Disloyalty Card Amsterdam

De Koffie Omfiets Kaart is geboren.

Na Londen heeft ook Amsterdam zijn 'disloyalty card' ! De vetste en coolste independent coffee bars hebben zich verenigd om zo hun gasten te verleiden om eens om te fietsen en te proeven wat een collega 'independent' voor mooie koffies maakt . Dick van den Heuvel van Screaming Beans, is één van de deelnemers aan het project. Hij schrijft het volgende: 

"Goeie ideeën verdienen navolging. Nadat Barista Gwylim Davies een aantal jaren geleden de "disloyalty card" had geïntroduceerd. Een kaart waarmee je stempelen kon voor gratis koffie bij een aantal onafhankelijke koffiebars, kwamen een zevental onafhankelijke koffiebars in Amsterdam met het initiatief om ook in onze mooie stad iets dergelijks op te zetten. Na wat heen en weer mailen en bellen is het dan zover, de Koffie Omfiets Kaart is geboren. Vanaf begin mei krijg je bij je koffie een stempelkaart, waarmee je bij de zeven leukste koffiebars in Amsterdam een stempel kunt krijgen, bij aanschaf van een koffie. Kaart vol? Gratis koffie. De ware koffieliefhebber weet dus nu waar hij moet zijn, kan kennismaken met de mooie koffies en zetmethoden en leren wat Specialty Coffee nu werkelijk is. Er is zelfs een fietskaart beschikbaar, zodat de koffietour compleet is. Geen koffieketen, en toch een keten van koffie, dat is de gedachte achter de Koffie Omfiets Kaart. Coffee Bru, Trakteren, Espressofabriek, Screaming Beans, Sweet Cup Café, Koko en Head First zijn lekker op weg.

Zij tonen aan dat je onafhankelijk kunt zijn, en tegelijkertijd elkaar kunt versterken. Deze koffiebars zitten elkaar niet in de weg en begrijpen dat ze elkaar nodig hebben het publiek te overtuigen dat koffie anders en beter kan. En, dat het vooral veel leuker is in deze kleine koffiebars dan bij de koffieketens. Geen achterlijke prijzen voor ingewikkelde koffies, maar alles op smaak gemaakt en tegen redelijke prijzen. Met vooral passionele Barista's achter de machines en bevlogen eigenaren in de zaak. Wat mij het meest bevalt is het uitgangspunt van de kaart. Het grote publiek laten kennismaken met specialty coffee. Geen commercieel uitgangspunt, waarbij je de kaart moet aanschaffen, geen eigen strippenkaart om gasten alleen bij jou te laten terugkomen, maar delen met elkaar. Vooral het laatste is de reden dat wij meedoen.

Dick van den Heuvel

Ons uitgangspunt is altijd geweest te delen met anderen. We delen onze kennis, we delen onze ideeën en passie met onze gasten en met collega's. Ik geloof heilig in kennisdelen. Geen angst, maar vertrouwen. En dit is een mooi voorbeeld van vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen dat de deelnemers er allemaal rijker van worden. En nee, met rijker bedoel ik niet meer geld. Goed voorbeeld doet volgen dus. Ik ben heel benieuwd wanneer de Rotterdamse, Haagse en Utrechtse Koffie Omfiets Kaarten komen. Mijn fiets staat al klaar." 

Share:
Terug