Malawi

Verborgen schatten

Het Centraal-Afrikaanse Malawi is een nog onbekend koffieproducerende land. Het is echter zeer interessant omdat er toppers zoals Gesha en Keniaanse Bourbon mutatie (SL 28) zijn te vinden.

Koffieproducerende Afrikaans landen hebben één ding gemeen. Voordat je als koffie-importeur aan een eerste kwaliteitsselectie toekomt, heb je je door culturele en bureaucratische barrières moeten vechten. Malawi onderscheidt zich hierin in positieve zin. Het land kent geen door de regeringen gecontroleerde veilingen. Daarentegen was het koffieclassificatiesysteem tot voor kort nog rudimentair. Pas de afgelopen jaren is het Afrikaanse systeem van selectie op boongrootte AAA, AA en AB ingevoerd.

Soorten

Qua koffiesoorten zou je kunnen spreken van een ‘strijd' tussen Catimor (een robusta arabica hybride met hoge opbrengsten) en topkoffies als Gesha en de Keniaanse SL 28 mutatie. Catimor wordt vanwege z'n hoge kwantitatieve opbrengst nog steeds aangeplant ondanks het feit dat de aanplant van Gesha en SL 28 financieel wordt ondersteund.

Verwerking

Malawiaanse koffie wordt na de oogst ontpulpt en de mucilage wordt verwijderd middels fermentatie (24 uur tot enkele dagen) in tanks, of mechanisch. Daarna worden de bonen gedroogd op verhoogde droogbedden.

Bloei: december - februari
Oogst: mei -september

Smaak

De koffies hebben een smaak die doen denken aan Ethiopische Yirgacheffe met veel bloemige en limoen-achtige tonen. Aciditeit, body en zoetheid zijn medium .

Toekomst

Of Malawi zich verder zal ontwikkelen tot specialty coffee leverancier van formaat, zal vooral afhangen van de inzet op onderzoek naar en differentiatie van koffiesoorten en de verbetering van de transportlogistiek. Ook zal een verdere aanscherping van pluk- en verwerkingsmethodes ervoor moeten gaan zorgen dat meer specialty coffee importeurs dit land op hun koffiekaart gaan plaatsen.

Regio's

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl