Vietnam

Groot in kwantiteit

Geen koffieland ter wereld heeft zo'n explosieve ontwikkeling laten zien qua koffieproductie als Vietnam. In 1990 leverde het land 1% van de wereldproductie, in 2000 passeerde het al de nummer twee Colombia. Op dit moment is Vietnam zelfs het op één na grootste koffieproducerende land ter wereld, na Brazilië.

Geschiedenis

Particulier bezit was tot het midden van de tachtiger jaren verboden in het politiek geïsoleerde Vietnam. In 1986 hief het Vietnamees congres het monopolie op landbouwgrond en handel in agrarische producten op. De koffiehandel was in de jaren negentig lucratief en de ondernemende Vietnamezen konden hier snel op inspelen. 


Foto's Vietnam met dank aan Folkert de Waard - Rijstvelden!

In 2001 stortte de koffiemarkt echter volledig in en Vietnam kreeg daarvan de schuld. Vandaag de dag is Vietnam heer en meester op de robusta bonen markt. Een door koffieliefhebbers laaggewaardeerde boon die voornamelijk zijn weg vindt in blends en instant koffie.

Regio's

De meeste koffieteeltgebieden zijn gelegen in de centrale hooglanden in de provincies Dak Lak, Lam Dong, en Kon Tum. daarnaast wordt ook er ook veel robusta geteeld in de provincie Dong Nai tussen Hoi Chi Ming Stad en de hooglanden. Door de grootte van het land en de ongekende volumes is het land in staat het hele jaar door koffie te leveren.

Arabica

Ondanks het feit dat robusta met een aandeel van 95% veruit de boventoon voert wordt er wel degelijk arabica geteeld in Vietnam. Sinds de Fransen bourbon koffie aan het eind van de 19e eeuw introduceerden in de provincie Dalat wordt daar arabica geteeld. Daarnaast is er nog arabica teelt te vinden in de noordelijke provincies Son La en Quang Tri.

Rendement

Vietnamese boeren weten ongekende volume's koffies per hectare te oogsten. Door irrigatie en kunstmatige bemesting wisten ze de productie tot 2 tot 3 kubieke meter koffie per hectare op te schroeven. Dat dergelijke volumes op gespannen voet staan met kwaliteit laat zich raden. Maar heel weinig koffie dat het land voortbrengt valt binnen de standaarden van specialty coffee. Het land zit gevangen in zijn eigen lage kwaliteitsimago. Geen koffiekoper gelooft dat er goede bonen te koop zijn. Dus de koffieteler die wel kwaliteit aanbiedt zal geen koper kunnen vinden die daar naar wil betalen.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl