Slow revolution

In de Westerse wereld is er een koffierevolutie aan de gang. Allerlei nieuwe zetmethodes worden ontdekt of herontdekt. De bron van deze beweging vindt zijn oorzaak in de third wave in koffie en de slipstream daarvan: de specialty coffees. Het zijn koffies van hoge kwaliteit die veelal traceerbaar zijn. Daarbij zijn alle kwaliteitsaspecten binnen deze keten - van terroir, verwerkingswijze tot Agtron en zetmethode - van belang om de nuances van specialty coffees te proeven.
Espresso is voor deze koffies als zetmethode niet altijd ideaal. Juist heel spannende koffies met een hoge aciditeit blijken veel mooier op de cuppingtafel dan in het espressokopje. Slow Coffee (filter)zetsystemen van bijvoorbeeld Hario en Chemex, Hikari etc. zijn in staat je koffie te laten proeven zoals je het nooit hebt geproefd.

 

Maar wat is Slow Coffee. En heeft het iets met Slow Food te maken?

Zetmethodes uit de slow-coffee beweging zijn soms al meer dan 100 jaar oud. Frappant, omdat deze oude methodes  zijn herontdekt  door een jonge rebelse generatie koffie-inkopers uit de zogenaamde third wave. Zij ontdekken, dat de ‘snelle' espressotechniek helemaal niet geschikt is voor alle koffies.

Als inkopers gaan ze op zoek naar karaktervolle koffies die een beleving verschaffen die je kunt vergelijken met drinken wijn of thee. Maar koffie-inkopers proeven koffies niet als espresso, maar via een opschenkmethode, het zogenaamde cuppen. 
Maar juist frisse koffies, die  tijdens het cuppen voor blije gezichten zorgen, blijken voor espresso niet geschikt. Espresso versterkt namelijk de frisse smaken. En wel in die mate - ca 6 keer! - dat de aangename frisheid omslaat naar een zeer onaangename zuurheid. Om dit te voorkomen kun je dergelijke koffies wel hoger/langer branden, maar dan verlies je nu juist die spannende smaken. Dus snelle espresso wordt vervangen door een langzamere - slow - wijze van bereiding waarbij de frisheid wel spannend aangenaam blijft. Slow Coffee slaat dus op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Het deelt wel uitgangspunten met Slow Food beweging, maar een zettechniek kun je niet eten....

Slow Coffee technieken  - zoals Hario V-series, Syphon, Chemex - vind je anno 2011 in alle übercoole koffiebars in  de grote wereldsteden. Vooral bij een jonge generatie koffieliefhebbers slaat slow coffee enorm aan. Zij staan open voor ‘slow' omdat ze geen oma's hebben gekend met slecht gezette filterkoffie. Zij waarderen deze elegante stijl van koffie drinken op z'n smaak. 

Gerelateerde producten

  1. Coffee Syphon 3 Cup

    € 76,27 infoadd to cart
  2. Drip Kettle Buono 1,2 Liter

    € 45,76 infoadd to cart
  3. Coffee Maker

    € 39,95 infoadd to cart
  4. Coffee Maker 6 cup

    € 46,00 infoadd to cart
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Tattoo documentaire

Tatoeages zijn een trend. Van de Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar heeft 24% minstens één tatoeage. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar is zelfs 31% getatoeëerd. In de barista-scene ligt dat percentage zonder twijfel nog hoger.

Tattoo met filterdrager op onderarm van Anne-jan Bakker van 100% Anne-jan - Foto: Maarten van der Jagt

Documentairemaker Frans Bromet - dé man met de lijzigste stem van Nederland - ging naar aanleiding van Valentijnsdag op zoek naar de verhalen achter de tattoo. Overigens zul je geen barista ontdekken in zijn docu, wel de 24-jarige vuilnisman Sander die in zwierige letters de naam van zijn geliefde Daphne in zijn nek laat tatoeëren. Door ook spijtoptanten te interviewen ontstond er een boeiende reportage.
Maar die stem, die lijzige stem, kan het wat minder zeurderig Frans?

Klik op Documentaire voor link naar uitzending gemist.

Trailer:

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties