GS/3

The most usable espresso machine ever

Met de GS/3 stelt La Marzocco de standaard voor één groeps espressomachines. De machine laat met zijn indrukwekkende specificaties volgens espressogeeks zelfs elke professionele machine achter zich. De GS/3 vindt zijn weg naar de professional en thuisgebruiker die topprestaties in een compact design zoekt.

Geschiedenis

Met de lancering van de GS serie in 1970 introduceerde La Marzocco de dual boiler techniek. Het was een grote stap voorwaarts in temperatuurstabiliteit ten opzichte van heat exchanger (thermo syphon) machines zoals de bekende E-61. De GS/3 vestigde La Marzocco's naam als high-end machinebouwer en de dual boiler techniek werd een intrinsiek deel van alle professionele LM machines die later op de markt kwamen.

Ultimate machine

Ook de GS/3 - die in 2006 werd geïntroduceerd - maakt gebruik van deze ultieme techniek. Het bijzondere was dat de GS/3 in eerste instantie bedoeld was voor de veeleisende thuisgebruiker. Maar door de buzz op allerlei internetfora is de machine uitgegroeid tot meer dan the ultimate machine voor espressogeeks. Espresso Service West levert de GS/3 inmiddels niet alleen meer aan barista's, maar ook aan koffiebranders, kantoren en horeca, allen gebruikers die het uiterste uit koffie willen halen.

Belangrijkste eigenschappen:

 • Dual boiler systeem - gescheiden boilers voor espresso en stoom-theewater
 • Saturated groups - ongekende temperatuurstabiliteit door direct verbinding tussen boiler en groep
 • Digital display - gebruiksvriendelijke interface met programmeerbare dosering voor temperatuur, shot, pre-infusie - en doorlooptijden etc. Ingebouwde timer met weekklok maakt automatische in -en uitschakeling mogelijk.
 • Pre-heating - koffieboilerwater wordt voorverwarmd voor extreem hoge temperatuurstabiliteit.
 • P.I.D. - Electronische controle over espressowatertemperatuur tot op 0,2 graden nauwkeurig
 • Stand alone - De machine heeft een ruime lekbak en is voorzien worden van een waterreservoir van 3,5 liter. Dit reservoir kan men een simpele handeling verwijderd worden. De machine is voorbereid voor aansluiting op de waterleiding en afvoer.

Opties

Portaflon™ filterdragers & glazen zijpanelen

René Bos, thuisbarista over de GS/3

'In maart  2008 kreeg ik het lang verwachte telefoontje van ESW dat de GS/3 was binnengekomen. Mijn GS 3 was daar! Man, ik voelde mij als een klein kind in een snoepwinkel. Ik ben meteen naar Den Haag gereden om de machine op te halen. Na een korte training kon ik thuis aan de slag. Het echte genieten kon eindelijk beginnen.....'

Thuis roosteren

'Ik roosterde al een poosje mijn koffies op een Gene koffiebrander. Dat gaf me veel kennis over het product koffie. Ik leerde dat de duur en temepratuur - het profiel - veel invloed hebben op de smaakontwikkeling van de boon. De vele variabelen die keer op keer een discussiepunt vormen, komen tijdens dit proces naar voren. Te vaak moest ik concluderen dat het thuis roosteren nooit kwaliteit in optima forma oplevert. De roosterkwaliteit van een professionele koffiebrander kan je thuis gewoonweg nooit bereiken. Daarom zette ik bewust een punt achter het thuisbranden. Te meer omdat ‘The Golden Coffee Box‘ (Boot koffie) bij mij om de hoek zit. Ik legde mijzelf toe op het zetten van de koffie en richtte mijn focus op de barista technieken. Dit was het begin van een zoektocht naar de sublieme espressomachine.'

Buzz op internet

'Het was de GS/3 die uiteindelijk  mijn aandacht trok door de vele lovende kritieken op homebarista.com. Het feit dat op de wereldkampioenschappen la Marzocco hoofdsponsor was, versterkte mijn gevoel dat het merk voor kwaliteit stond. Zo kwam ik er ook achter dat la Marzocco zeer kleinschalig produceert en zelfs maatwerk levert. Het beeld dat ik er bij kreeg was van een kleine nog artisanaal werkende machinebouwer zoals Orange County Choppers. Maar echt doorslaggevend waren de mogelijkheden van de GS/3. Je de machine naar eigen wens instellen - en zo een espresso naar een hoger niveau kunt tillen.'

Prijs

 'Je kunt discussiëren over de prijs, maar als je als liefhebber die investering afzet tegenover de de vele jaren dat je er lol van hebt, dan valt dit weg. Zo'n GS/3 koop je tenslotte voor het leven. Ook grappig in dit verband: mijn vrouw dronk bijna nooit koffie, stond zeer sceptisch tegenover het product maar is sinds de komst van GS/3 compleet omgedraaid. Ze zegt regelmatig: ‘de koffie smaakt nergens zo goed als thuis.'

Service

Ik wil niet met stroop smeren, maar ik wil toch kwijt dat de service van ESW van excellente klasse is. In mijn versie van de GS/3 waren stoompijp en theepijp onhandig gemonteerd. Dat ging kapot en dat werd zonder discussie kosteloos vervangen! Altijd krijg je antwoord op je vragen en of problemen. Je betaalt wat, maar je krijgt er ook een excellente service bij!

PID

'Een van de mooiste eigenschappen van de GS/3 is zijn PID temperatuurregeling. Hiermee kun je op 0,2 graden de temperatuur instellen. Wat een gigantisch impact op de smaak van de koffie kan dat hebben! Alle instellingen voor een bepaalde koffie heb ik opgeslagen in een tabel. Van maalstand, maaltijd, gewicht tot PID en doorlooptijd. Dat geeft mij altijd een goed startpunt bij het inregelen van een nieuwe koffie. Deze tabel heb ik zelf proefondervindelijk opgebouwd. Nu zijn er binnen het gehele zetproces veel afwijkingen t.o.v. van andere barista's, maar het gewicht van de gemalen koffie en de temperatuur van de koffieboiler zijn wel goed vergelijkbare gegevens. Mijn geprogrammeerde "offset" is 3 (dus koffieboiler temperatuur ligt 3 graden hoger dan wat er uiteindelijk uit de kop stroomt. Bijvoorbeeld; 95 graden instellen als koffieboilertemperatuur op de machine betekent 92 graden in het kopje!'
(Noot redactie: De GS/3 geeft die 92 C ook aan. De electronica trekt immers de offset af van de gekozen koffieboilertemperatuur. Deze uitkomst staat standaard op het display. Sommige gebruikers zetten de offset op nul)

Kennis delen

'Mij valt op dat velen dit voor zichzelf houden, terwijl zij wel willen dat het product specialty koffie zich meer en meer op de kaart zet. Ik ben dan ook van mening dat het delen van deze kennis juist aan dit proces positief zal bijdragen.Niet voor niets stelt Square Mile Roasters hier een voorbeeld. Het verstrekken van de inregelinformatie bij hun koffies wordt door velen inclusief mijzelf als zeer professioneel en positief ervaren. Alle gerenommeerde branders zouden dit moeten doen.
Barista's zouden dus hun onderlinge kennis over temperatuur, maalgraad etc  veel meer moeten delen. In de discussie die daaruit volgt krijg je vanzelf focus op koffiekwaliteit en komen de specialty koffies vanzelf meer in beeld. Dat is ook de reden waarom ik mijn PID tabel voor koffies, dosering en temperatuur via deze site online ga zetten. Ik nodig andere barista uit om hetzelfde doen. Ik ben er zeker van dat deze lijst door veel barista als zeer positief ervaren zal worden en voor een ieder als startpunt zal kunnen fungeren.

Gerelateerde producten

 1. GS/3 AV

  info
 2. GS/3 Paddle

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl