Bolivia

Dak van de wereld

Op papier heeft Bolivia alles in huis om hoge kwaliteit koffie te produceren maar slaagde daar tot voor enkele jaren maar mondjesmaat in. Het land kent een gevarieerd landschap met uitstekende microklimaten voor topkoffies. Om zijn hoge ligging in het Andes gebergte wordt Bolivia ook wel ‘Dak van de wereld' genoemd. Opmerkelijk genoeg veroorzaakt die hoogte ook de nodige kwaliteitsproblemen bij de koffie.

Yungas

Koffieboeren in Yungas - een lager gelegen tropische regio waar 90 % van de koffie vandaan komt - ontpulpen de koffie op de plantage. De nog natte koffie wordt voor verdere verwerking via de bergen naar coöperaties in La Paz op 4400 meter hoogte getransporteerd. Prachtige route ongetwijfeld, maar minder goed voor de nog natte koffie. Deze bevriest en ontdooit weer met een schimmelige en vieze koffie tot gevolg. Deels dankzij hulpprogramma's als USAID zijn er verwerkingsplaatsen gebouwd in de Yungas regio die dichter bij de plantages zijn gelegen. Daarnaast is er veel werk gestoken in kwaliteitsbewustzijn door de Boliviaanse koffieassociatie ACEB en het Cup of Excellence programma.

De Cup of Excellence 2009 is zelfs gewonnen door een plantage uit de genoemde Yungas regio. Eigenaar Mauricio Ramiro Diez de Medina van de Agrotakesi plantage zag zijn rigoureuze kwaliteitsinspanningen beloond met een eerste plaats.

Koffie uit Bolivia bestaat hoofdzakelijk uit arabica (typica/criolla). Naast het Yungasgebied wordt er koffie geteeld in Tarija in het zuiden en in de centraal gelegen regio's Cochabamba en Santa Cruz. In augustus-september staan de koffiestruiken in bloei en in februari-april vindt de pluk met de hand plaats. Hierna wordt de koffie meestal verder verwerkt volgens de gewassen methode.

Net als in Colombia zijn in Bolivia de grote koffieplantages verdwenen. In Bolivia gebeurde dit echter pas veel later. Op grond van een wet uit 1991 werden grote landeigenaren gedwongen het land terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Deze ‘kleine boeren' zijn nu verantwoordelijk voor circa 80 % van de koffieproductie.

Imago en toekomst

Al met al staat de Boliviaanse koffie qua imago nog op achterstand maar er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat de koffiekwaliteit vooruit blijft gaan. Een aanhoudend probleem zal blijven dat de ‘cocateelt' veel lucratiever blijft dan die van de koffie.
Liefhebbers van bijzondere koffies kunnen hierin wel een rol spelen. De prijs die koffieboeren voor bulk-koffie krijgen is niet aantrekkelijk genoeg om niet uit te wijken naar coca en palmolie. Maar voor bijzondere koffies krijgt de boer een hogere prijs.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl