Puerto Rico

Veelheid aan culturen

Specialty coffee staat op het punt om ontdekt te worden in Puerto Rico. Met 14 verschillende microklimaten en 3400 koffieplantages heeft het land goede kaarten in handen. Aan de andere kant zijn er de hoge loonkosten, een traditie van kwantiteit boven kwaliteit, en onvoldoende groeihoogte om top arabica's onder ideale omstandigheden te telen .

In 't kort

Koffiesoort: Voornamelijk bourbon, pacas, caturra, porto rico
Hoogte: 750 tot 850 meter
Verwerking: Nat/ Wet method
Smaakprofiel: Prettig aroma, goede balans van zoet & aciditeit

Het eiland Puerto Rico behoort tot de Commonwealth van de Verenigde Staten. Puerto Ricanen zijn daarmee burgers van de VS maar tegelijkertijd is Puerto Rico vooralsnog onafhankelijk van de VS. De smeltkroes aan volkeren en culturen - afstammelingen van Spaanse kolonisten, Afrikaanse slaven, Amerikanen en Taîno Indianen op het eiland maakt het een fascinerend land.

Geografie - klimaat

Puerto Rico is gelegen ten zuiden van de kreeftskeerkring. Het eiland behoort tot de Antillen en heeft als buren aan de westzijde de Dominicaanse Republiek en Haïti en aan de oostzijde de Britse Maagdeneilanden. In het hart van binnenland vind je de Cordilla bergketen die tot een hoogte van 4000 meter reikt. Dat lijkt hoog voor specialty coffee maar de voor koffieteelt geschikte gronden liggen toch veelal te laag voor top specialty coffee. Daarbij komt dat de neerslaghoeveelheid en de luchtvochtigheid te hoog zijn om de koffie op patio's te kunnen drogen. Kostbare mechanische droging is dan ook noodzakelijk. Een extra kostenpost op de toch al hoge loonkosten.

De orkaan George verwoestte in 1998 de koffieplantages en helaas werd bij de heraanplant gekozen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Door de orkaan en de massale aanplant van de caturra variëteit die daar op volgde verdween de oorspronkelijke bourbon en de inheemse ‘selection de Puerto Rico' vrijwel volledig.

Ontwikkeling

Het Puerto Ricaanse ‘Department of Agriculture' stimuleert de aanplant van kwalitatief hoge koffie opbrengende struiken en probeert het idee van terroir coffees onder de aandacht van de boeren te brengen. De bedoeling op lange termijn is dat het opleidingsniveau van de boeren stijgt en dat alle inspanningen op het gebied van specialty coffee zijn weerslag zullen vinden in hogere prijzen.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl