Thailand

Vechten tegen imago

Thailand ligt in een regio die bekend staat om z'n laaggelegen robusta koffies die hun weg veelal vinden naar de oploskoffie-markt. Toch bieden de noordelijke regio's Chiang Rai en Chiang Mai op specialty coffee gebied wel een paar toppers.

Achtergrond

Koning Bhumibol Adulyadej trok in 1969 ten strijde tegen de opiumteelt die met name in de noordelijke berggebieden plaatsvond. Hij stimuleerde de aanplant van andere gewassen waaronder koffie. De berggebieden met hoogtes tussen 1200-1600 meter, gematigde klimaat en beboste gebieden bleken geschikt voor koffieteelt. Maar dit alles ging niet zonder vallen of opstaan. Er werd in eerste instantie onzorgvuldig omgesprongen met natuurlijke omgeving. Als de grond uitgeput raakte, werden er simpelweg stukken bos in brand gestoken om plaats te maken voor nieuwe koffieplantages.

Heden

Tegenwoordig is de situatie in ecologisch maar ook in andere opzichten verbeterd. Zeker in de Chiang Rai zijn er samenwerkingsverbanden van koffieboeren die - vaak met hulp van buitenaf - er in slagen interessante specialty coffee te produceren. Voorbeeld hiervan is Doi Chang Coffee. Zij leveren zelfs Kopi Luwak koffie van in het wild levende civetkatten.

Ook in Chiang Mai vind je vergelijkbare intiatieven zoals op de Silaa farms. Silaa's werkwijze is een goedvoorbeeld van de veranderde werkwijze. Op organische wijze wordt de pulp van de koffie gebruikt om de plantages te bemesten.

Thailand heeft nog een lange weg te gaan wil het binnen de specialty coffee markt serieus genomen gaan worden. De eerste initiatieven zijn er, maar het blijft voorlopig bij een zeer beperkt aanbod.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl