Indonesië

Uitgesproken koffies

Meer dan 17.500 eilanden telt de Indonesische archipel. De pluriformiteit van al deze gebieden vindt zijn gelijke in alle koffie's die het eilandenrijk door het gehele jaar voortbrengt. De bekendste koffiegebieden zijn: Sumatra, Java, Bali, Flores, Irian Jaya (Papoea) en Sulawesi (Celebes).

Sumatra

De oorspronkelijke benaming voor Sumatra: ‘Swarna Dwipa' betekent ‘eiland van goud'. Het wonderschone eiland mag die titel met recht dragen maar voor de meeste Sumatra koffies is die status niet weggelegd. Sumatra biedt hoofdzakelijk laagwaardige robusta's. Toch kunnen we niet zo maar aan dit eiland voorbij gaan. De goede arabica's hebben een zeer uitgesproken profiel die met name blends heel goed kunnen aanvullen.

Goede Sumatraanse koffie valt op door zijn stevige body, weinig aciditeit en een breed palet aan aardse aroma's als leer, tabak en vooral kruidigheid. Vanwege het uitgesproken karakter vind je de Sumatraanse koffie vaak in blends terug. Daarnaast zijn er bijzondere koffies te vinden zoals de Kopi Luwak.

Mandheling & Batak

Koffies uit Sumatra werden in het verleden niet verkocht met een regionale aanduiding. Dit omdat de verschillen tussen de diverse koffies niet erg groot waren.

Zo is ‘Mandheling' op de keper beschouwd geen regio maar de naam van een bevolkingsgroep die traditioneel betrokken was bij de pluk en verwerking van de koffie. Geheel de vinger achter het begrip te krijgen is overigens lastig. Want als Mandheling wel geografisch wordt gebruikt dan wordt er in de koffiewereld het gebied ten noorden en ten zuidwesten van het Tobameer (Lintong) mee bedoeld. Al met al behoorlijk onduidelijk, te meer omdat Batak in dezelfde regio wordt gesitueerd. De Indonesische regering rekent Mandheling zelfs tot de Batakvolkeren hetgeen nog steeds onderwerp is van discussie bij de betrokken bevolkingsgroepen.(Census 1930 & 2000) Bron

Batak

Batak is een groep van volkeren (ruim 6 miljoen) die sterk aan elkaar verwant zijn, maar wel elk een eigen taal hebben. De Toba Batak is van deze groepen het bekendst.

De Batak-volkeren leven in Noord-Sumatra en meer in het bijzonder bij het Tobameer. Dit gebied is door z'n hoogte en microklimaat zeer geschikt voor de teelt van koffie.

Kopi Luwak

De beroemdste koffie van Indonesië is zonder enige twijfel de Kopi Luwak. Deze in Sumatra, Java, Bali en Sulawesi geteelde bessen worden door een civetkat (Luwak) opgegeten en passeren het spijsverteringskanaal op natuurlijke wijze. De pitten worden uit de keutels gehaald en verder verwerkt tot koffie. Vroeger werden de keutels in het wild opgeraapt maar tegenwoordig wordt de koffie geproduceerd waarbij de katten in kooien of zeer beperkte ruimtes zijn opgesloten. Het is in feite een vorm van bio-industrie. Je kunt je ogen er voor sluiten, maar Luwak staat in specialty coffee wereld wel bekend als:

 "Coffee from assholes for assholes"

In Sumatra bestaat de koffiesoort doorgaans uit arabica maar luwak kan ook bestaan op basis van allerlei andere soorten zoals Excelsa, robusta etc.

Omdat de koffie honderden dollars per pond oplevert wordt de koffie veel vervalst, of op dezelfde wijze geproduceerd, zoals in landen als de Filippijnen.

Kopi Tiam

Koffie wordt vaak als kopi gedronken, groene bonen geroosterd in de wok met boter en suiker tot ze praktisch zwart zijn, dan in de vijzel gemalen en in een sok in de koffiepot gedaan en dan water opschenken en als het genoeg getrokken is geserveerd in een kop met gecondenseerde melk. Mierzoet, met een as-achtige smaak en loeisterk.

meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_tiam

Video's

In 2010 maakte een Australisch team onder leiding van Justin Metcalf een rondreis door Sumatra. Prachtige beelden, maar ook interessant door de aandacht die wordt besteed aan teelt en de verwerking. En het is altijd weer genieten van dat lekker vette Australische Crocodile Dundee accent! De serie bestaat uit twee delen. Enjoy Mates!

Deel één (Lintong - Sumatra):

Deel twee:

Andere regio's van Indonesië

Papoea

Verdere informatie volgt

Sulawesi

Verdere informatie volgt

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl