Über Boiler

Slow coffee All-in-one

100% Von Coffee

‘Über Boiler', het doet toch even denken aan het kledingmerk ‘Von Dutch' dat ooit hip was bij logo-gekke pubertjes met petjes. Maar hoewel in ‘Über Boiler' ook Engels en Duits  samenkomen, zijn er verder weinig parallellen tussen de ‘merken' en hun doelgroepen te bedenken. Geestelijk vader van de Über Boiler - James Hoffman -  is ook niet echt het type dat met een 'Von Dutch' cap zou gaan rondlopen. Hoffman is namelijk 100 % 'Von Coffee'.

James werkt voor het beroemde Square Mile Coffee in Londen en werd in 2007 zelfs WBC kampioen. Hij is de vleesgeworden koffienerd die antwoorden zoekt voor vragen die nog niemand heeft kunnen bedenken. Zo propageert hij espresso zonder crema  - want crema is niet lekker - en zocht hij voor zijn bedrijf een apparaat dat simpelweg niet bleek te bestaan. Want hoe handig zou het zijn indien je bij de bereiding van slow coffees de variabelen van watertemperatuur, koffie/water ratio en tijdsduur volledig onder controle zou kunnen krijgen?

 

Nu liep iedere bereiding uit op een onhandig gegoochel met een weegschaal, boiler, thermometer en stopwatch. Daarbij bleek het in de praktijk ondoenlijk om een exacte watertemperatuur te tappen. Maar apparatuur die een all-in-one oplossing bood, was niet voorhanden. James raakte in 2009 in gesprek met Paul Stack van Marco, een vooraanstaande producent in Dublin van heetwater apparatuur voor het bereiden van koffie en thee. James deelde zijn ideeën met hem en de R&D afdeling van Marco ging aan de slag om een een paar maanden later met een prototype van de Über Boiler voor de dag te komen. Kijk maar eens naar de volgende videocasts om het enthousiasme van dat moment te proeven:

Vormgeving

In de Über Boiler is veel techniek ingebouwd om aan de gevraagde eisen van exacte temperatuurregeling en vooral exacte reproduceerbaarheid te voldoen.

Het systeem oogt als een design biertap met een in een lekblad verzonken weegschaal. Het geheel is vlak geïntegreerd in een werkblad. In het ‘lekblad' bevinden zich nog een display en 4 knoppen. De hoeveelheidsbepaling van koffie en water wordt gemaakt op basis van grammen. Dit gebeurt met de verzonken elektronische weegschaal. Wegen werkt immers nauwkeuriger dan op het oog meten. Morsen is geen probleem want aan een afvoer is gedacht.

Werking

  • Plaats een Chemex onder de uitstroomopening.
  • Zet de weegschaal via de nulinstellingtoets weer terug naar 0 gram.
  • Meet nu een exacte hoeveelheid koffie af door uitlezing van het aantal grammen in het display.
  • Zet de weegschaal weer terug naar nul.
  • Sprenkel nu een exacte hoeveelheid water in grammen met een exact ingestelde temperatuur op de koffie vanuit ‘de tap' door de kraan open te draaien.  Laat nu ook een timer laten meelopen vanaf het begin van de extractie. De waardes zijn eenvoudig instelbaar en goed uitleesbaar via het display.

Nederland

Espresso Service West heeft in Nederland als importeur van de Über Boiler de samenwerking gezocht met vooraanstaande ondernemers die binnen hun slow coffee concepten de Über Boiler als pilot in gebruik wilden gaan nemen. Rick Woertman van De Espressofabriek in Amsterdam en Karel Rietveld van Hopper in Rotterdam hebben inmiddels veel ervaring met de Über Boiler opgedaan.

Kijk hier voor een video-impressie van Espressofabriek in Amsterdam.

Voor verkoopinformatie: Espresso Service West: T: (070) 362 48 72

Downloads

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties