Hawaï

Koffiestaat van de VS

Hawaï heeft een bijzondere status. Het is namelijk de enige staat van de VS waar koffie wordt geproduceerd. De teelt vindt plaats op 5 eilanden van de archipel. Elk eiland verleent door verschillen in micro-klimaat en verwerkingstechniek aan de koffie een eigen karakter. Beroemd is de Kona koffie, zo beroemd, dat deze tot de meest vervalste koffies op de wereld hoort. Dus goedkoop is hier duurkoop, maar duurkoop smaakt soms weer erg goedkoop.

Hawaï is Kona...

Kona definieert voor velen de smaak van Hawaïaanse koffie: een medium body, zeer aromatisch, een plezierige aciditeit en een zeer zuivere nasmaak. Dit karakter is het resultaat van een natuurlijke plantenkas met goed doorlatende vulkanische grond, zonnige ochtenden en regenachtige middagen. De koffie groeit op 250 tot 800 meter hoogte op hellingen van Mount Hualalai en Mauna Loa in het Kona district van het Hawaïaanse hoofdeiland. Kona is een gewassen koffie die doorgaans zo'n 3 dagen gedroogd wordt in de zon. Bij slecht weer of gebrek aan ruimte vindt de droging machinaal plaats. Ongewassen koffies vind je ook op de eilandengroep, zoals op het eiland Molokai.

Maar komt Kona uit Hawaï?

Wetgeving werd na de Kona koffiefraude rechtszaak ingevoerd. Maar deze blijkt van weinig waarde. 

De minimumeis van 10 % Kona koffie voor een als Kona blend verkochte koffie is wel erg licht. Nog opmerkelijker is dat deze 10 % norm alleen maar geldt voor de staat Hawaï. Een koffiepakker op het vasteland van de VS kan nog steeds een blend "Kona Style" noemen terwijl er geen koffieboon uit Hawaï in te vinden valt. Met Kona blijft het dus oppassen!

Chauvinisme

Hawaïaanse koffieplantages profiteren van de status ‘enige koffieproducerende regio van de VS (Puerto Rico als geassocieerde vrijstaat daargelaten). Op de Hawaïaanse koffieplantages komen busladingen toeristen af. Zo worden er tal van activiteiten georganiseerd die je ook op wijngoederen kunt verwachten. Het is vergelijkbaar met de interesse in Nederland voor vaderlandse wijnbedrijven als Apostelhoeve en De Kleine Schorre. Chauvinisme zorgt in beide gevallen voor een scheve prijskwaliteitsverhouding. Echt goede Kona is zeker te koop, maar dat kan nooit goedkoop zijn.

Arbeidskosten

Het nadeel van de ‘Amerikaanse status' zie je terug in de enorm hoge lonen die er betaald moeten worden om nog voldoende plantage medewerkers te kunnen vinden.

De pluk van de bessen wordt uit arbeidskostenoverwegingen met machines gedaan. In Hawaï wordt ca 1500 ha. mechanisch geoogst, dat komt neer op de helft van het koffie-areaal. De kwaliteit kan hier onder lijden want rijpe en groene bessen worden op deze wijze tegelijkertijd geoogst.

Het mechanisch oogsten op Hawaï mag niet verward worden met het strippen van de struiken waarbij naast rijpe en onrijpe bessen ook bladeren worden afgeritst. Op Hawaï schudt de machine de bomen om de bessen te oogsten. Hierbij worden worden allerlei graden van rijpheid geoogst maar wel meer rijpe bessen dan onrijpe en haast geen bladeren t.o.v. strippen. Daarnaast geschiedt in de verdere verwerking - wassen - een selectie plaatsen tussen rijp en onrijp. Specialty coffee inkopers letten er scherp op of de plantage-eigenaren rijpe en onrijpe bessen wel zorgvuldig scheiden.

Koffiefraude rechtszaak

In 1996 werd de koffiewereld opgeschrikt door een grote koffiefraude rechtszaak. Michael Norton en zijn Californische Kona Kai Farms verkocht tonnen Panamese en Costa Ricaanse koffie onder de naam Kona koffie. Zijn verdediging was dat Kona moest worden gezien als een stijl-aanduiding niet als een herkomstaanduiding. "Is ‘Frans brood' ook in Frankrijk gebakken?" voerde Norton aan. Maar Norton wist wel dat hij fout zat. In een afgeluisterd gesprek viel uit Norton's mond op te tekenen:

‘.... so it's true we created a non existent demand for a non existent product.'


Kona Kai werd uiteindelijk veroordeeld tot betaling van 1 miljoen dollar aan de telers die de zaak hadden aangespannen. Norton kreeg 30 maanden cel en een naheffing 900.000 dollar van de fiscus.

Info over geschiedenis.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl