Jemen

Tussen Qat en Mokka


De kleine bonen die Jemen voorbrengt vormen een uitdaging voor iedere koffiebrander. Het vergt het uiterste aan temperatuurbeheersing om het mooiste uit de koffie halen. Slaagt de koffiebrander voor deze meesterproef, dan proef je kruidige complexe koffies met een medium body, met het bitterzoete van pure chocolade en een ondertoon van gedroogd fruit.

Geschiedenis

Jemen is gelegen aan de zuidzijde van het Arabisch schiereiland. Het wordt in de koffiewereld tot de Afrikaanse koffies gerekend, hoewel dit geografisch gezien niet klopt.

Het land heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van koffie. Ethiopië's eerste export van koffie moet volgens vele bronnen zo rond 1200 naar de Jemenistische havenstad Mokka hebben plaatsgevonden. Koffie werd toen alleen gebruikt in de Soefi kloosters voor consumptie of medicinale doeleinden zoals de bestrijding van moeheid. Jemen was ook het eerste land waar koffie voor het eerst commercieel geteeld werd en wist deze positie tot ca. 1700 te behouden.

Koffieteelt

Voor de koffieteelt is Jemen een land met de nodige hindernissen. Het grootste probleem is het gebrek aan water en de erosie van de zogenaamde terrassen waarop de koffie geteeld wordt. In enkele gebieden wordt koffie samen met qat geteeld. Een bijkomend nadeel van qat is dat het twee keer zo veel water nodig heeft als koffie.

Qat is populair bij de Jemenieten vanwege de licht narcotiserende werking .

Het ontbreken van een systeem van classificaties is een nadeel voor de verhandelbaarheid (en deels kwaliteitsverbetering) van de koffie.

Men is momenteel druk doende een Q-certificering in te voegen. Ook ontbreken er certificeringen maar alle koffies worden traditioneel geteeld en mogen dus als ‘organic' of biologisch worden gezien.

Variëteiten

De twee belangrijkste variëteiten typica en bourbon groeien op terrassen die zijn gelegen op hoogtes tussen de 900 en de 2350 meter. Vanwege het watergebrek wordt bijna alle koffie ontpulpt via de ongewassen methode. Na de oogst laat men de koffiebes drogen op de daken. Soms laat men de koffiebessen aan de koffieplant drogen.

Regio's

De vijf voornaamste regio's van Jemen zijn:

  • Bani Matar
  • San'a
  • Hiraz
  • Dhamar
  • Raimi

Smaakkarakteristieken

Jemenitische koffies smaken complex en vragen een ‘acquired taste' omdat ze behoorlijke intense smaken bezitten. Verder veel genoemde karakteristieken zijn: medium body, met het bitterzoete van pure chocolade en een ondertoon van gedroogd fruit en een frisheid die aan wijn doet denken.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl