Haïti

Diversiteit

De enorme diversiteit van Haïtiaanse koffie komt voort uit de verschillen in microklimaat die dit westelijk deel van het eiland Hispaniola kent. Bij een juiste wijze van oogsten en verwerken lopen de smaken van de koffies uiteen van zoete noten en citrus, tot donkere chocolade en pinda's. 

Het spannende voor koffieliefhebbers is dat die verschillen zelfs in kleine gebieden heel groot zijn. Op dezelfde berg hebben de koffies op 600 meter hoogte veel body en een lage aciditeit, maar klim je door, dan vind je koffies met een hoge aciditeit en veel citrus.

Grote verschillen

Ook in de teeltwijze en verwerking van de koffie is een zelfde diversiteit te zien. De veelal kleine plantages - gemiddeld niet groter dan een kwart hectare - zijn vrijwel nooit volledig met koffie beplant. De koffieplanten groeien naast en onder bananen, citroenen en maïs. Daarbij wordt nauwelijks gebruikt gemaakt van pesticiden.

De verwerking vindt voor een klein deel plaats volgens de natte (wet processing) plaats. De droge (natural) methode is nog steeds de norm omdat voor de natte methode niet voldoende infrastructuur aanwezig is.

Haitian Blue

Het Haitian Blue project van USAID probeert door middel van subsidies en training het gebruik van de natte verwerkingsmethode te stimuleren.

De leden die deelnemen aan het project ervaren dat het label "Haitian Blue" met name in specialty coffee wereld gezien wordt als een garantie voor kwaliteitskoffie. De boeren ontvingen hierdoor een betere prijs.

 

 

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl