Peru

Ieder nadeel heb z´n voordeel

Peru is een groot land met net zo veel klimaten als talen en culturen. In het zuidelijk deel van het land ligt een van de droogste gebieden op aarde terwijl je in het noordoosten de tropische regenwouden van de Amazone vindt.

Peru heeft net zo veel vruchtbare hooglanden als andere koffieproducerende landen in Midden of Centraal-Amerikaanse landen. De  productie stijgt zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

Lichtpuntjes

Peru exporteerde in 2011 met 5444 balen net iets meer dan India. Op specialty coffee gebied stijgt het aanbod ook. Villa Rica verscheepte onlangs een container koffie (85 punten volgens het SCAA systeem) geproduceerd door kleine koffieboeren van de CEPRO Yanesha. Een geisha variëteit scoorde zelfs 91 punten. Maar het is een land dat een enorme ballast draagt van corruptie, politieke crises en een slechte infrastructuur.

Als we naar het de koffie naar het algemeen kijken en niet focussen op specialtycoffee dan is er voorzichtig gezegd nog wat ruimte voor verbetering. De organisatie van de Peruaanse koffiehandelsysteem is achtergebleven. Koffietransport en havenfaciliteiten zijn slecht georganiseerd. Koffie blijft dagenlang op overslagkades in zeer vochtige omstandigheden staan etc. Maar zoals Johan Cruijff al opmerkte: "Ieder nadeel heb z'n voordeel". Achter Peru's achterstand blijkt namelijk een voordeel schuil te gaan in de vorm oude rassen bourbon en voornamelijk typica. Deze rassen zijn in andere landen vervangen door op ‘hoge productie' geselecteerde rassen als caturra, catimor en catuai. Peru heeft - naast de eerder genoemde hooggelegen vruchtbare grond- dus eigenlijk alles in huis om uit te groeien tot een specialty coffee exporteur van formaat.

Steeds meer lukt het specialty coffee importeurs om goede uitgesproken koffies te vinden. Maar ook voor hen blijkt het in de praktijk  lastig te zijn om die kwaliteit tijdens het transport te waarborgen.

Regio's

De Peruaanse koffie kamer van koophandel - Camera Peruana de Café - onderscheidt 3 regio's: Zuid, Centraal en Noord. Deze regio's worden weer verder onderverdeeld op basis van departementen of staten.

Zuid

Puno -Lake Titicaca - Extreem hoog gelegen koffiegebied op 3900 meter Koffies vallen op door stevige body en extreem veel citrus.

Cuzco - Dit oudste koffiegebied produceert vrij consistente koffies en kan het gebied Puno qua citrussmaken evenaren als de plantages hoog genoeg liggen.

Centraal

De in de staat Junin liggende koffiegebieden worden tot de Chanchamoyo regio gerekend. In het gebied hebben zich eind 19e eeuw Duitse en Oostenrijkse immigranten gevestigd die daar koffie zijn gaan telen. Bij een kleine koffiecompetitie in 2008 won een koffie van La Merced uit dit gebied.

Noord

Koffies uit het noordelijke gebied laten zich moeilijk omschrijven en vallen om kwalitatieve redenen veelal buiten de focus van de specialty coffee wereld.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl