Nicaragua

Delicaat met frisse citrustonen

Nicaragua is bezig met een opmerkelijke herrijzenis. Tot aan de eerste vrije verkiezingen in 1990 was het land een speelveld van dictatoriale bewegingen, burgeroorlogen en corruptie. Terwijl in Nicaragua de koffie-infrastructuur werdafgebroken ontdekte de specialty coffee wereld juist in buurlanden de mooiste koffies. Die donkere periode ligt nu ver achter ons en Nicaragua produceert inmiddels verfijnde bourbon koffies met frisse citrusaccenten.

Soorten

Nicaragua produceert alleen arabica koffie. De diverse soorten laten de technische ontwikkeling en de smaakvoorkeuren op de wereldkoffiemarkt zien. De typica werd midden 19e eeuw als eerste aangeplant. Daarna volgden natuurlijke mutaties van het bourbon type die met zijn kleinere formaat de pluk zonder ladders mogelijk maakte. In de zestiger jaren volgden moderne laagstam soorten als pacas en caturra afkomstig uit El Salvador. De roest-resistente catimors volgden in de jaren tachtig.

Op plantages staan oudere en jonge soorten vaak door elkaar omdat boeren experimenteren met variëteiten als pacamara, maragogype, pacas en catuai. Die verscheidenheid wordt versterkt omdat de levensduur van een koffieplant zo rond de twintig jaar ligt.

Bij de teelt wordt nauwelijks gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Niet omdat de boeren perse biologisch zouden willen werken maar er is geen geld voorhanden voor kunstmest of pesticiden. Naar officiële ‘organic' gecertificeerde koffie zoek je ook vrijwel tevergeefs. Een uitzondering is Aristedes in de Samulali regio Dergelijke certificeringen zijn veel te kostbaar.

Verwerking

Bijna alle koffie wordt verwerkt volgens de gewassen methode. Fermentatie - om mucilage te verwijderen- vindt plaats in grote tanks alvorens uitgespreid te worden op patio's, om te drogen in de zon.

Smaak

Nicaraguaanse koffie valt op door z'n citrus-accenten. Denk hierbij aan citroen, bergamot en soms ook wat appel en peer. De basis is fris met een medium body.

Regio's

Dipilto- Jalapa

Op de grens van Nicaragua en Honduras tussen Dipilto en Jalapa ligt de hoogste berg van Nicaragua: Mount Mogotón. De koffies uit dit gebied staan bekend om de hoge aciditeit, een goede body en zoetheid. Dipilito heeft meerdere malen gewonnen in de nationale Cup of Excellence competitie en Jalapa in een SCAA competitie.

San Juan de Río Coco

Op de berghellingen van Mt. Quibito en Mt. Majaste groeien koffies met een hoge aciditeit en body en een heerlijke zoetheid. Daarnaast worden de koffies geroemd om hun chocolade, fruit- en citrustonen.

(Nueva) Segovia

Ook uit dit gebied komen koffies met een goede balans van aciditeit, body en zoetheid.

Jinotega

Informatie volgt.

Matalgalpa

Informatie volgt.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl