteen te ruiken of het echt geurloos was. Conclusie: tijdens het brand proces geen geur uitstoot uit de hete lucht schoorsteenpijp. Met dit overtuigende “bewijs” hebben we de besluitvorming over de aanschaf van een nieuwe koffiebrander doorgezet.

Loring Kestrel Smart Roaster

Met de keuze voor deze brander stond het apparaat nog niet in Enkhuizen. Een groot struikel blok werd het financiële gedeelte. Eind 2010 hadden we onze speciaalzaak over gedaan aan een nieuwe eigenaar en zijn we als koffiebranderij verder gegaan. De cijfers van 2010 vonden de financiële instellingen niet interessant meer omdat dit twee bedrijven betrof, waarvan de resultaten door elkaar heen liepen. Het jaar 2011 was een overgangsjaar voor het zelfstandige bedrijf CoffeeXperts, die duidelijke vooruitgang liet zien, maar ook nu niet voldoende onderbouwd om tot een financiele injectie van een bank te komen. Tenslotte, letterlijk citaat: “was het crisis en kon het niet zo zijn dat een bedrijf zo veel groei liet zien”. Nog steeds moesten we in de late middag en avond branden, wat steeds maar zwaarder werd, temeer daar klanten en leveranciers gewoon overdag bellen en langs komen, zodat we gewoon de volgende dag weer op normale tijden op de zaak moesten zijn.

Halverwege 2012 wederom een poging gedaan om de financiën voor de aanschaf te regelen. De cijfers waren uitstekend, maar met half jaar cijfers doen banken dus niets. Een poging om een particuliere investeerder te vinden gaf als resultaat een te hoge rente last en inmenging in ons bedrijf. Iets wat wij absoluut niet zagen zitten. Eindelijk is 2012 voorbij, de boekouder verzocht met spoed de cijfers te produceren en jawel onze huisbankier ABN-AMRO wil voor een gedeelte de financiering op zich nemen. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen."

Share:
Terug