El Salvador

Specialty coffee topper

El Salvador bezit de eervolle titel: ‘Land met het hoogste moordcijfer van Centraal-Amerika'. Je zou gaan denken dat dit een complete gangster-staat is. Maar er is ook nog dat andere El Salvador. Een land met een rijke natuur en ongekend grote biodiversiteit. El Salvador heeft bovendien een lange koffiegeschiedenis die al rond 1740 begon met de eerste aanplant van koffieplanten. Je vindt er traditionele variëteiten als Bourbon en Pacas maar ook de door het nationale koffie-instituut ‘ontwikkelde' Pacamara soort. Het zal je niet verbazen dat El Salvador een reputatie heeft te verliezen in de wereld van specialty coffee.

Bijzondere smaken

El Salvador heeft een zeer goede koffie-infrastructuur. In dit kleine land liggen plantages en verwerkingscentrales (mills) vlak bij elkaar. Koffiebessen kunnen dus vrijwel direct na de pluk worden verwerkt, hetgeen zeer goed is voor de kwaliteit.

Koffie is diepgeworteld in de cultuur; families werken al generatie op generatie op hun plantages. Eigen technieken - die uiteindelijk bijzondere smaken geven - worden zorgvuldig geheim gehouden. Een boeiend artikel over de geschiedenis van de koffie in El Salvador vind je hier.

Als algemene smaakkarakteristiek worden milde body, milde aciditeit en grote zoetheid genoemd.

Regio's

De zes regio's liggen in de nabijheid van hoge bergen zoals de San Salvador en Santa Ana vulkaan. Bij de hier ondervermelde hoogteaanduidingen betreft de hoogste waarde in meters de toppen van deze bergformaties.

Apaneca Ilamatepec Berggebied

500- 2365 meter - 62 % Bourbon, 25 % Pacas
Santa Ana vulkaan

Alotepec- Metapán Berggebied

1000 -2000 meter - 30% Bourbon, 50% Pacas, 15 % Pacamera
El Brujo, Miramundo, Monte Cristo, Cayaguanca

El Bálsamo- Quezaltepec -Berggebied

500- 1960 meter 51 % Bourbon, 23 % Pacas
San Salvador vulkaan

Chichontepec - Berggebied

500 -1000 meter - 71 % Bourbon, 7 % Pacas
Chichontepec vulkaan

Cacahuatique Berggebied

500 -1663 meter - 65 % Bourbon, 21% Pacas
Cacahuatique

Tecapa - Chinameca Berggebied

500 -2139 meter - 70 % Bourbon, 22 % Pacas
San Miguel, Chaparrastique vulkaan

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl