Mahlkönig ProM

The All Round Grinder

In de nieuwe 260 gram molen van Mahlkönig komen functionaliteit en innovatief design samen. De filterdrager kan direct in de molen geplaatst worden waarna de ProM een vooraf ingestelde hoeveelheid maalt. Met de ProM is afstellen heel eenvoudig. Goed in de hand liggende knoppen maken het mogelijk om maalduur en -graad afzonderlijk in te stellen. De maalduur wordt niet in seconden afgesteld, maar in het aantal omwentelingen dat de maalschijven maken. Heel slim bedacht door onze Hamburgse molenbouwers. Op deze manier maalt de molen exact hetzelfde aantal gram koffie.

Krachtpatser

De molen met een krachtige 450 W gelijkstroom motor en 65 mm platte schijven is een echte allrounder. Naast espresso is de Pro-M geschikt voor alle vormen van slow coffee zoals French Press , Chemex , Aeropress en filter.
Met zijn prijsstelling valt de Mahlkönig precies tussen het consumenten en professionele segment in. De prestaties liggen daarbij duidelijk op een professioneel niveau. De machine maalt maar liefst 8 gram koffie in 3 seconden waarbij de machine ook bij herhaaldelijk gebruik niet warm wordt. Met zijn handzame formaat is het een ideale 2e molen voor gebruik bij een brewbar in een horecabedrijf.

Doopceel

Maalschijven - Plat 65 mm high grade steel
Motor - 450 W gelijkstroom
Container - 260 gram
Type: Grind on demand
Opties: Instelbare filterdragerhouder (hands free) en antistatische opvangbak
Bijzonderheden: Softwarematige overbelastingsbeveiliging, Red Dot Design Award 2010
Formaat: breedte 162 mm, Hoogte 370 mm, Diepte 270 mm
Gewicht: 6 kg

Frank Slegtenhorst Hoofd Technische Dienst ESW over de ProM

Waarom een ProM?

Daar zit een minder weloverwogen keuze achter dan men wellicht van mij zou verwachten. Bijna alle nieuwe producten die bij ESW binnenkomen probeer ik thuis uit. Zo kwam ook de ProM in maart 2010 bij mij naast m'n Speedster te staan. Dan gebruik ik de molen niet waarvoor hij eigenlijk voor bedoeld is. Want Mahlkönig heeft met de ProM juist een multi-functionele molen op de markt willen brengen. Dus niet alleen voor espresso, maar juist ook voor alle ‘nieuwe' zetmethodes zoals de Chemex of Hario V-60. En ik gebruik hem alleen voor espresso. Wel lekkere overigens....

Hoe bevalt de ProM?

Sterk aan ontwerp is de handige instelbaarheid. Stel je hebt een andere koffie in de molen gedaan maar hij valt tegen. Dan is het met de ProM geen kunst om de juiste maalgraad van je vaste koffie zo weer terug te stellen. De schaalverdeling op de draaiknoppen is namelijk goed afleesbaar. Zo weet ik dat ik mijn Barbera Mago altijd op 7.25 staat. Sterker nog, ik heb inmiddels een lijst in mijn hoofd met allerlei maalgraden.
Prettig is ook dat de molen redelijk stil is. Ik word niet wakker als mijn huisgenoten om 7 uur hun koffie malen.

Hoe verhoudt de molen zich tot concurrenten?

De prijs is begrijpelijk gezien de specificaties, maar wel stevig. Je zou kunnen doorsparen naar z'n grotere broer de K30. Maar die staat wel voor een aanmerkleijk hoger bedrag in de prijslijst en neemt daarbij weer meer plaats op het werkblad. Aan de andere kant heb je goedkopere alternatieven als de zeer goede Mazzer Mini Electronic en een Macap Digital. Ergonomisch en functioneel zijn dit duidelijk mindere molens dan de ProM. Zo is de distributie van het koffiemaalsel en de instelbaarheid van die molens echt minder handig.
De molen is innovatief en vraagt daardoor wel enige gewenning. Wil je een dubbele espresso dan moet met de filterdrager de startschakelaar twee keer snel achter elkaar aantippen. Dit is een handigheidje dat je kunt vergelijken met dubbelklikken op een computer. Als je het eenmaal de slag te pakken hebt doet je het zonder er bij na te denken. Maar in het begin vraagt het zeker enige gewenning.

Gerelateerde producten

  1. K30 Vario

    info
  2. K30 Twin

    info
  3. Vario Home

    € 540,00 info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl