Aeropress

Coffee from a Flying Toy Inventor

In 2005 vond de Amerikaan Alan Adler - uitvinder van Frisbee look-a-likes zoals de razendsnelle Aerobie werpring - een nieuwe koffiezetmethode uit: de Aeropress.

Net als bij de frisbee leek het een hype te zijn. Ze vlogen de deur uit. Maar 5 jaar na introductie is de Aeropress nog steeds populair. Dat heeft enerzijds met de aansprekende eenvoud te maken, en anderzijds door de stevige body die je in Aeropress koffies proeft.

Werking

De Aeropress lijkt een soort injectiespuit en bestaat uit twee polyester delen. Een cilinder en een zuiger met rubberen afdichtring. De werking is echt super eenvoudig. Heet water wordt op de koffie geschonken en met de zuiger door de gemalen koffie geperst. Onderstaande methodes helpen je op weg. Laat je niet afschrikken door al dat cijferwerk, dat is echt bedoeld om het onderste uit de Aeropress te halen. Een Aeropress lukt altijd!

Er zijn twee basismanieren waarop de Aeropress gebruikt kan worden:

  1. Omgekeerd
  2. Rechtop

De eerste manier heeft onze voorkeur omdat bij deze omgekeerde wijze de koffie niet door het filter druppelt voordat je begint met aandrukken. Hierdoor heb je meer controle over de extractietijd. Maar probeer ook zeker eens de tweede manier het verschil te proeven.

Varieer bijvoorbeeld ook eens met de maalgraad, de extractietijd etc. Proef wat jij het lekkerste vindt en vergeet de koffie vooral niet te proeven als deze wat afkoelt. Veel koffies krijgen bij afkoeling een heerlijk fris accent.

Dit onderstaand recept is afgestemd op een topper van Bocca: De Panama Sundried. Klik hier voor verdere recepten.

Materiaal

Aeropress + toebehoren

Waterkoker

Digitale weegschaal met tarra functie (voor water en koffie)

Mok of kan

Thermometer voor watertemperatuur

Koffie (voor filter gebrand)

Koffiemolen

Optioneel Hario Buono Kettle

Omgekeerd

Neem een papieren rondfilter, plaats deze in het zwarte filterbakje en maak deze nat. Plaats de zuiger in de Aeropress tot de #4 markering. Plaats de Aeropress ondersteboven op de weegschaal. Tarreer de schaal (nulinstelling).

Breng je water aan de kook. Maal de koffie (maalgraad tussen filter en cafetière). Hoe fijner, des te meer extractie maar ook sneller kans op bitterheid). Voor het juist doseren gebruik je nu de weegschaal. Voeg 12 gram koffie toe in Aeropress. (We gaan uit van 16,5 g water op iedere gram koffie)

Schenk 200 gram/ml water van 90 °C rustig op de gemalen koffie en begin met aftellen! (2 minuten) als het water de koffie raakt.

Roer het geheel een vast aantal keren door met de bijgeleverde roerspaan. Draai de filterhouder vast op de Aeropress.

Wanneer de tijd is verstreken draai je het geheel om en plaats je de Aeropress met de filterzijde op de koffiemok. Duw de zuiger rustig naar beneden. Dit mag best zo'n 50 seconden duren. Duw door totdat je een sissend geluid hoort.

Deze 200 g/ml water is het maximum wat in Aeropress kan.

Je kunt eerst een gedeelte opschenken, dan rustig roeren, en vervolgens de rest van het water opschenken. Dit voorkomt droge klontjes.

Als je wilt experimenteren met variabelen als maalgraad let er dan wel op dat je altijd een vast aantal keren blijft roeren! Meer roeren betekent meer extractie. Vergelijk het met thee! 

Kees Kraakman's kampioensrecept Aeropress 2011

Kees behaalde in mei 2011 de 2e plek bij het cuptasten en mocht ook nog de Aeropress titel en bijbehorende trofee mee naar huis nemen. Geweldig! Wat was zijn recept?

Kees: Doorgaans zet ik mijn filterkoffie wat lichter dan de meeste mensen gewend zijn. Ik houd van een zijde zachte en vettige body, een volle smaak en een zachte en zoete aciditeit.Dit recept geeft wel een heel licht resultaat maar is goed in balans. Het zal mij niets verbazen als de tds meter onderextractie aangeeft, bij veel van mijn recepten is dat namelijk het geval. Ik vind dat blijkbaar lekkerder smaken en de jury van afgelopen kampioenschappen gelukkig ook.

Mijn benadering voor dit recept komt van het 'cuppen'. Ik vind de koffie tijdens het cuppen vaak het lekkerst van smaak. Bij dit recept heb ik dus mijn cuppingmethode op de Aeropress toegepast.

Recept Aeropress 'cupping stijl' 


~Aeropress op zijn kop zetten
~10 g grove maling (cafetière maling)
~180 g water 85 Celsius 
~Hard schenken in begin zodat al het maalsel nat is. 
~3 minuten laten trekken.
~Korst breken dmv 3 keer rustig roeren.  
~Papieren filter met warm water spoelen en relatief rustig 'pressen' in een voorverwarmde kop.
~Stop met 'pressen' vlak voor het einde. 

Gerelateerde producten

  1. Coffee Maker

    € 39,95 infoadd to cart
  2. Filter Cap

    € 7,50 info
  3. Micro Filter Pack 350 stuks

    € 7,50 infoadd to cart
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl