Memory Lane in Rotterdam

Rotterdam is sinds januari 2013 weer een lunch- en delicatessenzaak van formaat rijker: Memory Lane van de enthousiaste Joranne van de Marel en Bas Borkent. Zij koken met topproducten ( Vanillia Venture, here we come!) super smaakvolle gerechten in hun nieuwe lunchzaak in Rotterdam. 

Geproefd o.a.: Salade met brunoise van in zoutkorst gegaarde koolraap, schorseneer met Cecina de León IGP, mortadella met truffel wow!.

Looks ? Berlijn was nog nooit zo dichtbij.

Verder heerlijke oeuf cocotte, gravadlax van zalm, rode biet, met mierikswortelroom én nog veel meer.

En de koffie? Die is van Babo uit Arnhem. 

Verder? Dit is het deel van de Hoogstraat dat zich razendsnel ontwikkelt tot de nieuwe hot spot van Rotterdam. Valente heeft er een nieuwe espressozaak geopend. Maar er zit bijvoorbeeld ook een zaakje dat zich heeft gespecialiseerd in cocktail tools én natuurlijk is dit heavens playground voor sneaker freakers met Woei een paar deuren verderop.

Waar? Hoogstraat 69a, Rotterdam

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Übersfeer!

Vrijheid blijheid bij 'Picknick' in Rotterdam

Jong en hip Rotterdam schuift graag aan in deze Rotterdamse huiskamer voor een broodje runderpastrami met basilicumayonaise, de heerlijkste soepen en volgens ingewijden de beste scones van Nederland! En bij die scones kun je wisselende spacialty coffees drinken.

Picknick heeft door gebruik van veel natuurlijke materialen de uitstraling van een boshut. Er hangt een heerlijk vrijheid blijheid sfeertje dat je ‘teleporteert' naar de West Coast van Amerka in de seventies. Vanaf april - als het weer het toelaat - zwaaien de grote autogarage deuren open en kun je heerlijk 'picknicken' op het mooiste terras van 010. See you @ Picknick!

Waar: Picknick, Mariniersweg 259  3011 NM Rotterdam 

Web: www.picknickrotterdam.nl

Wanneer: 08.00-17.30 uur

Wat: Wisselende specialty coffees

Hoe: La Marzocco Linea  2 -groeps espressomachine / Molen: Mahlkönig Twin

Locatie

Gerelateerde producten

 1. K30 Vario

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Barista Cafe

Coffee place to be in Alphen aan den Rijn

Eigenaren Patrick Liefhebber en Robin de Vries openden in augustus 2009 ,,Barista Cafe" in Alphen a/d Rijn. Beiden kenden elkaar uit het luchtvrachttransport en hadden nauwelijks tot geen horeca-ervaring. Het Barista Cafe groeide in twee jaar uit tot ,,the coffee place to be" van Alphen aan den Rijn. Wat is het geheime koffiewapen van beide ondernemers?

Allereerst, waarom zijn jullie de horeca ingegaan?

Robin: ,,We werkten keihard voor een vrachtafhandelingsagent op Schiphol. Maar we raakten beiden ons plezier in het werk door allerlei omstandigheden steeds meer kwijt. 

Na een lange dag werken raakten we aan de praat bij de 24-uurs vestiging van Starbucks op Schiphol Plaza. Patrick had altijd al passie voor koffie Hij haalde overal en nergens specialty coffees. Tijdens die late night koffie bij Starbucks groeide het idee om een eigen espressobar te starten. Na enkele verkenningen bij franchiseconcepten besloten we toch om écht voor ons zelf te beginnen. Een weloverwogen en duidelijke keuze: We wilden een eigen draai en eigen karakter aan onze zaak geven."

Patrick voegt instemmend toe: ,,Bij franchise concepten ben je toch gebonden aan leveranciers en protocollen. Op onze zoektocht kwam en we terecht bij koffiegoeroe Barend Boot. Hij tipte ons Espresso Service West in Den Haag. En zo kwam het dat we bij Henk Langkemper in zijn immer opgeruimde kantoor terecht kwamen. En met Henk hadden we direct een klik. Hij heeft ons echt enorm geholpen."

Waarom kozen jullie voor deze locatie in Alphen a/d Rijn?

Patrick: ,,Locatie en pand waren voor ons liefde op het eerste gezicht. Het is geweldig gelegen aan een stadsgracht in het hart van de oude stad. Met de in groen geschilderde gietijzeren relingen langs de gracht en de klinkers in de straat kregen we er een Amsterdams grachtengevoel bij.  Ook het pand zelf vonden we leuk. Het heeft een speelse indeling met meerdere niveaus.

Robin: ,,Ik me nog goed herinneren dat we aan Henk vertelden dat we ons oog op deze locatie hadden laten vallen. Hij vond het geweldig dat we het aandurfden om pal naast een vestiging van Kaldi een koffiezaak te openen. Sterker nog, aan de overzijde van de gracht vind je óók nog een koffiezaak! Maar wij geloven juist dat het aanbod elkaar versterkt: ,,Vele kramen maken immers een markt."

,,Daarbij kwam dat we net als met Henk ook met de verhuurder van het pand een klik hadden. Ook hij heeft ons altijd een reuze support gegeven. Zo heeft was hij ons ter wille toen bleek dat we door ons snelle groei ruimte tekort kwamen. Het entresol werd met zijn hulp vergroot, waardoor we nu een prachtige ruimte erbij hebben. "

Patrick: ,,En natuurlijk heeft Alphen vele lagere huren dan de grote steden als Amsterdam of Rotterdam. En dat is als beginnend ondernemer ook een punt waar je scherp op let. Een eigen zaak starten blijft natuurlijk een enorm groot risico."

Espresso Service West ondersteunt jullie?

,,Henk denkt enorm mee met ons bedrijf. Hij heeft samen met Joost Leopold alle tijd voor ons genomen om te helpen met de keuze van de apparatuur en de  selectie van koffies. Een blinde koffietest maakte voor ons duidelijk waar onze voorkeur qua koffie ligt. We hebben inmiddels een eigen blend op de molen staan met hoofdzakelijk Ethiopische koffies.

Daarnaast zijn het de adviezen van Henk, en de trainingen die Joost Leopold ons heeft gegeven, waardoor we een enorme ‘boost' in de koffiekwaliteit hebben bereikt."  

Je hebt gekozen voor heel bijzondere espressomachines. Maar liefst twee Mistrals, ontworpen door Kees van der Westen en gebouwd door la Marzocco staan in jullie zaak.

Patrick: ,, Die Mistral is inderdaad een ,,futuristisch kickeding" En je ziet hem maar heel weinig. Met alle respect voor de Mirage van Kees van der Westen, die zie je overal staan. Wij wilden ons onderscheiden en aan gasten één ding direct duidelijk maken. ‘'Hier staat koffie centraal". Naast de Mistral werken met Grind on demand Mahlkönig molens van het type Twin.

Staat het publiek in Alphen open voor vernieuwingen?

Patrick: ,,Alphen is geen stad. Het heeft dan wel 70.000 inwoners maar het is eerder dorps - in goede zin van het woord - dan stads. Doordat we van het begin af aan heel energie hebben gestoken in het contact met gasten, kun je op basis van dat opgebouwde vertrouwen gasten wel verleiden om eens een andere koffiebereiding te proberen. We zien dat gasten steeds meer cortado's en espresso's bestellen

Robin: ,,Maar het zijn de ,,specials" waar we echt veel fans voor hebben. We werken met Monin siropen en voeren bijna alle smaken. En natuurlijk zijn de klassiekers en de moderne koffieklassiekers als de cappuccino en latte macchiato ook bij ons heel populair."

En buiten de koffie om?

Patrick: ,,Alle producten maken we zelf. Van chocolade brownies, ctroentaart tot onze fameuze appeltaart. Want het is ook met de patisserie waarmee we ons onderscheiden in Alphen aan de Rijn en regio. De appeltaart, maar ook de carrot cake hebben al een soort cultstatus bereikt. Gasten komen uit de wijde omgeving naar ons toe voor deze taarten. "

Andere succesfactoren?

Robin: ,,Dat is door Patrick al aangestipt. Ons geheime wapen is de aandacht, de belangstelling die we tonen voor onze gasten. Zeker in een kleinere gemeenschap als Alphen is dat echt een voorwaarde voor een succes. In grote stad met een grote toeloop aan toeristen zie je een serviceniveau dat je hier nooit zou kunnen veroorloven. Een barista die alleen Engels spreekt? In Amsterdam lijkt het eerder de norm dan uitzondering. Hier is dat ondenkbaar."

Toekomst?

Robin: "We hebben het beiden 100 % naar ons zin. We hebben met ons zelf meegerekend met 14 personen "in dienst" Niet allemaal full-timers. In feite 8 fte's. De uitdaging blijft dat de zaak zijn eigen karakter blijft behouden.

Patrick: ,,En we zijn op dit moment druk bezig met een tweede concept dat komt in boekhandel Haasbeek  in Alphen a/d Rijn. Ook in dit Barista Cafe vind je dezelfde uitstraling. Maar door z'n ligging aan de straatzijde zal het accent wel net iets meer op coffee-to-go komen te liggen schatten we zo in. Daarbij denken we dat de boekhandel en het Barista Cafe elkaar zullen versterken."

Wie: Barista Cafe, Patrick Liefhebber en Robin de Vries

Waar: Aarkade 6, 2406 BV Alphen aan den Rijn, T 0172 425700

WEB:  www.baristacafe.nl, alphen@baristacafe.nl

Wat: Eigen Barista Cafe koffieblend op basis van specialty coffees

Wanneer;  09.30-18.00 vrij tot 21.00, za tot 17.00, zo 10.00 - 17.00

Hoe: 2 x La Marzocco Mistral, Mahlkönig Twin

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Doppio

Postcard from Italy

Eigenaar Mesut Demir en SpecialtyCoffee columnist Harold Verhaaf

Wat is dat toch wat wij Nederlanders met Italië hebben? Elke nuchtere kaaskop beseft dat je liefde voor het land van ‘La dolce Vita' een vals soort romantiek is. Toch vallen we massaal in katzwijm als we de eerste espresso na de Brennerpas bij een Autogrill langs de autostrada proeven. Zijn we dan toch gevoeliger voor theater, flair  en elegantie dan we ons zelf voorhouden? En sluiten we onze ogen dan maar voor de escapades van Silvio Berlusconi omdat Rutte wel kundig en correct is maar ook wel oersaai.

Bovenstaande gedachtes komen ‘als vanzelf' bij je op als je bij IJssalon Doppio binnenloopt en voor je gevoel de grens met Italië bent gepasseerd. Want Doppio ligt niet aan de Via Appia in Rome. Dit is hartje Rotterdam en in een volksbuurt pur sang - Crooswijk - met alle dynamiek die daarbij hoort. Er staan mannen aan de bar een espresso te drinken, een verlegen jongetje treuzelt over zijn keuze bij de ijsvitrine en op een bankje voor de zaak zitten Turkse dames te genieten van een pril voorjaarszonnetje.

De barista en naar blijkt ook  eigenaar van Doppio is Mesut Demir. Hij nam in 2005 de Crooswijkse IJssalon over van zijn leermeester Robin Alting. Mesut had van deze meervoudige ijskampioen de fijne kneepjes van het ijsvak geleerd en deelde met hem een ‘tic' voor koffie.

Een eigen bedrijf

Het eerste jaar Doppio was natuurlijk spannend. Voor het eerst zelfstandig ondernemer en de grote vraag of hij zijn eigen verwachtingen en die van trouwe gasten kon waarmaken. Mesut: ‘Zeker in het begin loop je tegen zaken aan waar je assertief op moet reageren. Dit is een volksbuurt met alle voor- en nadelen. Gelukkig kan ik duidelijk en vriendelijk tegelijkertijd zijn, en kon zo gaandeweg mijn eigen klantenkring opbouwen. Want Doppio is mijn zaak. Het is mijn eigen stukje Italië. Hier wil ik mijn liefde voor het Italiaanse, voor de mooie vormgeving, de typische lichte stijl van ijsbereiding en geweldige koffiecultuur met gasten delen.'

‘Koffie en met name de Italiaanse koffiecultuur spreekt me enorm aan. Dus ‘korte' koffies met een sterke krachtige smaak die je als een smaakbonbonnetje tot je neemt. De Nederlandse koffiecultuur met z'n lange koffies die je drinkt om te drinken - om vocht aan te vullen - daar heb ik niet veel mee. Al mijn investeringen richtten zich de afgelopen jaren op ‘smaak'. Eerst kocht ik bij ESW - met de beperkte financiële middelen in de beginperiode die ik had - een fraaie Wega Polaris machine. Met die machine heb ik de basis gelegd voor Doppio als espressobar. Jaar na jaar groeide de omzet in koffie gestaag. Tegelijkertijd verplaatste mijn focus zich van blends naar single origins. In 2007 kwam ik een Sidamo bij koffiebrander Algra tegen die tot klassieker op mijn ‘koffiekaart' is uitgegroeid. Daar blijven mijn gasten om vragen.

PID

De origines vragen het uiterste van je als barista. Je probeert altijd net dat element van een land naar voren te brengen dat het zo karakteristiek maakt. Denk maar aan aan dat zoetige en volle van een Costa Rica, dat romige van een Santos of het citrus van een Yirgacheffe.

Een stapje hoger in hardware maakte ik 2 jaar geleden met de aanschaf van een Linea. Dat was een 1-groeps machine. En in februari 2011 heb ik nog een stapje hoger gezet op de ladder. Een La Marzocco Linea 2-groeps met PID. Ook deze keuze was door smaak, maar ook door de gestegen vraag, ingegeven. Juist door ‘het spel' - het proeven van alle koffies en brandprofielen - ga je verlangen naar een machine waarbij je makkelijk de temperatuur kan afregelen. Dat kon op de vorige Linea deels, maar minder handig en precies.

Sfeer

Op de inrichting van deze ijssalon ben ik altijd verliefd geweest. De prachtige authentieke betimmeringen uit de jaren zeventig zijn de eye-catcher van Doppio. In de loop van de jaren heb ik allerlei punten aangepakt. Een nieuwe vloer, een pui en vloertegels en mooie lichtsculpturen. De blow-up aan de muur van de beroemde foto van Ruth Orkin's ‘American Girl' belichaamt voor mij exact voor wat Doppio zou moeten zijn:

‘Het Italiaanse leven, het theater van de straat, waarin je mannen vanaf een Vespa ziet omkijken naar een vrouw, omdat ze schoonheid weten te waarderen.' 

Waar: DOPPIO - Crooswijkseweg 100 - 3034 HP Rotterdam -T (010) 413 44 17

Web: www.ijssalondoppio.nl

Wanneer: mrt-sept 11.00- 23.00

Wat: Wisselende Specialty coffees

Hoe: La Marzocco Linea 2-groeps PID,  Mazzer Super Jolly

Locatie

Kaart koffie hotspots Rotterdam

Gerelateerde producten

 1. Linea

  info
 2. Super Jolly Automatic

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Quist Boekhandel

Urban feeling abroad

‘Outside it's sunny" zingt een zoetgevooisde Catherine Russell op haar laatste album "Inside This Heart of Mine".  De swingende classic jazz and blues songs  klinken op uit een paar luidsprekers in de espressobar boven in boekhandel Quist in Bergen op Zoom. De sfeer van het album past naadloos bij de ‘Lazy sunday afternoon feeling' van deze cosy koffiebar.

Urban feeling

‘Wat een grootsteedse sfeer ademt je espressobar uit.' zeg ik tegen Caroline Quist. ‘Het doet me denken aan Notes, Music & Coffee in Londen. Ook daar vind je die relaxte combinatie van jazz en koffie.' 
‘Grappig dat je dat zegt!' reageert van Caroline, terwijl ze een perencrumble uit eigen keuken voor me op tafel zet. ‘Oorspronkelijk kom ik uit Zuid-Duitsland, ik heb lang in Berlijn en Amsterdam gewoond. Vrienden keken er wel van op toen ik aankondigde naar Bergen op Zoom "te emigreren". Want dat gevoel gaven ze me wel een beetje. Maar Bergen op Zoom heeft veel te bieden. Het historisch stadscentrum is prachtig en door de ligging nabij België - in het bijzonder Antwerpen-  ben je hier al een beetje in het buitenland. Inmiddels volkomen gesettled, geniet ik ervan als bezoekers zien hoe mooi Bergen is.'

Vanaf nul naar La Marzocco?

‘Ik ben altijd bezig met smaak. Dat heb ik meegekregen van huis uit. Mijn ouders brachten mij bij tijd en aandacht aan eten te schenken Genieten van eten, dat is belangrijk in het leven  Daarom maken we ook alles zelf. Alle taarten komen uit eigen keuken. Omdat de kookboeken vlakbij de balie staan, krijg je hier vanzelf de leukste gesprekken over eten. We wisselen vaak tips en recepten uit.'

Aan de inkoop van producten besteed ik veel tijd. Smaak is mijn kompas, maar ik laat me ook adviseren. Voor ‘het koffietraject' heb ik contact gezocht met Rose van Asten en Liesbeth Sleijster van Cocoon Coffee. Zij raadden mij aan om naast La Marzocco ook de machines van Kees van der Westen in overweging te nemen. Het was mij altjd al opgevallen dat je in de betere espressobars vaak la Marzocco's en Van der Westens ziet staan. Maar qua vormgeving sprak en spreekt de La Marzocco Linea mij met haar rustige en functionele lijnen het meeste aan.

Koffiefreak

‘Zoals ik al opmerkte is smaak mijn kompas. Het voorstel van Rose en Liesbeth om op basis van een blinde proeverij tot een koffiekeuze te komen omarmde ik daarom ook direct. Ik zou me geen koffiefreak noemen, mijn voorkeur lag altijd bij de traditionele espresso. Maar voor de keuze in mijn bar moest ik mij ook verdiepen in een ‘dubbeldoel' koffie. Ik heb maar één molen, en de koffie moest dus zowel voor espresso als voor Americano's geschikt zijn. Uiteindelijk viel mijn keuze op de Panamaria van Boot.'

Darjeeling

‘Thee betrek ik bij het Duitse Teekampagne. Een theepakker die slecht één soort thee verkoopt en dat is Darjeeling. Zij importeren zelf en zenden het direct door via mailorder. Door het ontbreken van tussenhandelaren zijn de prijzen opvallend concurrerend. Het assortiment telt op dit moment 7 Darjeelingsoorten. De Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe van  jonge kleine bladtoppen  is een topper. Dat moet je echt een keer gedronken hebben. Een thee met een verfijnd en delicaat karakter'

Quist

Waar: Fortuinstraat 24, 4611 NP Bergen op Zoom www.quistboeken.nl

Wanneer;  di-za 09.30-18.00 vrij tot 21.00 + Koopzondagen 13.00-17.00

Wat:  Boot The Golden Coffee Box; Panamaria

Hoe: la Marzocco Linea Mahlkkönig K60 Vario

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Hopper: redefining the Espressobar

hop·per (dem; meervoud: hoppers)

Van Dale:

hop·per (dem; meervoud: hoppers)

1 - trechtervormige laadruimte met een losklep

2- vaartuig, ingericht met een trechtervormige laadruimte, om bagger naar elders te vervoeren of in zee te storten

3- Als soortnaam voor een koffiebar van zeer hoog niveau, en als zodanig onder koffieliefhebbers als maatgevend wordt gezien. (Etymologisch: Merknaam van Rotterdamse 3rd wave koffiebar) 

SpecialtyCoffee.nl:

1-  Rotterdamse koffie-specialzaak waar top specialty coffee wordt bereid.

Perfecte imperfectie

In het Rotterdamse Hopper zul je tevergeefs zoeken naar standaard horeca-meubilair. Alle cliché's uit de horecawereld zijn bij deze veelbesproken zaak uit de weg gegaan.Eigenaar Karel Rietveld heeft het pand helemaal gestript en vervolgens zijn handtekening geplaatst door vrijwel alles met eigen handen te maken. De tafels en bar zijn van eigen ontwerp en bouw. Uit de keuze voor stoelen en lampen spreekt zijn liefde voor vintage.

Help, mijn man is klusser

Opvallend zijn ook de bewust gekozen contrasten in de grote open ruimte met een vide. Ruwe materialen als de stoere betonnen vloer, het barblad en metalen leuningen worden 'verzacht' door de brede toepassing van hout. 
De verbouwing is door Karel - en zijn vriendin Patricia !- volledig in eigen beheer uitgevoerd. Het langdurige project leek wel een doel op zichzelf te worden en goede kandidaat voor het programma "Help, mijn man is klusser". Maar wie er oog voor heeft, ziet alle inspanningen wel in het resultaat terug. 'Karel: als je het een ander vraagt om het te maken is het nooit precies zoals je het wilt hebben. Ik doe het dan uiteindelijk liever zelf.' In elk detail zie je de hand van de perfectionist. Kijk maar eens naar de 'perfecte imperfectie' van de trap of de strakke tafelbladen.

100 % Karel en geen generieke horreur

Karel Rietveld (54) eigenaar van Hopper

Ook in het food aanbod heeft Hopper alle standaard oplossingen en 'conceptjes' uit zijn sector achter zich gelaten. Dus hier geen afbakpistoletjes, slamixen, siroopjes, frisdranken en andere generieke horreur uit de groothandel. Alles wat je proeft is 'des Karels'. Alle broodsoorten komen uit eigen bakkerij en zijn op basis van eigen recepturen. Vraag eens of je z'n desemcultuur mag ruiken! '010 with bananas!' Al het brood en patisserie wordt achterin in de zaak door een huispatissier gemaakt in een open keuken. En als het dan is 'ingekocht' dan smaakt het als 'vers'. Vraag eens om een Belvoir Fruit farms Pressé vlierbloesem.

Koffie vormt natuurlijk de kern van de zaak. En ook op dit vlak - sorry het wordt saai, maar Hopper is echt bijzonder - plaatst Karel nieuwe maatstaven. De keuze in espresso en slow coffee apparatuur is het resultaat van een zoektocht die zo'n twee jaar heeft gevergd. Meest opvallend zijn de state-of-the art Überboiler en de Idrocompresso espressomachine van Kees van der Westen.

Merken zeggen Karel niet veel. Alle koffie die hij overweegt in te kopen, wordt op z'n merites beoordeeld. Hij wil met zijn gasten het genot van specialties uit topgebieden als Volcan (Panama) delen, en daagt hen ook uit echt te gaan proeven. Zo wordt een koffie uit de Aeropress in twee kopjes geserveerd. Een vol kopje met daarnaast een klein beetje in een Picardie glas om de koffie direct op verschillende temperaturen te serveren en te kunnen evalueren.

Cupping

Karel organiseert ook regelmatig koffieproeverijen, zogenaamde cuppings. Hier een video-impressie van een cupping op 1 april 2011.

cuppinghopper

Foto-impressie

Klik voor vergroting.

Waar: Hopper,Schiedamsevest 146, 3011 BG Rotterdam - T: 010 413 06 38

Wanneer: 08.30 -18.00, zondag gesloten.

Wat: Koffies zijn niet van een vast label. Veelal 'organic' en vaak door Hopper zelf naar Nederland gehaald. Verder is er een open keuken en bakkerij. Alle verkrijgbare desembroden, croissants, baguettes, koffiebroodjes en taarten enz. komen uit de eigen bakkerij.

Espresso:

Kees van der Westen Mirage Idrocompresso 3-groeps

Elektra Nino Grinder

Mahlkönig 401 en Guatamala (Shopgrinder)

Conti Grinder

Slow Coffee:

Überboiler

Chemex

Aeropress

Hario V-series, Kettle

Sowden SoftBrew

Koffie Toebroek

Cafétiere

Locatie 

Rotterdam Coffee Map

Gerelateerde producten

 1. Drip Kettle Buono 1,2 Liter

  € 45,76 infoadd to cart
 2. Coffee Maker 8 cup

  € 48,00 infoadd to cart
 3. Filterpapier 6/8 cup 100 stuks

  € 9,75 infoadd to cart
 4. Coffee Dripper

  € 22,99 infoadd to cart
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties
-

Urban Espresso Bar East

Espresso Zwaluw

Onvoorstelbaar eigenlijk. In een stad als Rotterdam met bijna 600.000 inwoners zijn er op de keper beschouwd nog steeds te weinig koffiebars te vinden waar je een echte espresso kunt drinken als we de criteria van de SCAE  zouden gebruiken. In Coffeeworld staan de bekendste coffee hot spots van Rotterdam op een rij op de volgende kaart:

Een espresso is een kunststukje. Het vereist een totale controle van variabelen die je zo constant mogelijk wilt houden. Pompdruk, water- en koffiekwaliteit zijn met goede leveranciers nog te borgen. Maar het schoonhouden van de espressomachine, het regelen van de maalgraad, het aandrukgewicht, de dosering, daar komt het vakmanschap van de ‘barista' bij kijken. Barista? Bij ‘Urban' is dat Jo McCambridge (57) of een van haar vele enthousiaste collega's.

Urban in mei 2005

Jo is een Australische die uit frustratie over de slechte koffie in het Maasstadje maar een espressobar begon. Ze kocht de topper onder de espressomachines, een La Marzocco Linea, en bouwde daar een minimalistische espressobar omheen. Het concept sloeg na een zeer moeizame start toch aan. Nu zie je Jo zelf helaas minder achter de machine staan, omdat ze in 2010 "UEB West" met veel succes heeft geopend aan de Nieuwe Binnenweg.

Een zwaluw

Het aardige van de oer Urban is dat het een zwaluw in meerdere opzichten bleek te zijn. Ten eerste maakte Urban van dit vergeten gebied een foerageerzone voor allerlei kunstvogels. De onvermijdelijke groep wannabees die deze ‘peer group' altijd volgt, streek er vervolgens ook massaal neer. Dus het open vogelkooitje werd en wordt wel eens iets te gedomineerd door retro twintigers en Gispen dertigers die tegen elkaar opbieden in ‘zie mij eens hip zijn' merken, als Freitag en Adidas. Met al die retro trainingsjackjes en Ard en Keesie schaatsmutsjes aan de koffie heeft het op soms wel eens iets weg van een kantine van een voetbal -of  ijsclub in de seventies. Bij dat clubje stond echter geen La Marzocco achter de BIFI worstjes maar een kannetjeszetter van Bravilor. Laat staan een barista van het kaliber McCambridge.

Brew ratio

In koffie-opzicht is Urban voor Rotterdam ook een zwaluw gebleken. Jo opende haar zaak eind negentiger jaren omdat er naar haar idee nergens een espresso met een correcte brew ratio te vinden was. Even terzijde: alle inspanningen ten spijt, nog steeds is die Hollandse 60 ml espresso uit 8 g koffie wel zo'n beetje de norm.

Australië, espressozaken in o.a. Wollongong. Let op de naam! Klik voor vergroting.

Aan haar concept voegde zij typische kenmerken uit de Australische koffiecultuur toe. Zoals de flat white maar ook het take-away model. Jo had voordat ze haar bar had geopend, heel goed om haar heen gekeken in haar moederland. En alles straalt tot op de dag van vandaag een enorme doordachtheid uit. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de wet van remmende voorsprong ook Jo treft. Het blijft een lievelingsadres van mij, maar voor een slow coffee kun je bij haar nog niet terecht en wat meer afwisseling in koffies en met name de menukaart zou haar concept wel actualiseren.

Over koffie

Een mooie Ethiopië koffie van The Golden Coffee Box kun je hier in al z'n nuances goed  proeven. Of toch niet? Nee inderdaad, dit dronk ik vorige keer net wat beter. De citrus- en chocoladetonen willen er nu niet uitkomen. Dan blijkt de klasse van Jo. Zij stelt de maalgraad van haar bonenmolen een tandje fijner waarmee de doorlooptijd van krap 25 naar precies 28 seconden wordt verhoogd. Een fascinerende espresso valt te proeven. Ik bestel er nog één en nog één. Bijna zonde om daar nog een broodje bij te bestellen. Wel doen want ook die zijn lekker! En doe er toch maar een espresso bij! 

Waar: UEBEAST - Botersloot 44a - 3011 HH Rotterdam -T (010) 213 07 68

Web: www.urbanespressobar.nl

Wanneer: 09.00-18.00, zo 10.00 -18.00, ma 11.00- 18.00

Wat: Boot The Golden Coffee Box Panemaria en Sidamo

Hoe: La Marzocco Linea 2-groeps, La Marzocco Swift (molen) 

Gerelateerde producten

 1. Linea

  info
 2. Panamaria

  € 24,99 infoadd to cart
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Blauw en Bruin in Haarlem

Victor's Espressobar

‘Tien jaar geleden kreeg ik de kans om op deze locatie een espressobar te starten', vertelt eigenaar Victor van der Lande. ‘Ik had toen een typisch Italiaanse espressobar voor ogen. Dus staand een espresso ‘tikken' aan de bar en achterin de verkoop van espressomachines. Dat kun je allemaal wel willen maar de Nederlandse koffiecultuur is totaal anders dan in Italië. Haarlemmers willen lekker zitten en even bijkletsen met een krantje onder handbereik. Dat vraagt om een omgeving die als ‘gezellig' wordt ervaren, en daar voldeed mijn zaak blijkbaar niet aan.'

Eigenwijs

'Verleden jaar raakte ik in gesprek met Kees Dijkhuis. Kees werkte toen bij espressozaak Coffeecase in Amersfoort waar de Italiaanse en de Nederlandse koffiecultuur wel succesvol waren geïntegreerd. De vraag was niet zo zeer hoe we het Victor's concept konden bijstellen, maar vooral of ik die stap wel wilde zetten. Want het heeft Kees heel wat overtuigingskracht gekost om mij over te halen. Ten eerste omdat ik dus gewoon best wel eigenwijs ben. En ten tweede; die Italiaanse espressocultuur wilde ik absoluut als kern van Victor's behouden.'

Blauw en Bruin

'Dit voorjaar heb ik Kees en mijn bedrijfsleidster Eva Nagelkerke uiteindelijk de vrije hand gegeven om het concept aan te passen. Zij hebben de inrichting warmer gemaakt en een uniforme huisstijl doorgevoerd. Blauw - mijn lievelingskleur  - en bruin - koffie! - vormen de basiskleuren die overal nu terugkomen. Eva is grafisch ontwerpster en heeft de hele huisstijl herzien. De presentatie van het menu is verbeterd door duidelijke menuborden aan de wand, de uitleg van de routing aan de bar door pictogrammen etc. De grootste verbetering zijn de wandbanken en de nieuwe kleuren. Met betrekkelijk weinig middelen - verf kost niet de wereld - hebben zij veel meer sfeer en gezelligheid weten te creëren.'

Espresso blind getest

'Ook ons productaanbod hebben we tegen het licht gehouden. Eva werkt nu als patissier in de open keuken. Ze maakt voortreffelijke cheesecakes, kersen Monchou-taarten, brownies, cupcakes en andere ‘pastry American style'.
De blend van de espresso hebben we in blinde tests herzien. Het leidde ertoe dat we van leverancier zijn veranderd. We werken met twee koffies die we hebben ‘ontwikkeld' in samenwerking met Jan Schuitemaker van CoffeeXperts in Enkhuizen. Hij levert op afroep vers geroosterde koffie.
Ik merk dat alle veranderingen de oude gasten gelukkig niet hebben afgeschrikt. De Italianen komen hier nog steeds een espresso te drinken maar Victor's is nu ook the place to be voor Haarlemmers die goede koffie en gezelligheid zoeken.' 

Waar: Victor's Espressobar - Kruisstraat 35 - 2011 PW HAARLEM

Wanneer: 08.00-17.30, za 09.00 -18.00, zo gesloten

Wat: Eigen blend i.s.m CoffeeXperts

Hoe: Kees van der Westen Mistral 3-groeps en La Marzocco Swift

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties
-

Grand Café Pearl Hilton Den Haag

WOW!

Het nieuwe Haagse Hilton van architect Wolbrand van der Vis  (PBV Architecten) mag gezien worden. Sterker moet gezien worden! Op een steenworp afstand van de koninklijke stallen en het chique Noordeinde staat een kloek gebouw dat in sobere Hollandse baksteen is opgetrokken. Buiten wil het niet opvallen, zo lijkt het. Het is alsof deze ‘Grande dame' al haar 5 sterren luxe verborgen wil houden. Maar loop je de lobby binnen dan is het direct: ‘wow!'. Een desoriënterend 'woud' met verlichte gestreepte pilaren overvalt je door z'n schoonheid . Enkele etalage-poppen met ‘late fifties Mad men' kleding zorgen zelfs voor een licht gevoel van vervreemding in dit moderne Egyptische theater.Dwalend door de ruimte valt je oog op een prachtig kunstwerk van George Monfils; een zelfportret van Vincent Gogh dat is gemaakt van 13.000 potloden volgens het bijschrift op de muur. Alweer: ‘wow!'  De andere ‘wow' momentjes dienen zich aan in het grote atrium met wanden in zandstructuur, de bolvormige Raimond kroonluchters van 'Moooi' en talloze verwijzingen naar Haagse en Nederlandse geschiedenis. 

Maar meer dan ‘wow'  - meer een moment van verstilde verbazing - blijkt de koffiebar te zijn.  Hier moet interieurdesigner Angelika Kok hebben gedacht - koffie verdient een altaar. Een tabernakel waarachter de maagd Maria in de vorm van Vermeers ‘Meisje met de parel' zal oprijzen om de koffiegelovige een verleidelijke blik toe te werpen. De gelijkenis doorzettend zijn de misdienaren hier de barista's die het heilig water in een FB/80 bereiden, maar hier dreigt de schrijver te ontsporen in het verwoorden van zijn verliefdheid op ‘de parel'. Dit is een grand café met allure. Een grand café waar je heerlijk kunt zitten. Waar je lekker kunt loungen met een espresso en kunt lezen in één van de vele buitenlandse kranten van de leestafel. Deze parel zou je het liefst voor zelf willen houden. Maar dat deed Vermeer ook niet. Maar wil je het niet verder vertellen?

WaarHilton Grand Café Pearl - Zeestraat 35 - 2518 AA Den Haag

Wanneer
: 06.00-23.00, za-zo vanaf 07.00

Wat: iIllycaffè

Hoe: La Marzocco FB/80  - 2 x Mahlkönig K30 Vario (polished)

Hotspots Kaart Den Haag

Gerelateerde producten

 1. FB/80

  info
 2. K30 Twin

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Hessing, Theresiastraat Den Haag

Gefascineerd door koffie

De Haagse Theresiastraat is de winkelstraat van het Haagse Bezuidenhout. Deze voorname wijk met z'n vele ministeries en overheidsinstellingen ontwikkelt zich de laatste jaren enorm. Door de komst van grote kantoren van internationale bedrijven ziet ondernemer Stefan Hessing (30) in zijn bakkerij en koffiezaak steeds meer vraag ontstaan naar take-away coffee.

Topkwaliteit

‘In 2008 vatte ik het plan op een koffiecorner te bouwen', vertelt Stefan terwijl hij kunstig een rosetta tekent in de crema van een Barbera espresso. ‘Ik had ruimte  over in mijn bakkerswinkel. Met 75 m² heb ik een ruimte die  twee keer zo groot is dan de gemiddelde winkel in deze branche. Ik had daarbij het idee van een konditorei of een Italiaanse espressobar voor ogen. Een plek waar je iets lekkers kunt eten bij een goede kop koffie.'

‘Met Henk Langkemper van ESW ben ik toen aan tafel gaan zitten om eens te kijken hoe je het beste zo'n concept kunt invullen qua apparatuur. In eerste instantie adviseerde hij me een Linea. Een logisch advies omdat ik heel duidelijk had gemaakt dat ik topkwaliteit zocht. Maar ik houd van niet zo van de  hoekige vormen van de Linea.' Lachend: ‘Ronde , zeg maar vrouwelijk vormen daar word ik warm van.'

FB-80

‘De FB-80, ik was op slag verliefd toen ik 'haar' zag staan. Wel hoger in aanschafprijs maar niet relevant als je het terugrekent naar de kosten per serving. Je hebt het over een paar cent per kopje koffie! Prettig, want zo kun je als ondernemer je hart laten spreken, en je droommachine kopen zonder dat ik ruzie krijg met min boekhouder.'

Barbera

‘Onderscheidend, dat is wat ik van de koffie van het Napolitaanse Barbera vind en dat is wat ik een huiskoffie zoek. Gasten herkennen in Barbera een duidelijke en sterke koffiesmaak. Het valt ze op en ze beginnen erover met te praten. Dan heb je een opening voor een gesprek over koffie en dat is wat ik leuk vind. Mensen enthousiast maken over koffie. Met name als cappuccino wordt hij door mijn gasten heel erg gewaardeerd. Je blijft namelijk de koffie goed proeven en met de melk samen krijg je lekkere chocoladetonen.' 

Specialties

‘Naast Barbera zocht ik een koffie van de week om ook andere koffies aan mijn gasten te kunnen laten proeven. Ik heb een mini Mazzer Electronic gekocht en bestel nu iedere week een mooie specialty coffee. Het  is deze week een pulped natural Fazenda Santa Terazinha van Braziliaanse koffieboer Paola Almeida. Een verfijnde koffie met wat rood fruit die ook die veel chocoladetonen geeft als je hem als cappuccino serveert.

Gek ben ik op ongewassen Sidamo vanwege z'n uitgesproken frisheid, dat Bergamot-achtige en dat ruwe ongefermenteerde waardoor de koffie me blijft intrigeren. Je blijft zo'n kopje fascinatie  gewoon drinken én drinken. De Limu van Bocca uit Ethiopië is mijn laatste vondst. Een zeldzaam mooie koffie vanwege zijn balans tussen body en frisheid. Een smaak die zich overigens moeilijk laat omschrijven Kruidig met een hint van koriander, ook weer fascinerend!'

Waar: Hans en Frans Hessing - Theresiastraat 131 - 2593 AG Den Haag

Web: www.haagsbakkie.nl

Wanneer: 07.30 -17.30, zo gesloten

Wat: Barbera en wisselende specialty coffees van Bocca en The Golden Coffee Box

Hoe: La Marzocco FB/80  - 1 x Mahlkönig K30 Vario + 1 Mazzer Mini Electronic

Gerelateerde producten

 1. FB/80

  info
 2. Mini Electronic

  € 619,00 info
 3. K30 Vario

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Koffie-onrust in een IJssalon

Italië aan de Meent

De IJssalon aan de Rotterdamse Meent heeft veel weg van een klassieke Italiaanse espressobar. Wie had het over een stad waar de overhemden al met opstroopte mouwen worden verkocht?  Hier staan dandy’s en andere stadsvogels lekker op zijn Italiaans – dus staand aan de bar – van een perfecte koffie te genieten. En voor de deur stapt ‘een fotomodel’ uit een Ferrari….

Robin Alting is de bevlogen eigenaar van de IJssalon. Hij denkt aan ijs, droomt van ijs maar is zelf allerminst van ijs. Zelden zie je een eigenaar zo warm en gloedvol een betoog geven over ijs en …. over koffie. Want koffie – beter gezegd espresso - is zijn andere grote liefde. Dat valt ook eigenlijk niet te missen want links in ‘de zaak’ staat een machtige Kees van der Westen Spirit te glimmen op een nog glanzender barmeubel. ‘Ik heb een lange geschiedenis met koffie’ vertelt Robin als hij een hendel naar beneden trekt om de infusie op z’n Spirit te starten. Dat begon al bij mijn ouders in de zaak in Ridderkerk waar ik in mijn jonge jaren heb gewerkt. In hun banketbakkerij en lunchroom werd veel koffie werd gezet. Daar leverde illy de koffie en door het enthousiasme van hun kwaltiteitsadviseurs raakte ik geïnteresseerd in koffie. Toen ik later voor mij zelf begon ben ik illy dan ook trouw gebleven. Het Maestro dell’Espresso trainingsprogramma heb ik in 2001 ook bij hen gevolgd. Ik heb me zelfs nog laten opjutten om met het DBC mee te doen. Dat was wat mij betreft echt eenmalig. Wedstrijden met jury’s vind ik echt killing.’

‘Als je nu ziet wat er allemaal in de wereld van koffie speelt en dan met name voor de specialty coffee revolutie van vandaag dan word ik alleen maar enthousiaster over koffie.’

In beide stolpen van mijn Mahlkönig Twin heb ik altijd verschillende koffies. Dat kan koffie van Bocca, Squaremile of een Cup of Excellence zijn die ik op de kop heb getikt. Het zijn echt 'liefhebbers koffies' die ik met de liefhebbers hier aan mijn espressobar deel. In hen herken ik ook de ‘onrust’ naar het zoeken van de perfecte koffie. Volgens mij is het eigen aan koffieliefhebbers. Je bent altijd weer op zoek naar dat ene gelukkige moment met die perfecte koffie.’

Waar: De IJssalon - Meent 69 - 3011 JD Rotterdam - (010) 413 35 44 

Web: www.deijssalon.nl

Wanneer: van november t/m maart elke dag van 11:00 tot 21:00 uur hoogseizoen 11.00- 23.00

Wat: Wisselende specialty coffees 

Hoe: Kees van der Westen Spirit  - 1 x Mahlkönig TWIN

Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties

Gerelateerde producten

 1. K30 Twin

  info
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
Lees meer
Sluiten
-

Urban is going West

Kleurrijke espressobar

Yuppen parkeren er quasi achteloos hun Volvo Amazone voor de deur, kunstvogels bespreken er van achter een MacBook hun laatste project en King Louie bakfietsmoeders dempen blèrende koterkeeltjes met romig melkschuim. Kleurrijker dan Urban Espresso Bar West kan een espressobar niet zijn.

‘Dat kleurrijke heb ik altijd voor ogen gehad', vertelt eigenaresse Jo McCambridge (57) over haar tweede espressobar in Rotterdam. ‘In 2001 startte ik met UEB in het centrum van Rotterdam. Dat was echt een sprong in het diepe. In alle opzichten.

Allereerst was er geen koffiecultuur in Rotterdam, althans niet een koffiecultuur waar ik iets mee had. Ik ben opgegroeid in Australië en kon -toen ik Rotterdam kwam wonen - nergens een lekkere flat white of espresso drinken. Ik maakte van die nood een deugd en heb me gestort in de wereld van espresso zonder enige horeca-ervaring. Achteraf gezien heb ik met UEB enorm veel geluk gehad met de support die ik van leveranciers heb gekregen. Hoewel ik nu met The Golden Coffee Box werk, ben ik Illy nog steeds dankbaar voor de kennis waarmee ze me op weg hielpen.

Daarbij had ik geen enkel idee of er voor mijn concept wel een doelgroep was. Dat kunnen mijn gasten zich nu nauwelijks voorstellen, maar het eerste half jaar zat ik vaak ochtenden in een lege zaak. Maar ja, de aanhouder wint. Want met name door de locatie nabij het Berlage instituut, bibliotheek en kunstacademie werd UEB een adres waar architectuurstudenten en vormgevers elkaar troffen. Die ‘klik' met die doelgroep was er behalve door de locatie ook door de expostieruimte die ik had opengesteld voor kunstenaars. Je zou kunnen zeggen dat de architectuurstudenten mijn eerste zaak hebben gebouwd.'

Geen logo's

‘Met UEB heb ik altijd op mijn eigen kompas gevaren. Dat leverde wel eens rare gezichten op. Maar het is mijn zaak, en die richt ik in vanuit mijn gevoel in. Zo heb ik altijd geweigerd om met porselein te werken waar logo's van UEB of de koffiebrander op zouden staan. Ik heb niets met merken, het is zo overbodig. Het gaat om wat er in het kopje zit, niet wat erop staat.

Melkschuim

''Ook in mijn keuze voor espressoapparatuur heb ik altijd op mijn eigen kompas gevaren. Eerst werkte ik met La Cimbali. In top espressobars ontdekte ik 6 jaar geleden het merk La Marzocco. Na veel twijfels - het is een hele investering - koos ik voor La Marzocco en daar heb ik geen dag spijt van gehad. De Linea is een topper als het gaat om het maken van een perfect melkschuim. Ik ben heel scherp op melkschuim en verhoudingen.

Bij de koffie heb ik de stap gemaakt naar Barend Boot's Golden Cofee Box. Voor een americano en flat white vind ik zijn Panemaria mooi rond en niet te scherp. De Ethiopië gebruik ik voor de espresso's, cappuccino's en latte macchiatto.

‘Zo kies ik bij UEB West - ondanks de grote keukenruimte - er bewust voor om geen gefrituurde zaken op de kaart te zetten. Maar wel naast mijn klassieke Sweet potato sandwich of Goats cheese meer verantwoorde ‘broodjes'. Vanuit die grotere keuken kan ik bij beide UEB's voorzien van mijn huisgemaakte taarten zoals de cheese en de applecake. Bij UEB West wil ik meer dan bij mijn eerste zaak mensen trekken die zin hebben in een lekker uitgebreid ontbijt. Alsof je even op vakantie bent in Australië.'

Henk Langkemper Van ESW over Jo McCambridge

‘Ik kan me nog goed herinneren dat Jo hier bij ESW langskwam. Ze vroeg naar een thermometer voor de melk. Ik had er toen nog nooit van gehoord, dus ik loop naar achteren naar de technische dienst. Frank - hoofd TD - gaf me een koffiethermometer mee om de temperatuur van espressomachine te meten. Verbazing alom bij Jo toen ik de met die meter aankwam. Met een mooi zoetgevooisd Australisch werd ik op mijn onwetendheid gewezen. ‘Nee Hank, ik bedoel een thermometer met een clipje voor de milk.' Dat werd dus even zoeken bij mijn leveranciers. Maar diezelfde dag vond ik de thermometer die zij bedoelde en nu nog steeds in mijn assortiment voer.'

Alfred Bekkers over UEB – Communicatie Pro - Vaste gast en fan!

‘De Urban in het centrum opende zo'n 10 jaar geleden in het centrum. Het was voor mij de eerste zaak met een kosmopolitische sfeer in Rotterdam. De kale inrichting maakt de pure wederopbouwarchitectuur weer zichtbaar. Alle lelijke aangroei in de vorm van schrootjes, vinylbehang, groen-gele plavuizen en andere welwillendheid was gestript. Het is echt ruimte wat je ervaart. Urban doorbrak de uitgewoonde uitstraling van dit buurtje en bleek achteraf het begin te vormen van een soort SOHO van 

‘Urban West heeft alles in zich om ook dat keerpunt te vormen. De dynamiek van de wijk is wel veel groter waardoor de invloed van deze ‘zwaluw' niet zo groot kan zijn. Aan de andere kant is er bij bewoners van omliggende straten zoals de Mathenesserlaan, Heemraadsingel echt behoefte aan een soort ‘buurtcafé' voor Urban publiek......'

Waar: UEBWEST - Nieuwe binnenweg 263 - 3012 GD Rotterdam -T (010) 477 01 88

Web: www.urbanespressobar.nl

Wanneer: 09.00-18.00, zo 10.00 -18.00, ma 11.00- 18.00

Wat: Boot The Golden Coffee Box Panemaria en Sidamo

Hoe: La Marzocco Linea 3-groeps, La Marzocco Swift (molen) 

Hotspots kaart Rotterdam

Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties

Gerelateerde producten

 1. Linea

  info
 2. Panamaria

  € 24,99 infoadd to cart
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
Lees meer
Sluiten
-

MuseumPlein Louwman Automuseum

Ferrari-rode koffie, DB-9 en 007

Het nieuwe Louwman Automuseum barst haast uit zijn voegen van de geschiedenis en de liefde voor de auto. Toch is dat niet het enige dat er wordt tentoongesteld. Een stuk horecageschiedenis is herrezen op het binnenplein van het museum. Oudere Hagenaars die het plein oplopen, stoppen direct om de herbouwde gevel van de eerbiedwaardige Haagse sterrenzaak House of Lords te inspecteren. Maître Raymond Talsma (42) van het grand café dat op het binnenplein is gevestigd blijkt ook banden te hebben met de ‘House'. Zijn vader Luc Talsma heeft er namelijk 28 jaar als maître gewerkt. Nu schenkt en serveert Raymond er op heilige autogrond onder toeziend oog van de ‘House' zijn espresso's en latte macchiato's.

Klik voor vergroting

Ontwerpkunst

‘Voor mij is het altijd weer leuk om - zeker met oud politici - even te kunnen praten over dit Haagse etablissement dat vlakbij het Binnenhof stond. Als ik vertel dat mijn vader er heeft gewerkt dan hoor je de meest prachtige en inspirerende verhalen. Ik ben nog steeds van plan om met mijn vader hier op de trap van de entree samen op de foto te gaan, maar daar komt het door de enorme toeloop gewoon niet van. De belangstelling voor de Louwman Auto-Collectie is echt ongekend. Op de open museumdag telden we  liefst 4700 bezoekers. Ik kon me die toeloop eerst nog niet goed voorstellen. Een echte autoliefhebber was ik nooit, maar sinds ik hier werk ben ik zelf auto's en met name de ontwerpkunst gaan waarderen. Nu ontdek ik in die virtuoze ontwerpen telkens weer nieuwe details. Wist je trouwens dat 98 % van alle auto's  in de collectie gewoon kan rijden?'

Illy en Ferrari

‘De keuze voor Illy en Wega was voor mij en mijn compagnon Leon Harinck de uitkomst van een proces waarin we ons programma van eisen en mogelijkheden met Espresso Service West  hebben doorgesproken. De capaciteitsvraag  - 3-groeps -  was eigenlijk snel beantwoord. En de keuze voor een sterk topmerk koffie was voor ons al überhaupt geen vraag. Op een locatie waar alles zo om kwaliteit draait, vonden we Illy hier als de kleur rood op een Ferrari passen.'

Waar: Louwman Automuseum Wassenaar - Leidsestraatweg 50 - 2594 BB DEN HAAG

Wanneer: di-zo 10.00-17.00, ma gesloten

Wat: Illy ICN

Hoe: WEGA 3 groeps en Mazzer Super Jolly Aut.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties