Ecuador

We love food miles

Een van de meest curieuze aspecten van Ecuador is dat het meer koffie importeert dan exporteert. Het land heeft een grote instantkoffie industrie die zich weinig bekommerd om 'food miles'. De gemiddelde Ecuadoriaan drinkt namelijk oploskoffie (80 - 90% marktaandeel) die van spotgoedkope Vietnamese robusta is gemaakt.
Nog merkwaardiger, is dat de duurdere eigen robusta koffie weer door de Colombiaanse instantkoffie-producenten wordt opgekocht. Deze kleine koffiezedenschets geeft een aardige indicatie van de status van Ecuador als specialty coffee producent: deze is zeer marginaal.

Café en bola

Ecuador heeft alle microklimaatkaarten in handen om een topspeler op de specialty coffee markt te zijn. Maar die weg is het land behoudens wat kleine initiatieven nooit ingeslagen. De Cofenac - een door de regering ondersteunde koffieorganisatie - stimuleert zelfs nog steeds de aanplant van robusta op laaggelegen gronden. Dit in tegenstelling tot het beleid van veel ander Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Zo teelt Costa Rica door ingrijpende overheidsregulering alleen nog maar arabica.

In Ecuador wordt de potentie van het microklimaat voor arabica niet benut. Zo komt bijna 50 % van de arabica productie uit het laaggelegen Manabi (< 700 meter) terwijl maar 20% uit het op 1600 meter gelegen Loja komt. Het resultaat is fnuikend voor de kwaliteit. Ruim 80% van alle Ecuadoriaanse arabica's wordt geëxporteerd als laagwaardige "café en bola" om te worden verwerkt als instantkoffie in Colombia.

Toekomst

De kans op verandering van deze situatie is niet groot. Ecuador kent namelijk relatief hoge lonen in combinatie met lage opbrengsten per hectare. Dit laatste als gevolg van de slecht onderhouden en uitgeputte plantages door gebrek aan bemesting. De vicieuze cirkel lijkt moeilijk te doorbreken. Arbeid zal naar verwachting op korte termijn zeker niet goedkoper worden. Betrek hierbij het feit dat de kinderen van plantage-eigenaren zelf naar Spanje en de VS trekken om daar hun geluk te zoeken. Investeringen in koffieplantages worden door dit scala van factoren belemmerd.

Regio's

Overzichtskaart

Manabi

Gelegen op 700 meter hoogte. 48% van de arabica's wordt hier geteeld. Kwaliteit doorgaans niet interessant.

Loja 

Gemiddelde hoogte 1600 meter. Dit gebied produceert 20 % van alle Ecuadoriaanse arabica's.

Pichincha

Opkomend koffiegebied dat niet ver van de hoofdstad Quito is gelegen. De hoge rating van 92 punten van Perla Negra op Coffee Review heeft dit gebied bekendheid gegeven.

Andere arabica koffiegebieden

Quilanga, Guayas, El Oro, Zamora, Chincipe

Koffieorganisaties en coöperaties

Ecuadoriaanse Koffieorganisatie - Cofenac
Fapecafes - koffiecoöperatie actief in Loja op het gebied van specialty coffee.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl