Rwanda

Het land met de duizend heuvels


Foto: Menno Simons, Trabocca 

Als koffieland herbergt Rwanda een enorm potentieel en is het de rijzende ster aan het specialty coffee firmament. Het ‘land met de duizend heuvels' kent veel variatie in hoogte en bodemsamenstelling met zeer complexe koffies als resultaat.
Dat bleek wel tijdens internationale koffiecompetities zoals Rwanda Golden Cup in 2007 en de allereerste Cup of Excellence Competitie die in 2008 werd georganiseerd. De jury's werden verrast door verbazingwekkend delicate koffies met mooie citrus- en cacaotonen en een consistent hoge kwaliteit.

Herstel

We kunnen er niet omheen. Rwanda zal voor velen onder ons direct verbonden zijn met de ongekende genocide die in 1994 plaats vond. Het blijft moeilijk voor te stellen hoe een bevolking van een land de draad van het leven weer op kan pakken. Toch is dat wel de werkelijkheid van het Rwanda van vandaag. Het land maakt op dit moment een sterke wederopbouw door. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de enorme groeipercentages in een land, waarin een economie feitelijk was wegevaagd, weinig zeggen. Voorbeeld: In 2000 werd er in het geheel geen specialty coffee meer geëxporteerd maar in 2008 al weer 2455 ton.

In 4 jaar tijd werd het aantal ‘washing stations' van 1 naar meer dan 100 uitgebreid. Desondanks behoort Rwanda nog steeds tot de meest arme landen van Afrika.


Foto: Menno Simons, Trabocca 

Op weg naar kwaliteit

In de dertiger jaren van de vorige eeuw lanceerde de Belgische koloniale regering de zogenaamde ‘coffee campaigns'. Dit overheidsbeleid was helaas alleen gericht op volume en niet op kwaliteit. Daarnaast werd de gehele handel door de overheid gereglementeerd door middel van licenties en hoge export belastingen. De koffies werden verhandeld onder veelzeggende namen als ‘Rwanda Ordinary' en ‘Rwanda Standard'. De kwaliteit van de koffie was zo slecht - muf, aards, stoffig, aardappel - dat Rwandezen zich afkeerden van koffie, en Rwanda een theedrinkende natie werd.

Maar bulk koffies bleken door de dramatische prijsval in de jaren tachtig koffie niet meer interessant om te produceren. De genocide van 1994 verwoestte het laatste deel van de koffieindustrie.

Ook in Rwanda werden rond 2000 de bakens voorzichtige eerste stapjes gezet richting specialty coffee. Hierin spelen het fair trade model en specialty coffee importeurs een belangrijke rol omdat lokale boeren hierdoor worden beloond voor de productie van kwaliteitskoffies. Nu zijn Rwandese koffies bij koffiegeeks erg gezocht. Of het nu een nummer 8 uit de COE 2008 bij Bar Choq is in Antwerpen is of topselecties bij het Amerikaanse Counter Culture Coffee

Cup of Excellence

 In 2008 werd in Rwanda de allereerste Cup of Excellence competitie voor dit land (en Afrika!) georganiseerd. In augustus 2010 werd de 2e editie georganiseerd. Het zal interessant zijn te zien hoe Rwanda zich verder ontwikkelt. In potentie heeft het land alles voor topkoffies in huis. Hoge ligging, traditionele cultivars en veel koffie know-how die nu vanuit landen als Kenia en via het USAID (SPREAD) programma het land binnenkomt.

Regio's

Koffie wordt vrijwel in het hele land geteeld op de grote natuurparken na. Het grootste koffiegebied ligt in de westelijke provincie. Veel van deze plantages liggen op grote hoogte in bergachtig gebied.

Bronnen:

USAID
Rwanda Coffee Development Authority
Economic liberalization in Rwanda's Coffee
Aidwatch

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl