India

Koffie tussen de kruiden

India speelde een belangrijke rol in de verspreiding van koffie. Van een voorname positie in de specialty coffee wereld van vandaag is echter geen sprake. Het land worstelt met de reputatie van bulk producent. Dankzij de inzet van de Indiaase coffeeboard en de deregulering van de koffiesector komen er de laatste jaren wel steeds meer ‘single-estate-coffees' van hoge kwaliteit op de markt. Het goede nieuws is dat de kwaliteit de komende jaren alleen maar verder omhoog zal gaan.

Geschiedenis

In de wereld van koffie kom je de mooiste koffieverhalen tegen. Denk aan de legende van de koffieherder Kaldi in Ethiopië. Deze vertellingen zeggen vaak meer over de cultuur waaruit ze voortkomen dan dat ze een geschiedschrijving zijn. Feiten en werkelijkheid zijn dan soms ook moeilijk te scheiden, zo ook in het Indiase verhaal van Babi Budan.

Rond 1600 zou de sufi Hazrat Mazarabi - meer bekend onder de ‘artiestennaam' Baba Budan (giri) bij een pelgrimage in de Jemenitische havenplaats Mokka op koffiebonen zijn gestuit. Leuk als souvenir, maar de autoriteiten in Jemen stelden alles in het werk om te voorkomen dat er vruchtbare koffiebonen uit het land werd uitgesmokkeld om het monopolie op de lucratieve handel veilig te stellen. Toch lukte het onze Baba zeven (!) bonen uit het land te smokkelen en plantte ze in de regio Chikkamagaluru. De bonen gedijden goed in dit heuvelachtige gebied dat later naar hem is vernoemd. Hiermee was het koffiemonopolie van de Jemenieten doorbroken. Onze eigen VOC kon - na de verovering van het Indiase Malabar in 1663 - de koffie op Java aanplanten (1699).

Bron: The Devil's Cup - Stewart Lee Allen

Schaduwteelt

Typisch voor India is dat de teelt van koffie plaatsvindt onder een bladerdak van wel 50 soorten schaduwgevende vegetatie. Boeren telen vaak tussen de koffie ook andere producten zoals kruiden, vanille, peper en bananen. Omdat de regenperiodes kort en heftig zijn leggen boeren opvangreservoirs aan voor het regenwater. Dit water wordt gebruikt voor irrigatie, het wassen en de fermentatie van de koffie.

Verwerking

Verschillende wijzen van de verwerking van koffie worden gebruikt. De droge (natural) methode wordt "Cherry" genoemd. De gewassen methode bij Arabica en Robusta respectievelijk: "Plantatation Arabica" en "Parchment robusta" Daarnaast kent India de bijzondere ‘monsooned' methode.

Monsooned - Monsooning

Indiase koffie is beroemd om deze speciale verwerkingsmethode die aan de westkust van India plaatsvindt. Het proces zou bij toeval zijn ontstaan tijdens het langdurige transport van koffie in de afgesloten ruimtes van vochtige schepen naar Europa. De koffieconsument raakte gewend aan deze ‘wijze van veroudering'. Met de opening van het Suez-kanaal en de verbetering van de transportmethodes ging deze typische smaak verloren. Om de consument tegemoet te komen werd de koffiestijl ‘nagemaakt'.

Na de oogst en verwerking van de bonen via de ongewassen methode worden de bonen blootgesteld aan de vochtige monsoon winden in de periode juni- september . De bonen worden uitgespreid in dikke lagen of in jute zakken. Dit gebeurt in open pakhuizen waar de vochtige wind goed doorheen kan blazen. De bonen worden regelmatig omgekeerd of omgepakt om schimmel te voorkomen. Gedurende 12-16 weken nemen de koffies veel vocht op en verdubbelen in grootte en verliezen een deel van hun aciditeit. Meer info: Coffeeboard of India

Regio's

Het grootste deel van de Indiase koffieteelt vindt plaats in de zuidelijke staten Karnataka, Kerala, Tamil en Nadu. Dit is het traditionele koffiegebied.
Andrah Pradesh en Orissa liggen aan de zuid-oostzijde en zij behoren tot de nieuwe gebieden.Noordoostelijk vind je de ‘Seven sister' staten Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland and Arunachal Pradesh.

Overzicht gebieden

 • Anamalais (Tamil -Nadu) - 1000 - 1500 meter - Arabica's
 • Aruka Valley (Andra Pradesh) 900 - 1100 meter - Arabica's
 • Bababudangris (Karnataka) 1000 -1500 meter- Arabica's
 • Billigris (Karnataka -Tamil - Nadu) 1500 - 2000 meter - Arabica's
 • Brahmaputra - 800 -1200 meter - Arabica's
 • Chikmagalur (Karnataka) 700 -1200 meter - Arabica's / Robusta's
 • Coorg (Karnataka) 750 - 1100 meter - Arabica's / Robusta's
 • Manjarabad (Karnatka) 900 -1100 m - Arabica's / Robusta's
 • Nilgiris (Tamil Nadu) 900 - 1400 m - Arabica's / Robusta's
 • Pulneys (Tamil Nadu) 600 - 2000 m Arabica's / Robusta's
 • Sheveroys (Tamil Nadu) 900 -1500 m Arabica's
 • Travancore (Kerala) 400-1600 m Robusta's
 • Wayanad (Kerala) 600- 900 m Robusta's
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl