Mexico

Pionier in fairtrade

Mexicanen zijn dol op hun eigen koffie. Zo'n 50 % van de Mexicaanse koffie wordt in eigen land geconsumeerd. De resterende 50% wordt voor het grootse deel naar Europa geëxporteerd. Dus geen zorgen dat er niets voor ons te proeven valt.

Op het gebied van ‘organic' en ‘fairtrade' koffies behoort het land tot de pioniers. Maar op het gebied van specialty coffee is Mexico bepaald geen voorloper. Traditioneel worden de koffie uit dit land als zeer bruikbaar gezien als basis voor blends omdat ze niet veel body en aciditeit bezitten.

Specialty coffee zou ook in Mexico ‘hot' moeten zijn gezien de sterk stijgende vraag van de kritische specialty coffee consument. De Mexicaanse Coffee Council werkt dan ook hard aan een officieel certificeringsprogramma om de markt transparanter te maken. Maar Mexico ontwikkelt zich niet sterk en richt zich nog te veel op hun ‘organic' en ‘fair trade' marketingstrategie. Het blijft moeilijk om specialty toppers te vinden.

Omdat Mexicaanse koffies een mild en toegankelijk karakter bezitten zijn ze geschikt om ‘beginners' te laten proeven hoe aansprekend koffie met delicate smaken kan zijn

Regio's

Coatepec - Veracruz

Een bergachtige regio waar koffies worden geteeld met een nootachtig aroma en milde aciditeit.

Oaxaca

Een regio waar je echt top koffies kunt vinden. Karakter: medium body met smaken van chocolade en amandel.

Chiapas

Uit deze tropische jungle komen koffies met fris en zoet karakter met fruitige tonen. Deze koffies kunnen ook wel iets van wijn weg hebben. Ze lijken daarmee op koffies uit het aangrenzende Guatemalaanse Huehuetenango.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl