Zambia

De ontdekking van morgen?

Het onbekende Afrikaanse Zambia verdient het om ontdekt te worden door de specialty coffee wereld. Het land biedt goede groeihoogte, mooie bourbon soorten en ontwikkelde verwerkingstechnieken.

Zambia is een jong koffieland. In de jaren veertig brachten missionarissen naast Gods woord ook jonge koffieplanten mee vanuit Tanzania en Kenia die in het noordoosten werden aangeplant. Pas begin jaren tachtig nam de koffieproductie echter pas serieuze vormen aan.

Hoge loonkosten

Ondanks pogingen om de koffieteelt onder kleinere boeren te stimuleren komt de koffieproductie in toenemende mate van 18 mega-plantages met een grootte van wel 500 ha of meer. Deze trend lijkt niet te keren omdat banken moeilijk financiering verlenen en de rentabiliteit van koffieplantages onder druk staat door de hoge loonkosten in Zambia. Die trend werkt voor specialty coffee niet nadelig omdat de kwaliteit van de grote plantages heel consistent is. De wetenschappelijke aanpak en beheersing van de koffieteelt van deze grote plantages kent zijn gelijke niet in Afrika.

Het microklimaat van Zambia is vergelijkbaar met dat van buurlanden Zimbabwe en Malawi. Probleem voor Zambia blijft het tekort aan water. Kostbare irrigatie is dan ook vaak noodzakelijk.

Regio's

De Zambia Coffee Growers' Association (ZCGA) onderscheidt de volgende regio's: Mazabuka/Southern, Lusaka, Kabwe/Mkushi , Copperbelt and Northern.

Bron: Zambia Coffee Growers Association

Soorten

Alle koffie is arabica waarvan 50 % tot het bourbon type behoort. Bijna alle koffie wordt verwerkt met de gewassen methode.

Smaak

Zambia heeft alle kenmerken van Oost-Afrikaanse koffie. Medium tot hoog niveau van aciditeit, een zoete nasmaak. De aroma's neigen naar citrus en bloemen. Het mondgevoel is siroopachtige en romig.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl