Costa Rica

Gouden koffie van de Rijke Kust

Voor koffiegekken heeft Costa Rica veel te bieden. Het land heeft een sterke eigen koffiecultuur met een opvallend hoog kwaliteitsstreven. Zo mogen boeren alleen arabica's telen en heeft de overheid strenge regels opgesteld voor de koffieverwerking om het milieu te beschermen.

San José

In 2010 zagen Costa Ricanen dat al hun inspanningen werden beloond. Met een koffie uit de Dota Valley uit de regio Tarrazú behaalde de Amerikaan Michael Phillips goud tijdens het World Barista Championship in Londen.

Costa Rica - letterlijk Rijke Kust - dankt zijn naam aan Columbus. In 1502 werd hij verwelkomd door hiphop-achtige types die rijk behangen waren met gouden sieraden. Hij dacht ten onrechte dat het land grote hoeveelheden van het edelmetaal zou herbergen. Hoe anders liep het! Uiteindelijk werd het koffie dat als exportproduct uitgroeide tot het zwarte goud voor het land.

Costa Rica is een buitenbeentje in het politiek onrustige Midden-Amerika met zijn vele bananenrepublieken. Naast politieke stabiliteit, staat de democratische republiek bekend om z'n rijke flora, fauna en schitterende berggebieden. De bevolkingssamenstelling is homogeen. 94 % van de bevolking is van Europese afkomst (vnl. Spaans en Italiaans).

Om genoemde redenen wordt de ‘Rijke Kust' nog wel eens vergeleken met dat andere rijke land: Zwitserland.

Regio's

Costa Ricaanse koffies van met name de grote plantages willen nog wel eens in hun goede bedoelingen sterven. Een streven naar technische perfectie en de eliminatie van zelfs maar de kleinste onvolkomenheden heeft er toe geleid dat veel van dit soort Costa Ricaanse koffies een middle-of-the-road karakter hebben.

We hebben het hier dan wel over de mainstream koffies. In de specialty coffees laat Costa Rica zich van z'n mooiste kant proeven met een breed aromatisch palet waarin bijvoorbeeld aroma's van chocolade, vanille en gedroogd fruit te herkennen zijn (Regio Tarrazú).

Costa Rica's klimaat kent twee seizoenen: april-juni met gematigde regenval tijdens de ontwikkeling van de koffiebes; en een droger seizoen - vanaf juli - dat samenvalt met de oogst. Door de introductie van de droge verwerkingsmethode naast de traditionele gewassen methode is het palet van smaken van koffies uitgebreid. Het Costa Ricaanse Instituut ICAFE onderscheidt op basis hiervan 8 regio's.

Central Valley - Bakermat van de koffie

Hoogte: 20 % op 900 -1600 meter, 80 % op 1000 -1400 meter

Neerslag: 1800 -2000 mm

Temperatuur 20 - 24 ºC

Luchtvochtigheid 84%

Oogstperiode: november-februari

Bodem Andisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

Central Valley bestaat uit de provincies San José, Heridia en Alajuela. In deze dichtstbevolkte regio van het land, waarin ook de hoofdstad San José ligt, werden de eerste koffieplantages van Costa Rica rond 1790 aangelegd. Tachtig procent van de plantages ligt tussen 1000 - 1400 meter. Deze hoogte zorgt naast andere terroirfactoren - zoals fertilisatie door vulkanische as - voor een hogere aciditeit (frisheid). ICAFE karakteriseert de koffie als zeer gebalanceerd met tonen van chocolade en gedroogd fruit.

Tres Ríos - Bordeaux uit Costa Rica

Hoogte: 1200 -1650 meter

Neerslag: 2250 mm

Temperatuur 21 ºC

Luchtvochtigheid 80%

Oogstperiode november- maart

Bodem Andisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

Slechts enkele kilometers ten oosten van de hoofdstad San José werden vanaf de eerste helft van de 19e eeuw koffieplantages in de "Drie Rivieren" aangelegd. Sinds het begin van twintigste eeuw komen er ook specialty coffees vandaan. Ze worden wel beschouwd als de bordeaux onder de Costa Ricaanse koffies. Opvallend is het evenwicht tussen aciditeit en zoetheid en de lange nasmaak. Deze toch al kleine koffieregio staat onder druk door de aankoop van plantages door projectontwikkelaars.

Meer informatie: Tres Ríos

Tarrazú - Bonen uit een heilig land

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

In het midden van de 19e eeuw migreerden bewoners van Central Valley naar het zuidoosten naar een gebied dat nu bekend staat onder naam Los Santos (De Heiligen). Zo genoemd omdat veel districten een naam van een heilige kregen. Koffie vormde het fundament voor de economische ontwikkeling voor dit bergachtige gebied met zijn kleine vruchtbare valleien.

Tarrazú levert de top onder de Costa Ricaanse koffies. Op de meeste plantages worden koffies geteeld onder een beschermend bladerdak (shade grown). Volgens ICAFE worden de koffies gekenmerkt door aroma's van chocolade, vanille en gedroogd fruit.

Turrialba - Unieke combinatie

Hoogte: 500 -1400 meter

Neerslag: 2800 mm

Temperatuur: 23 ºC

Luchtvochtigheid: 82%

Oogstperiode: juli -maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

Het grondgebruik in Turrialba is bijzonder. Kijk niet op van combinaties van koffieplantages, suikerriet en grazend vee. In Turrialba groeien planten beschut. Meestal onder fruit- en laurierbomen. De koffie heeft doorgaans een milde aciditeit, een lichte body en zacht delicaat aroma.

Brunca - Koffie in de natuur

Hoogte: 500 -1400 meter

Neerslag: 3500 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode augustus - februari

Bodem Andisols Utisols

Omgevingsfactoren: -

Koffie uit de regio Brunca - gelegen in het zuiden van het land - valt qua smaak moeilijk te karakteriseren. Dit heeft alles met de grote hoogteverschilen in de regio te maken. De smaak loopt uiteen van mild uit de lage en iets hoger gelegen gebieden tot enorme complexe smaken van citrus en zoetheid van koffies die worden geteeld in het hoogland van Pérez, Zeledón en Coto Brus.

La Amistad National Park is voor de in koffie geïnteresseerde bezoeker een must. Een bezoek aan de aldaar gelegen koffieplantages betekent tegelijkertijd genieten van de mooie natuur.

Guanacaste - Sustainable coffee cultivation

Hoogte: 600 -1300 meter

Neerslag: 2100 - 3500 mm

Temperatuur: 26 ºC

Luchtvochtigheid: 50-70%

Oogstperiode: juli -februari

Bodem Andisols Inceptisols Afisols

Omgevingsfactoren: -

Guanacaste kent veel kleine plantages verdeeld over meerdere provincies met 85% aan ‘sustainable coffee cultivation'. De invloed van een hoge temperatuur en een droog klimaat zorgt ervoor dat de boon makkelijk te branden is. Smaakkarakteristieken: naast lichte body en aciditeit, zilte en bittere tonen.

Orosi - Traditie!

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

Orosi is een van de oudste koffieproducerende regio's. Het klimaat staat onder invloed van zowel de Stille als de Atlantische oceaan. Deze invloed zorgt voor een grote gelijkmatige gerijpte bes en een zeer evenwichtige balans van aciditeit, body en aroma.

West Valley - Microklimaten

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

De West Valley is een van de meest complexe regio's op het gebied van specialty koffie. Dit dankzij de vele microklimaten. Smaken lopen uiteen van veelvoorkomende aroma's als chocolade tot meer bijzondere als sinaasappel, perzik, abrikoos, honing en vanille.

Meer informatie:

Koffie

ICAF Costa Rican Coffee Institute


Bronnen

Handelswijzer Ambassade Nederland

Costa Rica Coffee Regions door Instuto del Café del Costa Rica (Icafe)

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl