Columns

  • Joost Leopold

    Stoomcursus smaak

    Deze ochtend bezoek ik een café waar ik een afspraak mee heb om wat tips en tricks te geven om de koffiekwaliteit iets te verbeteren. Bij binnenkomst scan ik de bar af en zie al veel wat ik zo meteen kan gaan zeggen: het stoompijpje is vol met oude melkresten, de filterdragers zitten gevuld in de machine, een wijd uitlopende melkkan is afgedekt met een schoteltje, ik zie nog net de lepel erbovenuit steken.

    In dit soort zaken (lees: geen ...

    23 Mei 2011 Lees verder
  • Prachtdiner met godshot

    Het blijft een lastig ding. Wat zeg ik als mijn leerlingen van de koffietrainingen me, na mijn uitvoerige uitleg over het belang van het schoon houden van het espressoapparaat en het alleen maar werken met superverse koffie om alleen zó het beste uit de koffie te halen, vragen of ik nog wel koffie kan drinken in een horecazaak?

    Tja, daar zit je dan, nog na te genieten van een heerlijke maaltijd waarin alle smaakpapillen aangeraakt zijn. ...

    11 Maart 2011 Lees verder
  • Wènig voar veel

    Vandaag hoorde ik een koffieliefhebber op Radio 1 vertellen over de nieuwste koffietrend: slow coffee.

    Hij gaf aan dat oma het vroeger goed begrepen had door zelf de verse bonen te malen om vervolgens deze op te schenken voor de koffie. Nu zijn we eigenlijk weer terug bij af, verklaarde hij tegenover de verslaggever (die net 5 bakkies uit de automaat ophad).

    Ik heb jarenlang bij een van de kleinste koffiebranderijen gewerkt en de filosofie ...

    10 Januari 2011 Lees verder
  • • Moraalridder eist tijd voor kwaliteit