Concepten

Binnen SpecialtyCoffee.nl gaan we aandacht besteden aan de diverse koffieconcepten. We leggen hier de focus op de toepassing van koffie binnen horeca.  Alle aspecten van koffieconcepten komen hier aan de orde. Denk aan de routing achter een bar, de hardware training van personeel, vestigingslocatie etc.

Voorbeelden:

  • Espressobar
  • Coffee to go
  • Slow coffee bar
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

New Forkje prikken

New Fork is een Rotterdams adres voor broodjes, sap, yoghurt, soep en salades: alles is even lekker en verantwoord. Dat klinkt misschien wat 'geitenwollerig' zoals New Fork het zelf zegt, maar voegen ze eraan toe: we love lekker! Omdat SpecialtyCoffee je graag informeert over leuke adressen, plaatsen waar wij happy de deur uitgaan, stelden we maar eens zes vragen aan één van de mannen achter New Fork: Yorick van Baarsel.

Wat is het concept van New Fork?

New Fork is de nieuwe lunch- en ontbijtverzorger uit het centrum van Rotterdam. Wij brengen de fijne nieuwe combinatie van natuurlijk lekker eten en drinken. Alles dat je bij ons koopt is 100% natuurlijk en dus goed voor je lijf, humeur en je geweten.

Wie is het gestart? 

Roland Mathyi heeft altijd al een passie voor eten en drinken gehad. In het buitenland kwam hij met veel concepten in aanraking waarover hij heel enthousiast werd. Engelse ketens als ‘Pret a manger' en ‘Eat' bijvoorbeeld. Als hij thuis was in Nederland, miste hij een formule die mensen met weinig tijd iets echt goeds te bieden heeft. Producten die bewust gekozen zijn, waarover is nagedacht. Bij gebrek aan zo'n formule, begon hij er zelf een.

Hoe zijn de reacties?

Ongelooflijk  positief! Bijna iedereen die iets van New Fork heeft gegeten of gedronken komt terug. Mensen worden erg blij van de smaak en het feit dat alles 100% natuurlijk is.

Wat moet ik absoluut een keer geproefd hebben?

De New Fork Club sandwich. Maar ook het stokbroodje eigen gemaakte gehaktbal is onweerstaanbaar.

Jullie hanteren opvallend scherpe prijzen voor kwaliteitsproducten. Calculeren jullie anders dan 'gangbare' horeca?

Geen idee of wij anders calculeren. Zelf vinden we het gewoon belangrijk om eerlijke prijzen voor eerlijke producten te rekenen.

Wat voor koffie en waarom?

Onze koffie komt van het Rotterdamse Santas. Zij stellen hele hoge eisen aan hun kwaliteit en  hebben echt liefde voor het vak. Daarnaast levert Santas eerlijke koffie. Kwaliteit, passie en eerlijkheid vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij koffie van Santas. Onze hardloper is de cappuccino. Met biologische (soja) melk natuurlijk!

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?

Wij dromen van meerdere vestigingen. Om meer mensen de mogelijkheid te geven een bewuste keuze voor natuurlijk eten en drinken te maken. Daarbij staan we open voor alles. Van fairtrade slow coffee tot biologische avondmaaltijden.

Waar: Coolsingel 141 (tegenover uiitgang Metro station Beurs), Rotterdam ( www.newfork.nl facebook.com/newforkrotterdam)

Wanneer: ma-vr 09:00 - 17:00. za 10:00-17:00. zo 12:00-17:00

Wat: Santas fairtrade koffie 19 + Santas 12

Hoe: Reneka Viva S

In de pers: Specialbite

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties
-

Brasserie Pierre

Concept: Brasserie met espressobar

Als je bij Brasserie Pierre binnenloopt waan je je eerder in Parijs dan in één van de hipste Rotterdamse wijken van dit moment. Het hoekpand met witte luifels, grote ramen, ronde marmeren tafeltjes, art deco lampen en zwart-witte mozaïek vloeren kan zo als een decor voor een Franse speelfilm figureren. Het openingsbeeld zie je zo voor je:  ,,Een dromerige filosofiestudent die het knappe meisje in de bediening maar niet durft aan te spreken....."

,,Pierre, een brasserie, midden in Rotterdam. Waarom?" vraag ik aan een van de eigenaren Bram Bobbe. Mijn openingsvraag blijft ‘even' liggen. We raken in een uiterst geanimeerd gesprek over ondernemen in de horeca, smaak, favoriete restaurants en de mooie dingen van het leven. We moeten onszelf haast dwingen om bij de les te blijven en het verhaal achter ‘Pierre' op te tekenen.

De aanleiding

Bram en zijn compagnon Fred Pols waren al jarenlang vrienden. Beiden hadden net een punt gezet achter hun carrière. Bram had afscheid genomen van zijn modezaak en Fred vond het na een zeer lange tijd werken in de IT ook tijd worden voor iets geheel anders. Passie voor koffie bracht hen op het idee om samen een espressobar te startten. Een geschikte locatie, bleek echter moeilijk te vinden. Wel stond het oude maar veel te grote pand van Toaster aan de Pannekoekstraat leeg.

Bram: ,,Een geweldig punt vonden we. Grote ramen, mooi terras op de zon.  En een buurt die absoluut ‘vibes' heeft.  Met de mogelijkheid tot uitbreiding - het buurpand konden we erbij trekken - was dit een buitenkans. Het pand was natuurlijk veel te groot voor een espressobar. Onze plannen pasten we aan op dit pand. En die bar kwam er dus uiteindelijk wel, maar werd uiteindelijk onderdeel van een klassieke Franse brasserie. "

Brasserie

,,We keken naar het aanbod van de overige horeca in de omgeving. Er openden veel Italiaanse restaurants. Tegelijkertijd waren we onder de indruk George Café en George WPA in Amsterdam. Vernieuwende zaken die met succes teruggrepen op de  Franse brasserie. En juist die klassieke brasserie ontbrak in Rotterdam. Dus met dat interessante idee zijn we verder gaan ‘spelen'. We hadden natuurlijk een partner nodig met de nodige horeca-ervaring. Een vriend, Jean-Paul Bouwense van restaurant Leipzig, betrokken we bij ons plan. Jean Paul werd compagnon en is de man van ons driemanschap die de broodnodige horecakennis inbrengt."

Verbouwing en start

,,Begin maart 2011 zijn we opengegaan na een verbouwing van een maand of zes. Het mooie voorjaar zorgde voor een enorm snelle start. Vanaf het begin werden dus wel met de neus op de feiten gedrukt. We hebben heel wat moeten schaven en bijsturen.

Nu staat er een super sterk team zowel aan de voorkant als in de keuken. Glyn Stoker - culinair consultant - heeft de keuken opgezet. Hij zorgde voor de invulling van de menukaart. De sous-chef van restaurant Leipzig, Pascal Maenen, werd aangetrokken als chef-kok bij Pierre."

Kaart

,,We zijn een klassieke brasserie maar bieden wel een actuele kaart. Het is de Franse keuken anno 2011. Kleinere gerechten met een portionering die het midden houdt tussen tapas en een normaal gerecht. Met prijzen onder de 10 euro houden we Pierre bewust laagdrempelig. Daarnaast zijn er  buiten de kaart om ‘plats du jour'. Denk aan een steak frites."

Koffie

,,Net zoals bij wijnen (Wijnhandel Platenburg) hebben we voor de koffie ook een kritische selectie gemaakt. Bij Espresso Service West (ESW) hebben ze heel veel soorten koffies in huis. Daarnaast heeft Henk Langkemper veel kennis over apparatuur, de routing en indeling van een espressobar."

,,De keuze voor de la Marzocco FB-80 is voor onszelf voornamelijk gebaseerd op het design. Dat de machine technisch tot de top in de markt behoort was ons bekend, maar dan hadden we ook voor een La Marzocco Linea kunnen kiezen. Het is het ontwerp en de witte carrosserie die we perfect vinden passen bij het interieur van Pierre."

,,Joost Leopold van ESW  liet ons meerdere koffies blind proeven. Iedere keer kwam daarbij Bocca bij ons z'n drieën als beste eruit. Smaak staat bij ons voorop, dus Bocca werd onze koffie."

,,Koffie kiezen is één ding, bereiden is twee. Het luistert allemaal erg nauw. Joost Leopold traint ons personeel en zorgt dat de barista skills bij ons personeel aanwezig zijn. "

Plannen

"Met name de lunch willen we verder promoten. Als de zon schijnt dan loopt het terras met de lunch vol maar nu met herfst op komst zullen we Pierre als lunchlocatie onder de aandacht moeten brengen.

We organiseren bij Pierre de nodige activiteiten zoals elke eerste en derde zondag van de maand een DJ maar ook proeverijen.  De prosecco proeverij was een succes en nu gaan we op korte termijn een koffieproeverij organiseren."

Brasserie Pierre

Waar: Pannekoekstraat 38 A, 3011 LH Rotterdam

Wanneer: ma 11.00-01.00, di-do 10.00 - 01.00, vr-za 10.00 - 02.00, zo 10.00 - 01.00

Wat:  Bocca Gusto

Hoe: la Marzocco FB 80, Mahlkkönig K60 Vario

Bijzonderheden: iedere eerste zondag van de maand SUNDAY LAYBACK vanaf 16.00 uur met Live DJ en gratis amuses

Iedere derde zondag van de maand SUNDAY LIVE vanaf 16.00 uur Jazzy LIVE muziek en gratis amuses.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl