Lisanne Oonk en Roelof Ilsink enHenk Langkemper bij ESW in Den Haag zitten brainstormen hoe we het ..."/> Sweet Coffee Grounds | Specialty Coffee

Sweet Coffee Grounds

Den Haag 9 december - Afgelopen week heb ik samen met Lisanne Oonk en Roelof Ilsink enHenk Langkemper bij ESW in Den Haag zitten brainstormen hoe we het geweldige initiatief van Lisanne en Roelof kunnen ondersteunen. Maar met welk plan wisten Lisanne en Roelof ons zo mee te slepen in hun enthousiasme? En ook via facebook stromen inmddels de enthousiaste reactie binnen!Het project heet Sweet Coffee Grounds: Roelof en Lisanne gaan in februari 2013 samenwerken met een groep koffieboeren in Hato Chamí in Panama. Deze koffieboeren behoren tot de etnische groep 'Ngäbe-Buglé' en wonen op het gelijknamige grondgebied in het westen van het fameuze koffieland Panama. In de bergen verbouwen zij gewassen om hun eigen voedsel voorziening te garanderen. Maar dit gebied is ook zeer geschikt voor het verbouwen van koffie. Zowel de hoogte als terroir creëren zelfs de perfecte omstandigheden voor de productie van specialty koffie. Deze gemeenschap is al hard op weg met het verbeteren van hun koffie productie. 

Echter niemand van hen heeft ooit zijn of haar eigen koffie geproefd! Dit is haast onvoorstelbaar, terwijl dit toch een belangrijke voorwaarde zal zijn in het verbeteren van kwaliteit. Boeren kunnen nog zoveel trainingen krijgen over het verbouwen en verwerken van hun koffie, als zij deze niet daadwerkelijk proeven, missen zij de essentiële link. En dat is zo zonde. Daarom zullen Lisanne en Roelof samen met deze boeren in februari 2013 een proeflaboratorium in hun pakhuis gaan installeren en een kwaliteitsteam trainen. Zodra zij proeven wat voor moois er op hun plantages groeit, kunnen zij de kwaliteit gericht verbeteren en op langere termijn hun onderhandelingspositie versterken. Met heel beperkte investering kunnen Lisanne en Roelof de boeren enorm helpen. Jullie weten wat er nodig is voor een goed geoutilleerde cupping-ruimte. Dat begint met koppen en proeflepels tot een sample-roaster en natuurlijk het geld om die mooie spullen te kopen. De boeren gaan hierin ook zelf investeren voor zover zij dat kunnen dragen.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn, als wij als verzamelde koffieliefhebbers tijdens het Latte Art feest niet alleen hartjes schenken, maar ook ons hart laten spreken!
Lisanne en Roelof zijn maandag ook van de partij en als jullie een financiële bijdrage zouden willen leveren aan dit geweldige initiatief dan help je mee aan een betere toekomst voor deze Panamezen en nog veel betere koffie!

Het hele Sweet Coffee Grounds project ondersteunen wij vanuit SpecialtyCoffee en we zullen Lisanne en Roelof op de voet volgen met reportages en video's die zij met ons zullen delen op specialtycoffee.nl.

We keep you informed! Lisanne en Roelof. We zien jullie maandag op de Haagse Latte Art kampioenschappen!

Grounds (https://www.facebook.com/sweetcoffeegrounds

Share:
Terug