Brazilië

Groothandel met goede delicatessenafdeling

Brazilië is veruit de grootste koffieproducent ter wereld. Geen enkel land ter wereld heeft zo'n impact op de koffiemarkt als Brazilië. Zo wel kwantitatief - één misoogst en de wereldkoffieprijzen exploderen - maar zeker ook kwalitatief. Als basis voor blends blijft ‘Brazil' heel populair maar ook voor de specialty coffee liefhebber biedt deze groothandel verfijnde delicatessen.

Santos

Allereerst is het goed een misverstand uit de weg te ruimen. Koffieliefhebbers zullen tevergeefs naar Santos op de overzichtskaart van koffie zoeken. Het is een veel gebruikte naam voor Braziliaanse koffie maar je zult er geen koffiestruik vinden. Santos is - net als het Jemenitische Mokka - een havenplaats waarvandaan de koffiebonen verscheept worden naar de rest van de wereld. Santos vestigde zijn naam als koffie-overslagplaats toen de nabijgelegen Paraíba vallei aan het begin van de 19e eeuw uitgroeide tot een groot koffiegebied. De naam Santos wordt in de koffiewereld gebruikt om milde, voornamelijk Bourbon koffie afkomstig uit de staat São Paulo aan te duiden. Op enkele uitzonderingen na, is het voor de specialty coffee wereld geen interessante koffie.

Koffiesoorten

Arabica heeft een productieaandeel van 80%, en de resterende 20 % is Conillon. Laatstgenoemde is een robusta-soort die zijn weg vindt naar de thuis- en exportmarkt voor verwerking in instantkoffie.

Het grootste deel van het genetisch materiaal van Braziliaanse arabica koffieplanten stamt van de Catuaí en Mundo Novo. Dit materiaal is ontwikkeld in de jaren 30 door het Agronomy institute. Afhankelijk van de regio en de omstandigheden tref je Red Catuaí, Yellow Catuaí, Mundo Novo, Acaiá en Acaiá Cerrado aan.

Yellow Bourbon

De Brazil Yellow Bourbon is een unieke koffie met een bijzonder verhaal. De eerste keer dat er geschreven werd over een gele koffiebes was in 1871 in de stad Botucatu in de provincie Sao Paulo. Het was toen al een sensatie en deze unieke afstammeling van de Arabica soort kreeg de naam "Botucatu Yellow". Ze werd maar op kleine schaal geproduceerd en ondanks dat verspreidde het nieuws over deze bijzondere nieuwe zoete koffie zich razend snel over de hele wereld.

Door de groeiende koffieproductie in Brazilie werd er ook steeds meer getest met het muteren en kruizen van verschillende soorten koffiefamilies. Uit een van deze moeilijke pogingen (een op de miljoen) ontstond de Yellow Bourbon, een natuurlijke samensmelting van de Yellow Botucatu en de Red Bourbon. De eerste versie van deze nieuwe soort werd in 1930 gevonden in Pederneiras in de provincie Sao Paulo. Verdere verbeteringen zorgden ervoor dat de Yellow Bourbon sneller volwassen werd dan andere soorten en dat zij zich aankonden passen aan hoger gelegen gebieden vanaf 1300 meter. Deze koffie trok de aandacht van veel braziliaanse producenten, maar het was in Sul de Minas, om specifiek te zijn, in de Serra da Mantiqueira micro-regio, waar deze soort zijn uiteindelijke plek vond. Deze regio heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius en een regenval van 1600 mm per jaar. Dat maakt het een ideale plek voor koffieproductie. Door goed management is de Yellow Bourbon hier uitgegroeid tot een uitstekende koffie, die wereldwijd zeer geliefd is. Hij staat bekend om zijn uitstekende balans tussen zuurgraad, body en zoetheid en excellente nasmaak. Dit maakt hem ook zo geschikt als basis voor espressoblends. Lees verder op de site van René Bos over deze bijzondere koffie.

Regio's en de deli-afdelingen

Brazilië kent iets minder grote regionale verschillen dan je op basis van de grootte van het land en klimaatverschillen zou verwachten. Verschillen in verwerkingsmethode waren zeker in het verleden meer bepalend voor de smaak dan de herkomstregio. Met de opkomende belangstelling voor specialty coffee worden terroirverschillen van koffie wel verder uitvergroot. Lees hiervoor verder onder verwerking.

Minas Gerais

In 1975 leed Brazilië onder een zware vorstperiode die met name in het zuiden en zuidoosten verwoestende gevolgen had voor de koffieplantages. De boeren in deze regio verlieten hun plantages om hun heil te zoeken in de deelstaat Minas Gerais.

Minas Gerais (letterlijk: Algemene Mijnen) had veel minder te lijden gehad onder de vorst. De combinatie van technologie en goede teeltmethodes maakte het mogelijk dat Minas Gerais in nog geen 30 jaar tijd uitgroeide tot de grootste koffieproducerende deelstaat van Brazilië.

Hoge kwaliteit is in het zuiden te vinden, zoals de Fazenda Santa Terezinha, van familie Paulo Almeida, vlakbij Paraisopolis.

Verder vind je in Minas Gerais toppers in het westelijke savanne-achtige gebied Cerrado. Dit was de eerste regio die een geografische herkomstbenaming kreeg vanwege zijn duidelijk onderscheidbare karakter op basis van terroir. De koffie's staan bekend om hun zoete smaak, een intens aroma met smaken van chocolade, karamel en noten. Hier komt bijvoorbeeld de beroemde Daterra koffie vandaan. Dergelijke topkoffies zijn een elixer waarvan je direct een tweede shot wilt. Extreem zorgvuldige selectie en een lichtere branding zijn dan wel een voorwaarde.

Overige prominente regio's voor specialty coffee zijn Mogiana Paulista in de staat Sao Pãulo en Chappada in de staat Bahia.

Verwerking

Zoals gezegd in de inleiding van de regio's is met name de verwerking van de koffiebonen een sleutelfactor voor kwaliteit. Koffie verwerkt volgens de droge methode is de oudste en meest bekende methode en wordt breed toegepast in Mogiana Paulista en Cerrado Mineiro waar het oogstseizoen samenvalt met de droge periode. Maak niet de fout om Braziliaanse koffie's die verwerkt zijn volgens de droge methode (naturals) meteen af te serveren. De kwalitatief mindere ‘rijp en groen' gestripte koffies zijn vaak volgens deze wijze verwerkt.  Maar ‘naturals' die op correcte wijze zijn verwerkt kunnen juist heel interessant smaken. Wordt de droging goed gecontroleerd dan kan een langzame droging juist een koffie creëren met veel body, zoetheid en melkchocolade.

Brazilië verwerkt ook koffie volgens de natte methode. Het is de oplossing voor micro-klimaten met een hoge luchtvochtigheid. Drie verschillende natte verwerkingsmethodes worden gebruikt. Pulped-natural, semi-washed en washed. Hierbij worden de eerste twee methodes het meest gebruikt omdat de vraag naar washed koffie's nog steeds achterblijft op de nationale en internationale markt.

De Groothandel

Wie zich verdiept in de geschiedenis van koffie in Brazilië ziet dat koffie altijd als een commercieel product is benaderd. Kwaliteit heeft nooit vooropgestaan in een land waar massa's oninteressante arabica's worden geteeld.

Deze koffies zullen we allemaal wel eens geproefd hebben. De ‘big brands' werken namelijk met ‘Brazils' vanwege het neutrale karakter en de romigheid die het aan hun ‘blends' verleent. Sterker nog, ze maskeren met hun romigheid veel van de defecten van andere koffies in de blend.

Dat Brazilië juist in volume en niet in kwaliteit een uitblinker is geworden heeft meerdere oorzaken:

 • Bijna 95% van Brazilië ligt onder 1000 meter hoogte. Dat is laag als je naar de natuurlijke habitat van de arabica-soort kijkt. Het blijft een feit dat de koffiebes zich op koele hoogtes, langzamer en dus smaakvoller en met een hogere dichtheid zal ontwikkelen. Specialty coffee branders kiezen daarom voor een lichtere branding voor hun zachte ‘Brazils'. Zacht wil zeggen een lage dichtheid. Vergelijk het maar met het roosteren van popcorn. Voor je het weet is het verbrand.
 • Plantages lijken bovendien niet op de voor arabica's natuurlijke beschaduwde leefomgeving van het regenwoud. Op de zeer grote plantages waar de struiken in de volle zon staan, verloopt de groei snel. Maar ook dit komt de smaak niet ten goede.
 • De bodemgesteldheid is eveneens niet optimaal voor het voortbrengen van topkoffies. Vulkanische bodems zoek je in Brazilië vrijwel tevergeefs.
 • Veel koffies worden machinaal geplukt waarbij rijpe en groene bessen inclusief takjes en de bladeren van de struiken worden gestript. Ze worden uitgespreid op patio's om na een paar dagen drogen ontpulpt te worden. Het ontbreken van een selectie tussen rijpe en groene bessen heeft tot gevolg dat in de koffie soms de ‘groene' smaak van doperwten te proeven valt.

Geschiedenis

You believe perhaps, gentlemen, that the production of coffee and sugar is the natural destiny of the West Indies. Two centuries ago, nature, which does not trouble herself about commerce, had planted neither sugarcane nor coffee trees there.

Karl Marx, in een speech in 1848

Karl Marx sprak bovenstaande woorden in februari 1848 uit, lang voordat het begrip specialty coffee bestond. Frappant is dat hij vanuit een politieke invalshoek onbedoeld de vinger op de zere plek legt. Want handel stond toen al voorop en dat blijft tot op de dag van vandaag op gespannen voet staan met kwaliteit.

Koffieteelt heeft een enorme impact gehad op Brazilië. Het land heeft zich zo sterk verbonden met de teelt dat dit sociaal-economisch maar ook ecologisch enorme gevolgen heeft gehad. In 1820 - pas een kleine eeuw na de introductie van koffieplanten vanuit Frans-Guyana (1727) - begon de gestage opmars naar de positie van 's werelds grootste koffieproducent. De suikerprijzen daalden in dat jaar en als reactie hierop verplaatsten kapitaal en arbeid zich naar een opkomend koffiegebied in de Paraíba valei bij Rio. Hier bleken de braakliggende gronden - vrijgekomen na afloop van de gold rush - een uiterst vruchtbare bodem te zijn voor koffieplantages. De slaven die eerst in de goudmijnen werkten, werden nu ingezet om het zwarte goud te gaan plukken. Met de groei van de koffieteelt steeg ook ‘de import' van slaven. Deze werden onder onmenselijke omstandigheden tewerkgesteld. Na 1850 werd met de aanname van de Queroz wet de slavenimport verboden. Voor de bestaande slaven veranderde er tot 1888 - bij afschaffing van de slavernij - overigens niets. Om het slaventekort op te vangen werd het Colono systeem bedacht.

Het Colono systeem

De plantage-eigenaren lokten nieuwe arbeidskrachten naar hun plantages door de reis- en huisvestingkosten van immigranten op zich te nemen. Daarnaast kregen zij wat grond voor eigen productie. Dit alles in ruil voor arbeid voor de plantage-eigenaren. In feite werden de immigranten door het contract schuldslaven. Want pas na aflossing van de schulden waren ze vrij man en dat duurde door de lage verdiensten in de praktijk vele jaren. De Italiaanse en Duitse immigranten bleken zelfs goedkoper dan de oorspronkelijke slaven. Het systeem werd in 1884 wel aangepast. De overheid nam de reiskosten op zich zodat de schuldenlast kleiner werd. De koffieproductie was onder het Colono systeem zelfs zo enorm succesvol dat Brazilië zichzelf gedwongen zag voedsel te importeren. Het systeem bleef bestaan tot het midden van de 20e eeuw in de staat São Paulo.

Ecologisch

De koffieteelt is als een soort tornado door het land geraasd. Als de bestaande grond was uitgeput, werd er simpelweg oerwoud gekapt en in brand gestoken. De oude gronden bleven vervolgens verlaten achter. In het boek van Warren Dean wordt de ecologisch ramp die zich voltrok als gevolg van de koffieteelt zorgvuldig geanalyseerd.  

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl Reageren

Reactie toevoegen

Lees reacties
-

Costa Rica

Gouden koffie van de Rijke Kust

Voor koffiegekken heeft Costa Rica veel te bieden. Het land heeft een sterke eigen koffiecultuur met een opvallend hoog kwaliteitsstreven. Zo mogen boeren alleen arabica's telen en heeft de overheid strenge regels opgesteld voor de koffieverwerking om het milieu te beschermen.

San José

In 2010 zagen Costa Ricanen dat al hun inspanningen werden beloond. Met een koffie uit de Dota Valley uit de regio Tarrazú behaalde de Amerikaan Michael Phillips goud tijdens het World Barista Championship in Londen.

Costa Rica - letterlijk Rijke Kust - dankt zijn naam aan Columbus. In 1502 werd hij verwelkomd door hiphop-achtige types die rijk behangen waren met gouden sieraden. Hij dacht ten onrechte dat het land grote hoeveelheden van het edelmetaal zou herbergen. Hoe anders liep het! Uiteindelijk werd het koffie dat als exportproduct uitgroeide tot het zwarte goud voor het land.

Costa Rica is een buitenbeentje in het politiek onrustige Midden-Amerika met zijn vele bananenrepublieken. Naast politieke stabiliteit, staat de democratische republiek bekend om z'n rijke flora, fauna en schitterende berggebieden. De bevolkingssamenstelling is homogeen. 94 % van de bevolking is van Europese afkomst (vnl. Spaans en Italiaans).

Om genoemde redenen wordt de ‘Rijke Kust' nog wel eens vergeleken met dat andere rijke land: Zwitserland.

Regio's

Costa Ricaanse koffies van met name de grote plantages willen nog wel eens in hun goede bedoelingen sterven. Een streven naar technische perfectie en de eliminatie van zelfs maar de kleinste onvolkomenheden heeft er toe geleid dat veel van dit soort Costa Ricaanse koffies een middle-of-the-road karakter hebben.

We hebben het hier dan wel over de mainstream koffies. In de specialty coffees laat Costa Rica zich van z'n mooiste kant proeven met een breed aromatisch palet waarin bijvoorbeeld aroma's van chocolade, vanille en gedroogd fruit te herkennen zijn (Regio Tarrazú).

Costa Rica's klimaat kent twee seizoenen: april-juni met gematigde regenval tijdens de ontwikkeling van de koffiebes; en een droger seizoen - vanaf juli - dat samenvalt met de oogst. Door de introductie van de droge verwerkingsmethode naast de traditionele gewassen methode is het palet van smaken van koffies uitgebreid. Het Costa Ricaanse Instituut ICAFE onderscheidt op basis hiervan 8 regio's.

Central Valley - Bakermat van de koffie

Hoogte: 20 % op 900 -1600 meter, 80 % op 1000 -1400 meter

Neerslag: 1800 -2000 mm

Temperatuur 20 - 24 ºC

Luchtvochtigheid 84%

Oogstperiode: november-februari

Bodem Andisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

Central Valley bestaat uit de provincies San José, Heridia en Alajuela. In deze dichtstbevolkte regio van het land, waarin ook de hoofdstad San José ligt, werden de eerste koffieplantages van Costa Rica rond 1790 aangelegd. Tachtig procent van de plantages ligt tussen 1000 - 1400 meter. Deze hoogte zorgt naast andere terroirfactoren - zoals fertilisatie door vulkanische as - voor een hogere aciditeit (frisheid). ICAFE karakteriseert de koffie als zeer gebalanceerd met tonen van chocolade en gedroogd fruit.

Tres Ríos - Bordeaux uit Costa Rica

Hoogte: 1200 -1650 meter

Neerslag: 2250 mm

Temperatuur 21 ºC

Luchtvochtigheid 80%

Oogstperiode november- maart

Bodem Andisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

Slechts enkele kilometers ten oosten van de hoofdstad San José werden vanaf de eerste helft van de 19e eeuw koffieplantages in de "Drie Rivieren" aangelegd. Sinds het begin van twintigste eeuw komen er ook specialty coffees vandaan. Ze worden wel beschouwd als de bordeaux onder de Costa Ricaanse koffies. Opvallend is het evenwicht tussen aciditeit en zoetheid en de lange nasmaak. Deze toch al kleine koffieregio staat onder druk door de aankoop van plantages door projectontwikkelaars.

Meer informatie: Tres Ríos

Tarrazú - Bonen uit een heilig land

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: Stille Oceaan zorgt voor groot verschil in nat & droog seizoen

In het midden van de 19e eeuw migreerden bewoners van Central Valley naar het zuidoosten naar een gebied dat nu bekend staat onder naam Los Santos (De Heiligen). Zo genoemd omdat veel districten een naam van een heilige kregen. Koffie vormde het fundament voor de economische ontwikkeling voor dit bergachtige gebied met zijn kleine vruchtbare valleien.

Tarrazú levert de top onder de Costa Ricaanse koffies. Op de meeste plantages worden koffies geteeld onder een beschermend bladerdak (shade grown). Volgens ICAFE worden de koffies gekenmerkt door aroma's van chocolade, vanille en gedroogd fruit.

Turrialba - Unieke combinatie

Hoogte: 500 -1400 meter

Neerslag: 2800 mm

Temperatuur: 23 ºC

Luchtvochtigheid: 82%

Oogstperiode: juli -maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

Het grondgebruik in Turrialba is bijzonder. Kijk niet op van combinaties van koffieplantages, suikerriet en grazend vee. In Turrialba groeien planten beschut. Meestal onder fruit- en laurierbomen. De koffie heeft doorgaans een milde aciditeit, een lichte body en zacht delicaat aroma.

Brunca - Koffie in de natuur

Hoogte: 500 -1400 meter

Neerslag: 3500 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode augustus - februari

Bodem Andisols Utisols

Omgevingsfactoren: -

Koffie uit de regio Brunca - gelegen in het zuiden van het land - valt qua smaak moeilijk te karakteriseren. Dit heeft alles met de grote hoogteverschilen in de regio te maken. De smaak loopt uiteen van mild uit de lage en iets hoger gelegen gebieden tot enorme complexe smaken van citrus en zoetheid van koffies die worden geteeld in het hoogland van Pérez, Zeledón en Coto Brus.

La Amistad National Park is voor de in koffie geïnteresseerde bezoeker een must. Een bezoek aan de aldaar gelegen koffieplantages betekent tegelijkertijd genieten van de mooie natuur.

Guanacaste - Sustainable coffee cultivation

Hoogte: 600 -1300 meter

Neerslag: 2100 - 3500 mm

Temperatuur: 26 ºC

Luchtvochtigheid: 50-70%

Oogstperiode: juli -februari

Bodem Andisols Inceptisols Afisols

Omgevingsfactoren: -

Guanacaste kent veel kleine plantages verdeeld over meerdere provincies met 85% aan ‘sustainable coffee cultivation'. De invloed van een hoge temperatuur en een droog klimaat zorgt ervoor dat de boon makkelijk te branden is. Smaakkarakteristieken: naast lichte body en aciditeit, zilte en bittere tonen.

Orosi - Traditie!

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

Orosi is een van de oudste koffieproducerende regio's. Het klimaat staat onder invloed van zowel de Stille als de Atlantische oceaan. Deze invloed zorgt voor een grote gelijkmatige gerijpte bes en een zeer evenwichtige balans van aciditeit, body en aroma.

West Valley - Microklimaten

Hoogte: 1200 -1900 meter

Neerslag: 3400 mm

Temperatuur: 18 ºC

Luchtvochtigheid: 75%

Oogstperiode Eind november- maart

Bodem Andisols Inceptisols

Omgevingsfactoren: -

De West Valley is een van de meest complexe regio's op het gebied van specialty koffie. Dit dankzij de vele microklimaten. Smaken lopen uiteen van veelvoorkomende aroma's als chocolade tot meer bijzondere als sinaasappel, perzik, abrikoos, honing en vanille.

Meer informatie:

Koffie

ICAF Costa Rican Coffee Institute


Bronnen

Handelswijzer Ambassade Nederland

Costa Rica Coffee Regions door Instuto del Café del Costa Rica (Icafe)

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Bolivia

Dak van de wereld

Op papier heeft Bolivia alles in huis om hoge kwaliteit koffie te produceren maar slaagde daar tot voor enkele jaren maar mondjesmaat in. Het land kent een gevarieerd landschap met uitstekende microklimaten voor topkoffies. Om zijn hoge ligging in het Andes gebergte wordt Bolivia ook wel ‘Dak van de wereld' genoemd. Opmerkelijk genoeg veroorzaakt die hoogte ook de nodige kwaliteitsproblemen bij de koffie.

Yungas

Koffieboeren in Yungas - een lager gelegen tropische regio waar 90 % van de koffie vandaan komt - ontpulpen de koffie op de plantage. De nog natte koffie wordt voor verdere verwerking via de bergen naar coöperaties in La Paz op 4400 meter hoogte getransporteerd. Prachtige route ongetwijfeld, maar minder goed voor de nog natte koffie. Deze bevriest en ontdooit weer met een schimmelige en vieze koffie tot gevolg. Deels dankzij hulpprogramma's als USAID zijn er verwerkingsplaatsen gebouwd in de Yungas regio die dichter bij de plantages zijn gelegen. Daarnaast is er veel werk gestoken in kwaliteitsbewustzijn door de Boliviaanse koffieassociatie ACEB en het Cup of Excellence programma.

De Cup of Excellence 2009 is zelfs gewonnen door een plantage uit de genoemde Yungas regio. Eigenaar Mauricio Ramiro Diez de Medina van de Agrotakesi plantage zag zijn rigoureuze kwaliteitsinspanningen beloond met een eerste plaats.

Koffie uit Bolivia bestaat hoofdzakelijk uit arabica (typica/criolla). Naast het Yungasgebied wordt er koffie geteeld in Tarija in het zuiden en in de centraal gelegen regio's Cochabamba en Santa Cruz. In augustus-september staan de koffiestruiken in bloei en in februari-april vindt de pluk met de hand plaats. Hierna wordt de koffie meestal verder verwerkt volgens de gewassen methode.

Net als in Colombia zijn in Bolivia de grote koffieplantages verdwenen. In Bolivia gebeurde dit echter pas veel later. Op grond van een wet uit 1991 werden grote landeigenaren gedwongen het land terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Deze ‘kleine boeren' zijn nu verantwoordelijk voor circa 80 % van de koffieproductie.

Imago en toekomst

Al met al staat de Boliviaanse koffie qua imago nog op achterstand maar er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat de koffiekwaliteit vooruit blijft gaan. Een aanhoudend probleem zal blijven dat de ‘cocateelt' veel lucratiever blijft dan die van de koffie.
Liefhebbers van bijzondere koffies kunnen hierin wel een rol spelen. De prijs die koffieboeren voor bulk-koffie krijgen is niet aantrekkelijk genoeg om niet uit te wijken naar coca en palmolie. Maar voor bijzondere koffies krijgt de boer een hogere prijs.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

China

Inhaal- of afhaalchinees?

China heeft een slechte naam als het om koffie gaat. Allerlei oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Daarvan is het met name de diepgewortelde theecultuur die een vicieuze cirkel creëert. Want als je als koffieboer nooit de eigen slechte koffie proeft is er ten eerste al weinig aanleiding om de zaken te verbeteren. En ten tweede zal de koffie die je op de markt brengt, weinig theedrinkers overhalen om meer koffie te gaan drinken. Starbucks doet overigens wel verwoede pogingen om de Chinezen aan de koffie te krijgen. In de toekomst moeten er duizenden plekken zijn waar zij Starbucks kunnen drinken. Of dit de koffie is die de kwaliteitsimpuls kan gaan geven, lijkt een retorische vraag.

Weinig bijval

Zeventig procent van de productie wordt geleverd door de catimor variëteit. De catimor - een robusta arabica hybride - is om zijn opbrengst en ziekteresistentie massaal aangeplant maar de smaak kan op weinig bijval in de specialty coffee wereld rekenen. Er zijn nog wel oude variëteiten maar deze zijn vaak aangetast door de plantenziekte ‘roest'.

Tachtig procent van de koffie komt uit de meest zuidelijke provincie van China: Yunnan. De bekendste zone's zijn Ruili en Boashan. De meeste van deze koffies worden uiteindelijk verkocht als instant koffie.

Afhaalchinees

Daarnaast zijn er de kleine robusta-producerende regio's Fujian en Hainan Island.

China heeft geografisch gezien mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot een exporteur van kwaliteitskoffies. Er zijn ook wel enkele initiatieven voor een inhaalslag, maar vooralsnog blijft deze potentiële inhaalchinees nog wel even steken op het niveau van de afhaalchinees.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Ethiopië

Een koffiethriller


[Foto door Menno Simons Trabocca] 

Fascinerend

Ethiopië  is het land waar ooit de eerste wilde koffieplanten werden ontdekt. Een land met een grote eigen koffiecultuur, met 's werelds beroemdste koffiegebieden als Harrar, Sidamo en Yirgacheffe en tegelijkertijd nog talloze onontdekte koffievariëteiten.
Ethiopië is een land dat specialty coffee importeurs tot wanhoop drijft met z'n rigide bureaucratie. Dat nemen ze graag voor lief omdat elke reis uit pakt als een koffiethriller waar iedere keer weer schatten vallen te ontdekken.

Koffie in de Ethiopische cultuur

Ethiopië wordt beschouwd als bakermat van de koffie. Vanuit Ethiopië spreidde koffie zich via pelgrims en koffiehandelaars uit over de rest van de wereld. Ons woord koffie vindt wellicht zijn oorsprong in de koffieregio Kaffa. Dit is echter niet zeker want ook vele andere etymologische verklaringen worden genoemd. En nu we toch de grens van feiten en folklore opzoeken. Het verhaal van de ontdekking van koffie door de Ethiopische koffieherder Kaldi en zijn hyperactieve geiten mag in deze context niet onvermeld blijven...

Roast on demand


[Foto door Paul Verbunt-Cafegourmet]  

Bezoekers zijn altijd weer onder de indruk van de tukke of bunna, een koffieritueel. Dit ritueel wordt 3 keer per dag georganiseerd en is het moment om even gezellig bij te kletsen. Hierin wijkt het overigens niet af van de koffiecultuur van een gemiddelde Westlandse tuindersfamilie.

Bijzonder is wel dat de koffie in een koekenpan eerst boven een vuur wordt geroosterd om vervolgens fijn te worden gemalen in een vijzel. Bij de kwaliteiten van zulke verse en vaak geblakerde koffie moet je je niet te veel voorstellen. Maar door ‘de beleving' van de koffiegeur, het hoog uitschenken vanuit de prachtige jebena koffiepot' verliest iedere ‘Kuifje in Afrika' zijn kritische blik.

Koffies

Het classificatie systeem van Ethiopische koffies loopt van 0 tot 5. Hierbij zijn 1 en 2 altijd gewassen koffies en 3 -5 ongewassen (naturals). Het onderscheid tussen 1 en 2 is het aantal zichtbare defecten. Bij de uitzonderlijke zeldzame nummer 1 classificatie mag een koffie niet meer dan 3 defecten vertonen. Klasse 2 bevat 4 tot 12 defecten. In het algemeen is het zo dat gewassen koffies consistenter van kwaliteit zijn dan de ongewassen(naturals), maar juist in de naturals proef je de meest indrukwekkende smaken.

Regions

Voor specialty coffee vormt Ethiopië als oorsprongsland een schatkamer vol nog niet eerder ontdekte koffievariëteiten. De planten groeien in het gehele land in het wild en veel mutaties zijn nog niet in kaart gebracht. De koffies die wij kennen zijn allen genoemd naar de regio waarin ze groeien.

Sidamo - Citrus en limoen!


[Foto door Menno Simons Trabocca] 

Sidamo - grenzend aan Kenia - is de zuidelijke en meest productieve provincie. Koffieteelt vindt plaats vanaf 1500 meter hoogte. Koffie wordt verwerkt via zowel de gewassen als de zongedroogde (natural) methode. Met name de naturals worden - indien het proces zorgvuldig wordt bewaakt - tot de absolute top op specialty coffee gebied gerekend. De smaken zijn overweldigend. Denk aan een duidelijk rijpe fruitsmaak met veel citrus, limoen en bergamot.

Harrar- Cassis!


[Foto door Menno Simons Trabocca] 

Bijna alle koffie uit deze oostelijke hooglanden is zongedroogd (natural). Toppers uit Harrar vallen op door smaken die doen denken aan cassis. Je moet er wel flink voor zoeken want deze toppers gaan schuil tussen veel oninteressante ‘lots'. De betere Harrars vind je pas op de hoger gelegen plantages vanaf ca. 1200 meter hoogte.

Limu - Bergkoning

Limu is de bergkoning onder de Oost-Afrikaanse koffies met groeihoogtes tussen de 1100 en 1900 meter. Limu's zijn bijna altijd gewassen en hebben een lager aciditeit dan Sidamo en Yirgacheffe. Smaken: citrus, chocolade.

Yirgacheffe, klein maar....


[Foto door Menno Simons Trabocca] 

Dit kleine gebied is uitgegroeid tot de lieveling van de specialty coffee wereld. Het gebied wordt omringd door het Sidamo gebied. Smaken die je in de grotendeels gewassen koffies (1-2) proeft, zijn zoet met een duidelijk frisheid. Als Yirgacheffe's ongewassen zijn - waarbij de koffiezaden nog in de bes zitten tijdens het drogen - proef je hele manden met (over)rijp fruit en tonen van chocolade.

Koffie sorteren in Yirgacheffe

Djimmah (Jimma) - Gevarieeerd

Dit in Zuidwest-Ethiopië gelegen gebied laat zich lastig karakteriseren door de veelheid aan variëteiten en microklimaten.


copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

El Salvador

Specialty coffee topper

El Salvador bezit de eervolle titel: ‘Land met het hoogste moordcijfer van Centraal-Amerika'. Je zou gaan denken dat dit een complete gangster-staat is. Maar er is ook nog dat andere El Salvador. Een land met een rijke natuur en ongekend grote biodiversiteit. El Salvador heeft bovendien een lange koffiegeschiedenis die al rond 1740 begon met de eerste aanplant van koffieplanten. Je vindt er traditionele variëteiten als Bourbon en Pacas maar ook de door het nationale koffie-instituut ‘ontwikkelde' Pacamara soort. Het zal je niet verbazen dat El Salvador een reputatie heeft te verliezen in de wereld van specialty coffee.

Bijzondere smaken

El Salvador heeft een zeer goede koffie-infrastructuur. In dit kleine land liggen plantages en verwerkingscentrales (mills) vlak bij elkaar. Koffiebessen kunnen dus vrijwel direct na de pluk worden verwerkt, hetgeen zeer goed is voor de kwaliteit.

Koffie is diepgeworteld in de cultuur; families werken al generatie op generatie op hun plantages. Eigen technieken - die uiteindelijk bijzondere smaken geven - worden zorgvuldig geheim gehouden. Een boeiend artikel over de geschiedenis van de koffie in El Salvador vind je hier.

Als algemene smaakkarakteristiek worden milde body, milde aciditeit en grote zoetheid genoemd.

Regio's

De zes regio's liggen in de nabijheid van hoge bergen zoals de San Salvador en Santa Ana vulkaan. Bij de hier ondervermelde hoogteaanduidingen betreft de hoogste waarde in meters de toppen van deze bergformaties.

Apaneca Ilamatepec Berggebied

500- 2365 meter - 62 % Bourbon, 25 % Pacas
Santa Ana vulkaan

Alotepec- Metapán Berggebied

1000 -2000 meter - 30% Bourbon, 50% Pacas, 15 % Pacamera
El Brujo, Miramundo, Monte Cristo, Cayaguanca

El Bálsamo- Quezaltepec -Berggebied

500- 1960 meter 51 % Bourbon, 23 % Pacas
San Salvador vulkaan

Chichontepec - Berggebied

500 -1000 meter - 71 % Bourbon, 7 % Pacas
Chichontepec vulkaan

Cacahuatique Berggebied

500 -1663 meter - 65 % Bourbon, 21% Pacas
Cacahuatique

Tecapa - Chinameca Berggebied

500 -2139 meter - 70 % Bourbon, 22 % Pacas
San Miguel, Chaparrastique vulkaan

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

India

Koffie tussen de kruiden

India speelde een belangrijke rol in de verspreiding van koffie. Van een voorname positie in de specialty coffee wereld van vandaag is echter geen sprake. Het land worstelt met de reputatie van bulk producent. Dankzij de inzet van de Indiaase coffeeboard en de deregulering van de koffiesector komen er de laatste jaren wel steeds meer ‘single-estate-coffees' van hoge kwaliteit op de markt. Het goede nieuws is dat de kwaliteit de komende jaren alleen maar verder omhoog zal gaan.

Geschiedenis

In de wereld van koffie kom je de mooiste koffieverhalen tegen. Denk aan de legende van de koffieherder Kaldi in Ethiopië. Deze vertellingen zeggen vaak meer over de cultuur waaruit ze voortkomen dan dat ze een geschiedschrijving zijn. Feiten en werkelijkheid zijn dan soms ook moeilijk te scheiden, zo ook in het Indiase verhaal van Babi Budan.

Rond 1600 zou de sufi Hazrat Mazarabi - meer bekend onder de ‘artiestennaam' Baba Budan (giri) bij een pelgrimage in de Jemenitische havenplaats Mokka op koffiebonen zijn gestuit. Leuk als souvenir, maar de autoriteiten in Jemen stelden alles in het werk om te voorkomen dat er vruchtbare koffiebonen uit het land werd uitgesmokkeld om het monopolie op de lucratieve handel veilig te stellen. Toch lukte het onze Baba zeven (!) bonen uit het land te smokkelen en plantte ze in de regio Chikkamagaluru. De bonen gedijden goed in dit heuvelachtige gebied dat later naar hem is vernoemd. Hiermee was het koffiemonopolie van de Jemenieten doorbroken. Onze eigen VOC kon - na de verovering van het Indiase Malabar in 1663 - de koffie op Java aanplanten (1699).

Bron: The Devil's Cup - Stewart Lee Allen

Schaduwteelt

Typisch voor India is dat de teelt van koffie plaatsvindt onder een bladerdak van wel 50 soorten schaduwgevende vegetatie. Boeren telen vaak tussen de koffie ook andere producten zoals kruiden, vanille, peper en bananen. Omdat de regenperiodes kort en heftig zijn leggen boeren opvangreservoirs aan voor het regenwater. Dit water wordt gebruikt voor irrigatie, het wassen en de fermentatie van de koffie.

Verwerking

Verschillende wijzen van de verwerking van koffie worden gebruikt. De droge (natural) methode wordt "Cherry" genoemd. De gewassen methode bij Arabica en Robusta respectievelijk: "Plantatation Arabica" en "Parchment robusta" Daarnaast kent India de bijzondere ‘monsooned' methode.

Monsooned - Monsooning

Indiase koffie is beroemd om deze speciale verwerkingsmethode die aan de westkust van India plaatsvindt. Het proces zou bij toeval zijn ontstaan tijdens het langdurige transport van koffie in de afgesloten ruimtes van vochtige schepen naar Europa. De koffieconsument raakte gewend aan deze ‘wijze van veroudering'. Met de opening van het Suez-kanaal en de verbetering van de transportmethodes ging deze typische smaak verloren. Om de consument tegemoet te komen werd de koffiestijl ‘nagemaakt'.

Na de oogst en verwerking van de bonen via de ongewassen methode worden de bonen blootgesteld aan de vochtige monsoon winden in de periode juni- september . De bonen worden uitgespreid in dikke lagen of in jute zakken. Dit gebeurt in open pakhuizen waar de vochtige wind goed doorheen kan blazen. De bonen worden regelmatig omgekeerd of omgepakt om schimmel te voorkomen. Gedurende 12-16 weken nemen de koffies veel vocht op en verdubbelen in grootte en verliezen een deel van hun aciditeit. Meer info: Coffeeboard of India

Regio's

Het grootste deel van de Indiase koffieteelt vindt plaats in de zuidelijke staten Karnataka, Kerala, Tamil en Nadu. Dit is het traditionele koffiegebied.
Andrah Pradesh en Orissa liggen aan de zuid-oostzijde en zij behoren tot de nieuwe gebieden.Noordoostelijk vind je de ‘Seven sister' staten Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland and Arunachal Pradesh.

Overzicht gebieden

 • Anamalais (Tamil -Nadu) - 1000 - 1500 meter - Arabica's
 • Aruka Valley (Andra Pradesh) 900 - 1100 meter - Arabica's
 • Bababudangris (Karnataka) 1000 -1500 meter- Arabica's
 • Billigris (Karnataka -Tamil - Nadu) 1500 - 2000 meter - Arabica's
 • Brahmaputra - 800 -1200 meter - Arabica's
 • Chikmagalur (Karnataka) 700 -1200 meter - Arabica's / Robusta's
 • Coorg (Karnataka) 750 - 1100 meter - Arabica's / Robusta's
 • Manjarabad (Karnatka) 900 -1100 m - Arabica's / Robusta's
 • Nilgiris (Tamil Nadu) 900 - 1400 m - Arabica's / Robusta's
 • Pulneys (Tamil Nadu) 600 - 2000 m Arabica's / Robusta's
 • Sheveroys (Tamil Nadu) 900 -1500 m Arabica's
 • Travancore (Kerala) 400-1600 m Robusta's
 • Wayanad (Kerala) 600- 900 m Robusta's
copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Guatemala

Coffee's heavenly playground

Als het al mogelijk is om koffies uit één land te typeren dan is het voor de koffies uit Guatemala vrijwel ondoenlijk. Het land kent zo'n 300 verschillende microklimaten. Dit dankt het land aan de uitzonderlijke ligging tussen de Golf van Honduras, de Stille Oceaan en het Sierra Madre gebergte. Dit bergmassief zet zich zuidwaarts vanuit Mexico in twee uiteenlopende bergketens in Guatemala voort. Deze bergketens - om over de 9 andere ketens, uitgestrekte hoogvlaktes, rivieren en maar liefst 34 vulkanen nog niet te spreken - zorgen voor een ongekende koffiediversiteit. Dit land lijkt wel bedacht als ‘heavens playground' for specialty coffee lovers.

Parasol

De Guatemalaanse koffieassociatie Anacafé heeft 8 verschillende herkomstregio's bepaald. Door inzet van GPS technologie en veldonderzoek heeft de associatie binnen deze regio's circa 3000 plantages gelokaliseerd en gekwalificeerd.

Ondanks de vele verschillen is er één opvallende overeenkomst: 98 % van Guatemalaanse koffie wordt beschut - in de schaduw van bomen - geteeld. Maakt dat uit? Ja, want het bladerdek zorgt naast biodiversiteit ook voor een veel hogere koffiekwaliteit. Deze paraplu voorkomt bodemerosie veroorzaakt door de heftige neerslag in het regenseizoen. Daarnaast worden buiten dit regenseizoen de extremen in vocht- en droogteverschillen door deze paraplu afgevlakt.

Als parasol zorgt het bladerdek er bovendien voor dat de koffieplant langzamer groeit, en dat betekent meer aciditeit (frisheid) en body in de smaak. Het type vegetatie waaronder de koffie groeit heeft zelfs zo'n grote invloed op de smaak dat bij koffiekenmerken de verschillende boomsoorten (zoals Gravilea & Inga) worden genoemd.

Verwerking

In Guatemala is water ruimschoots voorhanden en struikel je bijna over het grote aantal eigen verwerkingscentrales waar men de koffie dan ook verwerkt volgens de gewassen methode. De afstand naar één van de meer dan 5000 ‘mills' is nooit groot en verwerking is binnen enkele uren na pluk mogelijk. Vanuit een specialty coffee oogpunt is het interessant dat de ‘mills' bijna allemaal in eigen beheer zijn. Dus naast eigen terroir wordt de koffie ook vaak volgens traditionele inzichten verwerkt. Essentieel voor karakteristieke koffie!

Regio's

Antigua - Sweeter than sweet!

Hoogte:1500 -1700 meter
Neerslag: 1200 -1800 mm
Temperatuur 14 - 31 ºC
Luchtvochtigheid 70- 80 %
Oogstperiode december - half maart
Bodem Vulkanisch en puimsteen
Omgevingsfactoren Agua Acatenango & Fuego vulkanen
Droogproces Zongedroogd

Dit is veruit de bekendste koffieregio van Guatemala en geroemd om zijn zeer zoete smaak. Het microklimaat wordt bepaald door de nabijheid van 3 vulkanen waarvan de actieve Fuego vulkaan zo nu en dan voor een gratis ‘Pokon' beurtje zorgt. Na een uitbarsting van de Fuego daalt er namelijk mineraalrijk sediment neer op de koffieplantages.

Huehuetenango - Topper in de Cup of Excellence

Hoogte:1500 -2000 meter
Neerslag: 1800 -2000 mm
Temperatuur 20 - 24 ºC
Luchtvochtigheid 70- 80 %
Oogstperiode januari - april
Bodem Puimsteen
Omgevingsfactoren Hoogland
Droogproces Zongedroogd

Gelegen in het afgelegen noordelijk hoogland is dit een koffie die vooral opvalt door zijn fruitige tonen en smaak die aan wijn doet denken. Door de afgelegen ligging zijn alle producenten voor de verwerking van hun koffie op zichzelf aangewezen. Dankzij de vele rivieren is water ruim voor handen en kunnen verwerkingscentrales (mills) vrij gemakkelijk worden aangelegd.

Bij de Cup of Excellence 2012 werd de top 10 ingenomen door vier plantages uit Huehuetenango. De koffies uit het aangrenzende Mexicaanse gebied Chiapas lijken soms op deze koffies.

Atitlán - Fris citrus van de vulkaanhellingen

Hoogte:1500 -1700 meter
Neerslag: 1800 -2300 mm
Temperatuur 20 - 23 ºC
Luchtvochtigheid 75- 85 %
Oogstperiode december - maart
Bodem Vulkanisch gesteente
Omgevingsfactoren Groot kratermeer /koele wind
Droogproces Zongedroogd

Liefhebbers van koffies met een fris citrusaroma en stevige body zouden zeker eens de Atitlán koffies moeten proberen. Ook hier verleent het bijzondere microklimaat de koffie z'n specifieke karakter. Ongeveer 90 % van de koffies uit dit gebied groeit op de hellingen van de vulkanen rond het Atitlán meer. De wind (Xocomil) koelt af boven het water en heeft een grote invloed op het microklimaat.

Overige koffieregio's

Acatenango Valley

Deze vallei is door coffeegeeks nog maar net ontdekt. Toch wordt hier al sinds 1880 koffie geteeld onder een dicht bladerdak op een hoogte tot wel 2000 meter. Veelvuldige erupties van de nabijgelegen ‘Fuego' vulkaan houden de grond mineraalrijk.

Fraijanes Plateau

Vulkanisch puimsteen, grote hoogtes, voldoende neerslag, veranderlijke luchtvochtigheid en de zeer actieve Pacaya vulkaan karakteriseren deze regio. Alle koffie wordt hier zongedroogd. Smaakprofiel: fris, sterke aciditeit, aromatisch en goede body.

New Oriente

Koffie in deze regio wordt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw vrijwel exclusief geteeld op kleinere plantages. En wat ooit één van de armste en afgelegen gebieden van Guatemala was, is nu door de koffieteelt één van de meest belovende. Tegenwoordig heeft zelfs kleinste boerderij in de bergen koffie aangeplant. De koffie uit deze regio is volgens Anacafé ‘mooi in balans, en heeft een stevige body en chocolade-achtige tonen'.

Cobán

Cobán is het hele jaar door bewolkt, regenachtig en koel. Cobán kent twee seizoenen - en dit is niet sarcastisch bedoeld - een regenachtig én zeer regenachtig seizoen! Anacafé karakteriseert de koffie als gebalanceerd met lichte fruittonen.

San Marcos

Heet, heter, San Marcos, zou je kunnen zeggen. Maar San Marcos is niet alleen de heetste regio van Guatemala maar kent ook de hoogste hoeveelheid neerslag: 5000 mm per jaar (vergelijk: 690 tot ruim 900 mm neerslag in Nederland). De koffie wordt gekenmerkt door bloemige tonen in het aroma en smaak, en daarbij een opvallende aciditeit en een stevige body.

Info over Guatemala

Koffie

Coffee Search System
Guatemalaanse koffies
Cup of Excellence Guatemala

Algemeen

CIA Factsheet
Wikipedia

Fair trade

Blog Expats werkzaam voor fair trade in Guatemala

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Kenia

Superieure aciditeit

Koffies uit Kenia hebben een grote naam in de specialty coffee wereld. De hoog gelegen plantages, het hoge opleidingsniveau van koffietelers en de strenge kwaliteitscontrole zorgen voor superieure fris smakende koffies met veel fruittonen.

Kenia is over het algemeen erg rins en daardoor niet echt geschikt voor espresso. Juist wel voor filter! De mooiste Kenia's hebben een romige body, met cassis-achtige smaken en een mooie rinsheid. Dit prachtige profiel vind je terug in Tope Kenya en het verantwoordt de hoge prijs. Alles daaronder is veel minder interessant voor die prijzen.

Regio's

Nyeri, Murang'a, Kirinyaga, Embu en Meru rondom Mount Kenya, Nakuru (or Solai) in het westen en Kiambu, Machakos in het zuiden.

Meer informatie volgt binnenkort.

Op de site van The Golden Coffee Box is een lezenswaardig artikel te vinden over koffie's uit Kenia.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Indonesië

Uitgesproken koffies

Meer dan 17.500 eilanden telt de Indonesische archipel. De pluriformiteit van al deze gebieden vindt zijn gelijke in alle koffie's die het eilandenrijk door het gehele jaar voortbrengt. De bekendste koffiegebieden zijn: Sumatra, Java, Bali, Flores, Irian Jaya (Papoea) en Sulawesi (Celebes).

Sumatra

De oorspronkelijke benaming voor Sumatra: ‘Swarna Dwipa' betekent ‘eiland van goud'. Het wonderschone eiland mag die titel met recht dragen maar voor de meeste Sumatra koffies is die status niet weggelegd. Sumatra biedt hoofdzakelijk laagwaardige robusta's. Toch kunnen we niet zo maar aan dit eiland voorbij gaan. De goede arabica's hebben een zeer uitgesproken profiel die met name blends heel goed kunnen aanvullen.

Goede Sumatraanse koffie valt op door zijn stevige body, weinig aciditeit en een breed palet aan aardse aroma's als leer, tabak en vooral kruidigheid. Vanwege het uitgesproken karakter vind je de Sumatraanse koffie vaak in blends terug. Daarnaast zijn er bijzondere koffies te vinden zoals de Kopi Luwak.

Mandheling & Batak

Koffies uit Sumatra werden in het verleden niet verkocht met een regionale aanduiding. Dit omdat de verschillen tussen de diverse koffies niet erg groot waren.

Zo is ‘Mandheling' op de keper beschouwd geen regio maar de naam van een bevolkingsgroep die traditioneel betrokken was bij de pluk en verwerking van de koffie. Geheel de vinger achter het begrip te krijgen is overigens lastig. Want als Mandheling wel geografisch wordt gebruikt dan wordt er in de koffiewereld het gebied ten noorden en ten zuidwesten van het Tobameer (Lintong) mee bedoeld. Al met al behoorlijk onduidelijk, te meer omdat Batak in dezelfde regio wordt gesitueerd. De Indonesische regering rekent Mandheling zelfs tot de Batakvolkeren hetgeen nog steeds onderwerp is van discussie bij de betrokken bevolkingsgroepen.(Census 1930 & 2000) Bron

Batak

Batak is een groep van volkeren (ruim 6 miljoen) die sterk aan elkaar verwant zijn, maar wel elk een eigen taal hebben. De Toba Batak is van deze groepen het bekendst.

De Batak-volkeren leven in Noord-Sumatra en meer in het bijzonder bij het Tobameer. Dit gebied is door z'n hoogte en microklimaat zeer geschikt voor de teelt van koffie.

Kopi Luwak

De beroemdste koffie van Indonesië is zonder enige twijfel de Kopi Luwak. Deze in Sumatra, Java, Bali en Sulawesi geteelde bessen worden door een civetkat (Luwak) opgegeten en passeren het spijsverteringskanaal op natuurlijke wijze. De pitten worden uit de keutels gehaald en verder verwerkt tot koffie. Vroeger werden de keutels in het wild opgeraapt maar tegenwoordig wordt de koffie geproduceerd waarbij de katten in kooien of zeer beperkte ruimtes zijn opgesloten. Het is in feite een vorm van bio-industrie. Je kunt je ogen er voor sluiten, maar Luwak staat in specialty coffee wereld wel bekend als:

 "Coffee from assholes for assholes"

In Sumatra bestaat de koffiesoort doorgaans uit arabica maar luwak kan ook bestaan op basis van allerlei andere soorten zoals Excelsa, robusta etc.

Omdat de koffie honderden dollars per pond oplevert wordt de koffie veel vervalst, of op dezelfde wijze geproduceerd, zoals in landen als de Filippijnen.

Kopi Tiam

Koffie wordt vaak als kopi gedronken, groene bonen geroosterd in de wok met boter en suiker tot ze praktisch zwart zijn, dan in de vijzel gemalen en in een sok in de koffiepot gedaan en dan water opschenken en als het genoeg getrokken is geserveerd in een kop met gecondenseerde melk. Mierzoet, met een as-achtige smaak en loeisterk.

meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_tiam

Video's

In 2010 maakte een Australisch team onder leiding van Justin Metcalf een rondreis door Sumatra. Prachtige beelden, maar ook interessant door de aandacht die wordt besteed aan teelt en de verwerking. En het is altijd weer genieten van dat lekker vette Australische Crocodile Dundee accent! De serie bestaat uit twee delen. Enjoy Mates!

Deel één (Lintong - Sumatra):

Deel twee:

Andere regio's van Indonesië

Papoea

Verdere informatie volgt

Sulawesi

Verdere informatie volgt

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Haïti

Diversiteit

De enorme diversiteit van Haïtiaanse koffie komt voort uit de verschillen in microklimaat die dit westelijk deel van het eiland Hispaniola kent. Bij een juiste wijze van oogsten en verwerken lopen de smaken van de koffies uiteen van zoete noten en citrus, tot donkere chocolade en pinda's. 

Het spannende voor koffieliefhebbers is dat die verschillen zelfs in kleine gebieden heel groot zijn. Op dezelfde berg hebben de koffies op 600 meter hoogte veel body en een lage aciditeit, maar klim je door, dan vind je koffies met een hoge aciditeit en veel citrus.

Grote verschillen

Ook in de teeltwijze en verwerking van de koffie is een zelfde diversiteit te zien. De veelal kleine plantages - gemiddeld niet groter dan een kwart hectare - zijn vrijwel nooit volledig met koffie beplant. De koffieplanten groeien naast en onder bananen, citroenen en maïs. Daarbij wordt nauwelijks gebruikt gemaakt van pesticiden.

De verwerking vindt voor een klein deel plaats volgens de natte (wet processing) plaats. De droge (natural) methode is nog steeds de norm omdat voor de natte methode niet voldoende infrastructuur aanwezig is.

Haitian Blue

Het Haitian Blue project van USAID probeert door middel van subsidies en training het gebruik van de natte verwerkingsmethode te stimuleren.

De leden die deelnemen aan het project ervaren dat het label "Haitian Blue" met name in specialty coffee wereld gezien wordt als een garantie voor kwaliteitskoffie. De boeren ontvingen hierdoor een betere prijs.

 

 

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Hawaï

Koffiestaat van de VS

Hawaï heeft een bijzondere status. Het is namelijk de enige staat van de VS waar koffie wordt geproduceerd. De teelt vindt plaats op 5 eilanden van de archipel. Elk eiland verleent door verschillen in micro-klimaat en verwerkingstechniek aan de koffie een eigen karakter. Beroemd is de Kona koffie, zo beroemd, dat deze tot de meest vervalste koffies op de wereld hoort. Dus goedkoop is hier duurkoop, maar duurkoop smaakt soms weer erg goedkoop.

Hawaï is Kona...

Kona definieert voor velen de smaak van Hawaïaanse koffie: een medium body, zeer aromatisch, een plezierige aciditeit en een zeer zuivere nasmaak. Dit karakter is het resultaat van een natuurlijke plantenkas met goed doorlatende vulkanische grond, zonnige ochtenden en regenachtige middagen. De koffie groeit op 250 tot 800 meter hoogte op hellingen van Mount Hualalai en Mauna Loa in het Kona district van het Hawaïaanse hoofdeiland. Kona is een gewassen koffie die doorgaans zo'n 3 dagen gedroogd wordt in de zon. Bij slecht weer of gebrek aan ruimte vindt de droging machinaal plaats. Ongewassen koffies vind je ook op de eilandengroep, zoals op het eiland Molokai.

Maar komt Kona uit Hawaï?

Wetgeving werd na de Kona koffiefraude rechtszaak ingevoerd. Maar deze blijkt van weinig waarde. 

De minimumeis van 10 % Kona koffie voor een als Kona blend verkochte koffie is wel erg licht. Nog opmerkelijker is dat deze 10 % norm alleen maar geldt voor de staat Hawaï. Een koffiepakker op het vasteland van de VS kan nog steeds een blend "Kona Style" noemen terwijl er geen koffieboon uit Hawaï in te vinden valt. Met Kona blijft het dus oppassen!

Chauvinisme

Hawaïaanse koffieplantages profiteren van de status ‘enige koffieproducerende regio van de VS (Puerto Rico als geassocieerde vrijstaat daargelaten). Op de Hawaïaanse koffieplantages komen busladingen toeristen af. Zo worden er tal van activiteiten georganiseerd die je ook op wijngoederen kunt verwachten. Het is vergelijkbaar met de interesse in Nederland voor vaderlandse wijnbedrijven als Apostelhoeve en De Kleine Schorre. Chauvinisme zorgt in beide gevallen voor een scheve prijskwaliteitsverhouding. Echt goede Kona is zeker te koop, maar dat kan nooit goedkoop zijn.

Arbeidskosten

Het nadeel van de ‘Amerikaanse status' zie je terug in de enorm hoge lonen die er betaald moeten worden om nog voldoende plantage medewerkers te kunnen vinden.

De pluk van de bessen wordt uit arbeidskostenoverwegingen met machines gedaan. In Hawaï wordt ca 1500 ha. mechanisch geoogst, dat komt neer op de helft van het koffie-areaal. De kwaliteit kan hier onder lijden want rijpe en groene bessen worden op deze wijze tegelijkertijd geoogst.

Het mechanisch oogsten op Hawaï mag niet verward worden met het strippen van de struiken waarbij naast rijpe en onrijpe bessen ook bladeren worden afgeritst. Op Hawaï schudt de machine de bomen om de bessen te oogsten. Hierbij worden worden allerlei graden van rijpheid geoogst maar wel meer rijpe bessen dan onrijpe en haast geen bladeren t.o.v. strippen. Daarnaast geschiedt in de verdere verwerking - wassen - een selectie plaatsen tussen rijp en onrijp. Specialty coffee inkopers letten er scherp op of de plantage-eigenaren rijpe en onrijpe bessen wel zorgvuldig scheiden.

Koffiefraude rechtszaak

In 1996 werd de koffiewereld opgeschrikt door een grote koffiefraude rechtszaak. Michael Norton en zijn Californische Kona Kai Farms verkocht tonnen Panamese en Costa Ricaanse koffie onder de naam Kona koffie. Zijn verdediging was dat Kona moest worden gezien als een stijl-aanduiding niet als een herkomstaanduiding. "Is ‘Frans brood' ook in Frankrijk gebakken?" voerde Norton aan. Maar Norton wist wel dat hij fout zat. In een afgeluisterd gesprek viel uit Norton's mond op te tekenen:

‘.... so it's true we created a non existent demand for a non existent product.'


Kona Kai werd uiteindelijk veroordeeld tot betaling van 1 miljoen dollar aan de telers die de zaak hadden aangespannen. Norton kreeg 30 maanden cel en een naheffing 900.000 dollar van de fiscus.

Info over geschiedenis.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Mexico

Pionier in fairtrade

Mexicanen zijn dol op hun eigen koffie. Zo'n 50 % van de Mexicaanse koffie wordt in eigen land geconsumeerd. De resterende 50% wordt voor het grootse deel naar Europa geëxporteerd. Dus geen zorgen dat er niets voor ons te proeven valt.

Op het gebied van ‘organic' en ‘fairtrade' koffies behoort het land tot de pioniers. Maar op het gebied van specialty coffee is Mexico bepaald geen voorloper. Traditioneel worden de koffie uit dit land als zeer bruikbaar gezien als basis voor blends omdat ze niet veel body en aciditeit bezitten.

Specialty coffee zou ook in Mexico ‘hot' moeten zijn gezien de sterk stijgende vraag van de kritische specialty coffee consument. De Mexicaanse Coffee Council werkt dan ook hard aan een officieel certificeringsprogramma om de markt transparanter te maken. Maar Mexico ontwikkelt zich niet sterk en richt zich nog te veel op hun ‘organic' en ‘fair trade' marketingstrategie. Het blijft moeilijk om specialty toppers te vinden.

Omdat Mexicaanse koffies een mild en toegankelijk karakter bezitten zijn ze geschikt om ‘beginners' te laten proeven hoe aansprekend koffie met delicate smaken kan zijn

Regio's

Coatepec - Veracruz

Een bergachtige regio waar koffies worden geteeld met een nootachtig aroma en milde aciditeit.

Oaxaca

Een regio waar je echt top koffies kunt vinden. Karakter: medium body met smaken van chocolade en amandel.

Chiapas

Uit deze tropische jungle komen koffies met fris en zoet karakter met fruitige tonen. Deze koffies kunnen ook wel iets van wijn weg hebben. Ze lijken daarmee op koffies uit het aangrenzende Guatemalaanse Huehuetenango.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Malawi

Verborgen schatten

Het Centraal-Afrikaanse Malawi is een nog onbekend koffieproducerende land. Het is echter zeer interessant omdat er toppers zoals Gesha en Keniaanse Bourbon mutatie (SL 28) zijn te vinden.

Koffieproducerende Afrikaans landen hebben één ding gemeen. Voordat je als koffie-importeur aan een eerste kwaliteitsselectie toekomt, heb je je door culturele en bureaucratische barrières moeten vechten. Malawi onderscheidt zich hierin in positieve zin. Het land kent geen door de regeringen gecontroleerde veilingen. Daarentegen was het koffieclassificatiesysteem tot voor kort nog rudimentair. Pas de afgelopen jaren is het Afrikaanse systeem van selectie op boongrootte AAA, AA en AB ingevoerd.

Soorten

Qua koffiesoorten zou je kunnen spreken van een ‘strijd' tussen Catimor (een robusta arabica hybride met hoge opbrengsten) en topkoffies als Gesha en de Keniaanse SL 28 mutatie. Catimor wordt vanwege z'n hoge kwantitatieve opbrengst nog steeds aangeplant ondanks het feit dat de aanplant van Gesha en SL 28 financieel wordt ondersteund.

Verwerking

Malawiaanse koffie wordt na de oogst ontpulpt en de mucilage wordt verwijderd middels fermentatie (24 uur tot enkele dagen) in tanks, of mechanisch. Daarna worden de bonen gedroogd op verhoogde droogbedden.

Bloei: december - februari
Oogst: mei -september

Smaak

De koffies hebben een smaak die doen denken aan Ethiopische Yirgacheffe met veel bloemige en limoen-achtige tonen. Aciditeit, body en zoetheid zijn medium .

Toekomst

Of Malawi zich verder zal ontwikkelen tot specialty coffee leverancier van formaat, zal vooral afhangen van de inzet op onderzoek naar en differentiatie van koffiesoorten en de verbetering van de transportlogistiek. Ook zal een verdere aanscherping van pluk- en verwerkingsmethodes ervoor moeten gaan zorgen dat meer specialty coffee importeurs dit land op hun koffiekaart gaan plaatsen.

Regio's

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Colombia

Het land van de twee oogsten

Colombia is de derde koffieproducent ter wereld na Brazilië en Vietnam. Die 3e plaats is natuurlijk als gegeven niet interessant als de focus ligt op kwaliteitskoffie. Maar gelukkig  is er binnen die overweldigende massa saaie koffies ook genoeg moois te vinden. Door initiatieven als de Cup of Excellence en inspanningen van Federacafe, een federatie van koffietelers, heeft Colombia inmiddels een grote reputatie opgebouwd op het gebied van single origin koffies.

Self-drinking

Over het algemeen, als een generalisatie met alle microklimaten mogelijk is, smaken Colombiaanse koffies zoet, notig en hebben een behoorlijke body. Twee generalisaties zijn zeker mogelijk: alle Colombiaanse koffies zijn gewassen en het zijn altijd arabica's (typica, caturra en castillo).
Colombiaanse koffie wordt door branders wel als ‘self-drinking' omschreven. Daarmee wordt bedoeld dat melangeren met andere koffiesoorten niet nodig is omdat de koffie zelf al goed in balans is. Het tegendeel is ook waar. Omdat ze zo in balans zijn, blendt de koffie ook niet zo goed met andere koffies. Ze voegen weinig typische tonen toe en vertroebelen een blend met een te weinig sprekend profiel.

Kleine plantages

Oorspronkelijk was de productie van koffie in Colombia in handen van grote landeigenaren. Door de sterke prijsdalingen van koffie rond 1900, en de burgeroorlog Guerra de los Mil Días, raakte deze grote plantages echter in verval en werden ze opgedeeld in kleinere plantages van gemiddeld 1,4 ha groot en piepkleine lotgrootte's (50 kg!). 94 % van de koffietelers heeft minder dan 5 ha van hun grond beplant met koffiestruiken. Koffies selecteren heeft dan ook wel iets weg van een sisyfusarbeid. Maar uiteindelijk betaalt alle moeite zich wel terug omdat er echt pareltjes te vinden zijn.

Twee oogsten

Door onze focus op specialty coffee zouden we kunnen vergeten dat Colombia vooral bulk koffie exporteert. De bulk koffies zijn vrijwel exclusief sun grown en kennen een hoge opbrengst per ha. Een tweede kanttekening die volgens Tewis Simons van Bocca koffie gemaakt mag worden is de houdbaarheid van de groene koffie. Colombiaanse koffies verouderen volgens hem relatief snel. Maar door twee oogsten per jaar in bepaalde regio's zijn er altijd verse bonen waardoor hoge kwaliteit kan worden gewaarborgd.

Regio's

Drie bergruggen van de Andes de Cordillleras ( C. Occidental - C. Central- C. Oriental) delen het land op in 4 hoofdregio's (Pacific- Atlantic -Central en East). De meeste productie komt uit Antioquia, Tolima, Valle, Caldas en Quindío. (zie overzichtskaart)

De complexe topografie van de gebieden brengt een ongekende hoeveelheid aan microklimaten en biodiversiteit met zich mee. Zo telt Colombia 1815 verschillende vogelsoorten, meer dan enig ander land ter wereld. De koffieplantages strekken zich vaak uit over steile hellingen. Hier is erosie een groot probleem, juist omdat diepwortelende schaduwvegetatie ontbreekt.

Departement Cauca

Hiertoe behoren koffies van de Inza regio en plantages rondom de koloniale stad Popayan. ‘Cauca's' worden wel getypeerd als bloemig, vrouwelijk, complex en een kenmerkende ‘langdragende' zoetheid. Meer concreet: weinig body, met aroma's van perzik, abrikoos en suikerriet.

Oogst: maart -juni,  2e oogstseizoen (fly crop) november-december. Variëteiten: typica 21 %, caturra 64 %, castillo 15 %)

Departement Huila

Huila is veel landelijker dan Cauca en dat lijkt z'n weerslag te vinden in de koffies. De koffies bezitten veel meer body en een zware stroopachtige textuur.

Oogst: september - december,  2e oogstseizoen (fly crop) april-mei. Variëteiten: typica 11 %, caturra 75 %, castillo 14 %)

Departement Nariño

Ruige bergtoppen domineren Nariño en La Union. Een zacht mondgevoel en een romige en boterige body zijn karakteristiek voor de beste koffies uit deze regio. Specialty koffie is hier erg gezocht getuige de vele Starbucks C.A.F.E. Practices borden die je op de gevels van veel koffieboerderijen aantreft.

Oogst: april -juni, geen 2e oogstseizoen. Variëteiten: typica 54 %, caturra 29 %, castillo 17 %)

Departement Santander

De meeste koffie uit Santander is Rainforest Alliance gecertificeerd. Met een droger micro-klimaat en lagere groeihoogte bieden de koffies een heel breed palet. ‘Medium en full bodied', hoge en lage aciditeit het valt allemaal te vinden in Santander. Een voorbeeld van een specialty coffee uit deze regio die in Nederland hoog gewaardeerd wordt is Kachalu.

Oogst: september - december, geen 2e oogstseizoen (fly crop). Variëteiten: typica 15 %, caturra 32 %, castillo 53 %)

Departement Sierra Nevada

Aan de noordkust van Colombia in de nabijheid van de Caribbean ligt de Sierra Nevada de Santa Marta. Uit dit bergachtige gebied komen koffies met een stevige body en een medium tot lage aciditeit. Karakteristieke smaken: karamel, tabak en noten.

Oogst: september - december, geen 2e oogstseizoen (fly crop). Variëteiten: typica 6 %, caturra 58 %, castillo 35 %)

Departement Tolima

Het zuiden van het departement staat bekend als zeer onveilig. Vanuit de relatief veilige departementshoofdstad Ibagué wordt koffie getransporteerd die opvalt op door z'n hoge aciditeit en een frisse smaak.

Oogst: maart - juni,  2e oogstseizoen (fly crop) oktober-december. Variëteiten: typica 9 %, caturra 74 %, castillo 18 %)

Departement Quindio

Oogst: september - december,  2e oogstseizoen (fly crop) april-mei variëteiten: typica 14 %, caturra 54 %, castillo 32 %)

Departement Risaralda

Oogst: september - december,  2e oogstseizoen (fly crop) april-mei. Variëteiten: typica 6% %, caturra 59 %, castillo 35 %)

Departement Caldas

Caldas, Municipality: Palestina 

Oogst: september - december,  2e oogstseizoen (fly crop) april-mei. Variëteiten: typica 8 %, caturra 57 %, castillo 35 %)

Departement Antioquia

Oogst: september - december,  2e oogstseizoen (fly crop) april-mei. Variëteiten: typica 6 %, caturra 59 %, castillo 35 %)

Departement Cundinamarca

Oogst: maart - juni,  2e oogstseizoen (fly crop) oktober - december. Variëteiten: typica 35 %, caturra 34 %, castillo 31 %)

Bronnen:


www.federaciondecafeteros.org
Boek: Coffee a celebration of diversity / Eccardi -Sanfdalj

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Jemen

Tussen Qat en Mokka


De kleine bonen die Jemen voorbrengt vormen een uitdaging voor iedere koffiebrander. Het vergt het uiterste aan temperatuurbeheersing om het mooiste uit de koffie halen. Slaagt de koffiebrander voor deze meesterproef, dan proef je kruidige complexe koffies met een medium body, met het bitterzoete van pure chocolade en een ondertoon van gedroogd fruit.

Geschiedenis

Jemen is gelegen aan de zuidzijde van het Arabisch schiereiland. Het wordt in de koffiewereld tot de Afrikaanse koffies gerekend, hoewel dit geografisch gezien niet klopt.

Het land heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van koffie. Ethiopië's eerste export van koffie moet volgens vele bronnen zo rond 1200 naar de Jemenistische havenstad Mokka hebben plaatsgevonden. Koffie werd toen alleen gebruikt in de Soefi kloosters voor consumptie of medicinale doeleinden zoals de bestrijding van moeheid. Jemen was ook het eerste land waar koffie voor het eerst commercieel geteeld werd en wist deze positie tot ca. 1700 te behouden.

Koffieteelt

Voor de koffieteelt is Jemen een land met de nodige hindernissen. Het grootste probleem is het gebrek aan water en de erosie van de zogenaamde terrassen waarop de koffie geteeld wordt. In enkele gebieden wordt koffie samen met qat geteeld. Een bijkomend nadeel van qat is dat het twee keer zo veel water nodig heeft als koffie.

Qat is populair bij de Jemenieten vanwege de licht narcotiserende werking .

Het ontbreken van een systeem van classificaties is een nadeel voor de verhandelbaarheid (en deels kwaliteitsverbetering) van de koffie.

Men is momenteel druk doende een Q-certificering in te voegen. Ook ontbreken er certificeringen maar alle koffies worden traditioneel geteeld en mogen dus als ‘organic' of biologisch worden gezien.

Variëteiten

De twee belangrijkste variëteiten typica en bourbon groeien op terrassen die zijn gelegen op hoogtes tussen de 900 en de 2350 meter. Vanwege het watergebrek wordt bijna alle koffie ontpulpt via de ongewassen methode. Na de oogst laat men de koffiebes drogen op de daken. Soms laat men de koffiebessen aan de koffieplant drogen.

Regio's

De vijf voornaamste regio's van Jemen zijn:

 • Bani Matar
 • San'a
 • Hiraz
 • Dhamar
 • Raimi

Smaakkarakteristieken

Jemenitische koffies smaken complex en vragen een ‘acquired taste' omdat ze behoorlijke intense smaken bezitten. Verder veel genoemde karakteristieken zijn: medium body, met het bitterzoete van pure chocolade en een ondertoon van gedroogd fruit en een frisheid die aan wijn doet denken.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Rwanda

Het land met de duizend heuvels


Foto: Menno Simons, Trabocca 

Als koffieland herbergt Rwanda een enorm potentieel en is het de rijzende ster aan het specialty coffee firmament. Het ‘land met de duizend heuvels' kent veel variatie in hoogte en bodemsamenstelling met zeer complexe koffies als resultaat.
Dat bleek wel tijdens internationale koffiecompetities zoals Rwanda Golden Cup in 2007 en de allereerste Cup of Excellence Competitie die in 2008 werd georganiseerd. De jury's werden verrast door verbazingwekkend delicate koffies met mooie citrus- en cacaotonen en een consistent hoge kwaliteit.

Herstel

We kunnen er niet omheen. Rwanda zal voor velen onder ons direct verbonden zijn met de ongekende genocide die in 1994 plaats vond. Het blijft moeilijk voor te stellen hoe een bevolking van een land de draad van het leven weer op kan pakken. Toch is dat wel de werkelijkheid van het Rwanda van vandaag. Het land maakt op dit moment een sterke wederopbouw door. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de enorme groeipercentages in een land, waarin een economie feitelijk was wegevaagd, weinig zeggen. Voorbeeld: In 2000 werd er in het geheel geen specialty coffee meer geëxporteerd maar in 2008 al weer 2455 ton.

In 4 jaar tijd werd het aantal ‘washing stations' van 1 naar meer dan 100 uitgebreid. Desondanks behoort Rwanda nog steeds tot de meest arme landen van Afrika.


Foto: Menno Simons, Trabocca 

Op weg naar kwaliteit

In de dertiger jaren van de vorige eeuw lanceerde de Belgische koloniale regering de zogenaamde ‘coffee campaigns'. Dit overheidsbeleid was helaas alleen gericht op volume en niet op kwaliteit. Daarnaast werd de gehele handel door de overheid gereglementeerd door middel van licenties en hoge export belastingen. De koffies werden verhandeld onder veelzeggende namen als ‘Rwanda Ordinary' en ‘Rwanda Standard'. De kwaliteit van de koffie was zo slecht - muf, aards, stoffig, aardappel - dat Rwandezen zich afkeerden van koffie, en Rwanda een theedrinkende natie werd.

Maar bulk koffies bleken door de dramatische prijsval in de jaren tachtig koffie niet meer interessant om te produceren. De genocide van 1994 verwoestte het laatste deel van de koffieindustrie.

Ook in Rwanda werden rond 2000 de bakens voorzichtige eerste stapjes gezet richting specialty coffee. Hierin spelen het fair trade model en specialty coffee importeurs een belangrijke rol omdat lokale boeren hierdoor worden beloond voor de productie van kwaliteitskoffies. Nu zijn Rwandese koffies bij koffiegeeks erg gezocht. Of het nu een nummer 8 uit de COE 2008 bij Bar Choq is in Antwerpen is of topselecties bij het Amerikaanse Counter Culture Coffee

Cup of Excellence

 In 2008 werd in Rwanda de allereerste Cup of Excellence competitie voor dit land (en Afrika!) georganiseerd. In augustus 2010 werd de 2e editie georganiseerd. Het zal interessant zijn te zien hoe Rwanda zich verder ontwikkelt. In potentie heeft het land alles voor topkoffies in huis. Hoge ligging, traditionele cultivars en veel koffie know-how die nu vanuit landen als Kenia en via het USAID (SPREAD) programma het land binnenkomt.

Regio's

Koffie wordt vrijwel in het hele land geteeld op de grote natuurparken na. Het grootste koffiegebied ligt in de westelijke provincie. Veel van deze plantages liggen op grote hoogte in bergachtig gebied.

Bronnen:

USAID
Rwanda Coffee Development Authority
Economic liberalization in Rwanda's Coffee
Aidwatch

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Nicaragua

Delicaat met frisse citrustonen

Nicaragua is bezig met een opmerkelijke herrijzenis. Tot aan de eerste vrije verkiezingen in 1990 was het land een speelveld van dictatoriale bewegingen, burgeroorlogen en corruptie. Terwijl in Nicaragua de koffie-infrastructuur werdafgebroken ontdekte de specialty coffee wereld juist in buurlanden de mooiste koffies. Die donkere periode ligt nu ver achter ons en Nicaragua produceert inmiddels verfijnde bourbon koffies met frisse citrusaccenten.

Soorten

Nicaragua produceert alleen arabica koffie. De diverse soorten laten de technische ontwikkeling en de smaakvoorkeuren op de wereldkoffiemarkt zien. De typica werd midden 19e eeuw als eerste aangeplant. Daarna volgden natuurlijke mutaties van het bourbon type die met zijn kleinere formaat de pluk zonder ladders mogelijk maakte. In de zestiger jaren volgden moderne laagstam soorten als pacas en caturra afkomstig uit El Salvador. De roest-resistente catimors volgden in de jaren tachtig.

Op plantages staan oudere en jonge soorten vaak door elkaar omdat boeren experimenteren met variëteiten als pacamara, maragogype, pacas en catuai. Die verscheidenheid wordt versterkt omdat de levensduur van een koffieplant zo rond de twintig jaar ligt.

Bij de teelt wordt nauwelijks gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Niet omdat de boeren perse biologisch zouden willen werken maar er is geen geld voorhanden voor kunstmest of pesticiden. Naar officiële ‘organic' gecertificeerde koffie zoek je ook vrijwel tevergeefs. Een uitzondering is Aristedes in de Samulali regio Dergelijke certificeringen zijn veel te kostbaar.

Verwerking

Bijna alle koffie wordt verwerkt volgens de gewassen methode. Fermentatie - om mucilage te verwijderen- vindt plaats in grote tanks alvorens uitgespreid te worden op patio's, om te drogen in de zon.

Smaak

Nicaraguaanse koffie valt op door z'n citrus-accenten. Denk hierbij aan citroen, bergamot en soms ook wat appel en peer. De basis is fris met een medium body.

Regio's

Dipilto- Jalapa

Op de grens van Nicaragua en Honduras tussen Dipilto en Jalapa ligt de hoogste berg van Nicaragua: Mount Mogotón. De koffies uit dit gebied staan bekend om de hoge aciditeit, een goede body en zoetheid. Dipilito heeft meerdere malen gewonnen in de nationale Cup of Excellence competitie en Jalapa in een SCAA competitie.

San Juan de Río Coco

Op de berghellingen van Mt. Quibito en Mt. Majaste groeien koffies met een hoge aciditeit en body en een heerlijke zoetheid. Daarnaast worden de koffies geroemd om hun chocolade, fruit- en citrustonen.

(Nueva) Segovia

Ook uit dit gebied komen koffies met een goede balans van aciditeit, body en zoetheid.

Jinotega

Informatie volgt.

Matalgalpa

Informatie volgt.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Ecuador

We love food miles

Een van de meest curieuze aspecten van Ecuador is dat het meer koffie importeert dan exporteert. Het land heeft een grote instantkoffie industrie die zich weinig bekommerd om 'food miles'. De gemiddelde Ecuadoriaan drinkt namelijk oploskoffie (80 - 90% marktaandeel) die van spotgoedkope Vietnamese robusta is gemaakt.
Nog merkwaardiger, is dat de duurdere eigen robusta koffie weer door de Colombiaanse instantkoffie-producenten wordt opgekocht. Deze kleine koffiezedenschets geeft een aardige indicatie van de status van Ecuador als specialty coffee producent: deze is zeer marginaal.

Café en bola

Ecuador heeft alle microklimaatkaarten in handen om een topspeler op de specialty coffee markt te zijn. Maar die weg is het land behoudens wat kleine initiatieven nooit ingeslagen. De Cofenac - een door de regering ondersteunde koffieorganisatie - stimuleert zelfs nog steeds de aanplant van robusta op laaggelegen gronden. Dit in tegenstelling tot het beleid van veel ander Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Zo teelt Costa Rica door ingrijpende overheidsregulering alleen nog maar arabica.

In Ecuador wordt de potentie van het microklimaat voor arabica niet benut. Zo komt bijna 50 % van de arabica productie uit het laaggelegen Manabi (< 700 meter) terwijl maar 20% uit het op 1600 meter gelegen Loja komt. Het resultaat is fnuikend voor de kwaliteit. Ruim 80% van alle Ecuadoriaanse arabica's wordt geëxporteerd als laagwaardige "café en bola" om te worden verwerkt als instantkoffie in Colombia.

Toekomst

De kans op verandering van deze situatie is niet groot. Ecuador kent namelijk relatief hoge lonen in combinatie met lage opbrengsten per hectare. Dit laatste als gevolg van de slecht onderhouden en uitgeputte plantages door gebrek aan bemesting. De vicieuze cirkel lijkt moeilijk te doorbreken. Arbeid zal naar verwachting op korte termijn zeker niet goedkoper worden. Betrek hierbij het feit dat de kinderen van plantage-eigenaren zelf naar Spanje en de VS trekken om daar hun geluk te zoeken. Investeringen in koffieplantages worden door dit scala van factoren belemmerd.

Regio's

Overzichtskaart

Manabi

Gelegen op 700 meter hoogte. 48% van de arabica's wordt hier geteeld. Kwaliteit doorgaans niet interessant.

Loja 

Gemiddelde hoogte 1600 meter. Dit gebied produceert 20 % van alle Ecuadoriaanse arabica's.

Pichincha

Opkomend koffiegebied dat niet ver van de hoofdstad Quito is gelegen. De hoge rating van 92 punten van Perla Negra op Coffee Review heeft dit gebied bekendheid gegeven.

Andere arabica koffiegebieden

Quilanga, Guayas, El Oro, Zamora, Chincipe

Koffieorganisaties en coöperaties

Ecuadoriaanse Koffieorganisatie - Cofenac
Fapecafes - koffiecoöperatie actief in Loja op het gebied van specialty coffee.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Panama

God in a cup

De eerste koffieplanten arriveerden in Panama aan het begin van de 19e eeuw. Zij werden aangeplant in de kustgebieden maar het duurde niet lang voordat kolonisten ze meenamen naar Boquete valley in de westelijke hooglanden. Dit bleek een ideaal microklimaat voor koffie te zijn. Door de hoge ligging, de invloed van de Stille en de Atlantische oceaan, de schaduw en rijke vulkanische grond van de Baru vulkaan ontplooide het aromatisch potentieel van de koffie volledig. Veel variëteiten, die vanuit alle uithoeken van de wereld werden geïmporteerd, vonden in deze 1e fase een nieuw thuis in Panama. In tegenstelling tot andere landen bleef verdere ontwikkeling echter achter. Er werd weinig geëxperimenteerd met productievere kruisingen waarbij smaak geen selectiecriterium vormde. Voor de specialty coffee markt is dit een interessant gegeven.

Karakter

Karakteristieke variëteiten kun je bij uitstek in Panama ontdekken. Beroemd is de Panama Geisha (of Gesha) koffie. De zaden van deze ‘verstekeling' werden in 1931 door een Britse consul ‘at random' verzameld in het Ethiopische Gesha. Het exacte ras is dus al onduidelijk, maar waar deze Britse ‘Indiana Jones' deze heilige graal onder koffies vond, is ook niet duidelijk. Er zijn namelijk drie Ethiopische plaatsen met de naam Gesha. Hoe dan ook, in 1963 zijn via Kenia, de zaden in Panama terechtgekomen en werd het één van de grootste cultkoffies van het begin van deze eeuw toen deze op een Panamese cuppingtafel werd ‘ontdekt'.

Als je de Geisha vergelijkt met z'n normaal geprijsde zusjes - ongewassen Yirgacheffes - uit Ethiopië dan haal je je schouders wel op bij deze kostbare hype. Maar als je deze koffie proeft op een proeftafel met louter Panamese koffies dan is het wel te begrijpen dat cuppers helemaal los gaan in loftuitingen als: "This is God in a Cup!"

[Foto's: Graciano Cruz]

Monaco with bananas

Voor een land met een laag gemiddeld inkomen bezit het een ongekend goede infrastructuur. Met het Panamakanaal is overzees transport heel eenvoudig. De koffieboeren kiezen vertegenwoordigers met een vooruitziende blik die vaak een hogere opleiding in het buitenland hebben genoten. Veel plantages zijn in handen van Europese ingenieurs en managers die zijn blijven hangen na de aanleg van het kanaal in 1917. Dat is overigens niet vreemd, het land is afgezien van de koffie een zeer aantrekkelijke vestigingsplaats. Ook nu nog! Het Amerikaanse magazine Forbes noemt Panama: ‘Monaco with bananas'.

In deze media aandacht schuilt wel een gevaar. Projectontwikkelaars kopen de laatste jaren in toenemende mate koffieplantages op om hun woningbouwprojecten te realiseren. De prijzen zijn in en rondom Boquete opgelopen tot 350.000 dollar per hectare en deze kunnen nooit worden verdiend met koffie. Rondom het plaatsje liggen inmiddels gated communities en protserige huizen waar Amerikaanse snowbirds (gepensioneerden) hun oude dag slijten.  

Regio's

Panama is een kleine speler op de wereld-koffiemarkt. Het gebied waar goede koffies kunnen worden geteeld is daarvoor te beperkt. Maar hetgeen er geteeld wordt is doorgaans van hoog niveau.

Panama kent 3 koffieregio's gelegen die allen rond de Barú vulkaan liggen op zo'n 1000 tot 2000 meter hoogte.

[Foto midden: Lisanne Oonk]

Boquete - Airco ingebouwd

Aan de oostzijde van de vulkaan ligt het oudste en meeste bekende koffiegebied Boquete met interessante microklimaten als Volcancito, El Salto, Horqueta, Palo Alto, Jaramillo en Palmira. Bijzonder is de bajareque, een mist die als een natuurlijke airconditioner fungeert net op het moment dat de koffiebessen gaan rijpen. De rijping verloopt daardoor trager hetgeen de smaakcomplexiteit ten goede komt.

Volcán

Ten westen ligt het Volcán gebied met Paco Ancho, Tizingal en Bambito als microklimaatzone's.

Renacimiento

Nog westelijker ligt het moeilijk bereikbare Renacimiento met de zones Rio Sereno, Santa Clara en Piedro Candela.

[Foto's met dank aan Lisanne Oonk en Björn Aarts www.dutchbaristacoffee.nl]

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Thailand

Vechten tegen imago

Thailand ligt in een regio die bekend staat om z'n laaggelegen robusta koffies die hun weg veelal vinden naar de oploskoffie-markt. Toch bieden de noordelijke regio's Chiang Rai en Chiang Mai op specialty coffee gebied wel een paar toppers.

Achtergrond

Koning Bhumibol Adulyadej trok in 1969 ten strijde tegen de opiumteelt die met name in de noordelijke berggebieden plaatsvond. Hij stimuleerde de aanplant van andere gewassen waaronder koffie. De berggebieden met hoogtes tussen 1200-1600 meter, gematigde klimaat en beboste gebieden bleken geschikt voor koffieteelt. Maar dit alles ging niet zonder vallen of opstaan. Er werd in eerste instantie onzorgvuldig omgesprongen met natuurlijke omgeving. Als de grond uitgeput raakte, werden er simpelweg stukken bos in brand gestoken om plaats te maken voor nieuwe koffieplantages.

Heden

Tegenwoordig is de situatie in ecologisch maar ook in andere opzichten verbeterd. Zeker in de Chiang Rai zijn er samenwerkingsverbanden van koffieboeren die - vaak met hulp van buitenaf - er in slagen interessante specialty coffee te produceren. Voorbeeld hiervan is Doi Chang Coffee. Zij leveren zelfs Kopi Luwak koffie van in het wild levende civetkatten.

Ook in Chiang Mai vind je vergelijkbare intiatieven zoals op de Silaa farms. Silaa's werkwijze is een goedvoorbeeld van de veranderde werkwijze. Op organische wijze wordt de pulp van de koffie gebruikt om de plantages te bemesten.

Thailand heeft nog een lange weg te gaan wil het binnen de specialty coffee markt serieus genomen gaan worden. De eerste initiatieven zijn er, maar het blijft voorlopig bij een zeer beperkt aanbod.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Puerto Rico

Veelheid aan culturen

Specialty coffee staat op het punt om ontdekt te worden in Puerto Rico. Met 14 verschillende microklimaten en 3400 koffieplantages heeft het land goede kaarten in handen. Aan de andere kant zijn er de hoge loonkosten, een traditie van kwantiteit boven kwaliteit, en onvoldoende groeihoogte om top arabica's onder ideale omstandigheden te telen .

In 't kort

Koffiesoort: Voornamelijk bourbon, pacas, caturra, porto rico
Hoogte: 750 tot 850 meter
Verwerking: Nat/ Wet method
Smaakprofiel: Prettig aroma, goede balans van zoet & aciditeit

Het eiland Puerto Rico behoort tot de Commonwealth van de Verenigde Staten. Puerto Ricanen zijn daarmee burgers van de VS maar tegelijkertijd is Puerto Rico vooralsnog onafhankelijk van de VS. De smeltkroes aan volkeren en culturen - afstammelingen van Spaanse kolonisten, Afrikaanse slaven, Amerikanen en Taîno Indianen op het eiland maakt het een fascinerend land.

Geografie - klimaat

Puerto Rico is gelegen ten zuiden van de kreeftskeerkring. Het eiland behoort tot de Antillen en heeft als buren aan de westzijde de Dominicaanse Republiek en Haïti en aan de oostzijde de Britse Maagdeneilanden. In het hart van binnenland vind je de Cordilla bergketen die tot een hoogte van 4000 meter reikt. Dat lijkt hoog voor specialty coffee maar de voor koffieteelt geschikte gronden liggen toch veelal te laag voor top specialty coffee. Daarbij komt dat de neerslaghoeveelheid en de luchtvochtigheid te hoog zijn om de koffie op patio's te kunnen drogen. Kostbare mechanische droging is dan ook noodzakelijk. Een extra kostenpost op de toch al hoge loonkosten.

De orkaan George verwoestte in 1998 de koffieplantages en helaas werd bij de heraanplant gekozen voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Door de orkaan en de massale aanplant van de caturra variëteit die daar op volgde verdween de oorspronkelijke bourbon en de inheemse ‘selection de Puerto Rico' vrijwel volledig.

Ontwikkeling

Het Puerto Ricaanse ‘Department of Agriculture' stimuleert de aanplant van kwalitatief hoge koffie opbrengende struiken en probeert het idee van terroir coffees onder de aandacht van de boeren te brengen. De bedoeling op lange termijn is dat het opleidingsniveau van de boeren stijgt en dat alle inspanningen op het gebied van specialty coffee zijn weerslag zullen vinden in hogere prijzen.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Vietnam

Groot in kwantiteit

Geen koffieland ter wereld heeft zo'n explosieve ontwikkeling laten zien qua koffieproductie als Vietnam. In 1990 leverde het land 1% van de wereldproductie, in 2000 passeerde het al de nummer twee Colombia. Op dit moment is Vietnam zelfs het op één na grootste koffieproducerende land ter wereld, na Brazilië.

Geschiedenis

Particulier bezit was tot het midden van de tachtiger jaren verboden in het politiek geïsoleerde Vietnam. In 1986 hief het Vietnamees congres het monopolie op landbouwgrond en handel in agrarische producten op. De koffiehandel was in de jaren negentig lucratief en de ondernemende Vietnamezen konden hier snel op inspelen. 


Foto's Vietnam met dank aan Folkert de Waard - Rijstvelden!

In 2001 stortte de koffiemarkt echter volledig in en Vietnam kreeg daarvan de schuld. Vandaag de dag is Vietnam heer en meester op de robusta bonen markt. Een door koffieliefhebbers laaggewaardeerde boon die voornamelijk zijn weg vindt in blends en instant koffie.

Regio's

De meeste koffieteeltgebieden zijn gelegen in de centrale hooglanden in de provincies Dak Lak, Lam Dong, en Kon Tum. daarnaast wordt ook er ook veel robusta geteeld in de provincie Dong Nai tussen Hoi Chi Ming Stad en de hooglanden. Door de grootte van het land en de ongekende volumes is het land in staat het hele jaar door koffie te leveren.

Arabica

Ondanks het feit dat robusta met een aandeel van 95% veruit de boventoon voert wordt er wel degelijk arabica geteeld in Vietnam. Sinds de Fransen bourbon koffie aan het eind van de 19e eeuw introduceerden in de provincie Dalat wordt daar arabica geteeld. Daarnaast is er nog arabica teelt te vinden in de noordelijke provincies Son La en Quang Tri.

Rendement

Vietnamese boeren weten ongekende volume's koffies per hectare te oogsten. Door irrigatie en kunstmatige bemesting wisten ze de productie tot 2 tot 3 kubieke meter koffie per hectare op te schroeven. Dat dergelijke volumes op gespannen voet staan met kwaliteit laat zich raden. Maar heel weinig koffie dat het land voortbrengt valt binnen de standaarden van specialty coffee. Het land zit gevangen in zijn eigen lage kwaliteitsimago. Geen koffiekoper gelooft dat er goede bonen te koop zijn. Dus de koffieteler die wel kwaliteit aanbiedt zal geen koper kunnen vinden die daar naar wil betalen.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Zambia

De ontdekking van morgen?

Het onbekende Afrikaanse Zambia verdient het om ontdekt te worden door de specialty coffee wereld. Het land biedt goede groeihoogte, mooie bourbon soorten en ontwikkelde verwerkingstechnieken.

Zambia is een jong koffieland. In de jaren veertig brachten missionarissen naast Gods woord ook jonge koffieplanten mee vanuit Tanzania en Kenia die in het noordoosten werden aangeplant. Pas begin jaren tachtig nam de koffieproductie echter pas serieuze vormen aan.

Hoge loonkosten

Ondanks pogingen om de koffieteelt onder kleinere boeren te stimuleren komt de koffieproductie in toenemende mate van 18 mega-plantages met een grootte van wel 500 ha of meer. Deze trend lijkt niet te keren omdat banken moeilijk financiering verlenen en de rentabiliteit van koffieplantages onder druk staat door de hoge loonkosten in Zambia. Die trend werkt voor specialty coffee niet nadelig omdat de kwaliteit van de grote plantages heel consistent is. De wetenschappelijke aanpak en beheersing van de koffieteelt van deze grote plantages kent zijn gelijke niet in Afrika.

Het microklimaat van Zambia is vergelijkbaar met dat van buurlanden Zimbabwe en Malawi. Probleem voor Zambia blijft het tekort aan water. Kostbare irrigatie is dan ook vaak noodzakelijk.

Regio's

De Zambia Coffee Growers' Association (ZCGA) onderscheidt de volgende regio's: Mazabuka/Southern, Lusaka, Kabwe/Mkushi , Copperbelt and Northern.

Bron: Zambia Coffee Growers Association

Soorten

Alle koffie is arabica waarvan 50 % tot het bourbon type behoort. Bijna alle koffie wordt verwerkt met de gewassen methode.

Smaak

Zambia heeft alle kenmerken van Oost-Afrikaanse koffie. Medium tot hoog niveau van aciditeit, een zoete nasmaak. De aroma's neigen naar citrus en bloemen. Het mondgevoel is siroopachtige en romig.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl
-

Peru

Ieder nadeel heb z´n voordeel

Peru is een groot land met net zo veel klimaten als talen en culturen. In het zuidelijk deel van het land ligt een van de droogste gebieden op aarde terwijl je in het noordoosten de tropische regenwouden van de Amazone vindt.

Peru heeft net zo veel vruchtbare hooglanden als andere koffieproducerende landen in Midden of Centraal-Amerikaanse landen. De  productie stijgt zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

Lichtpuntjes

Peru exporteerde in 2011 met 5444 balen net iets meer dan India. Op specialty coffee gebied stijgt het aanbod ook. Villa Rica verscheepte onlangs een container koffie (85 punten volgens het SCAA systeem) geproduceerd door kleine koffieboeren van de CEPRO Yanesha. Een geisha variëteit scoorde zelfs 91 punten. Maar het is een land dat een enorme ballast draagt van corruptie, politieke crises en een slechte infrastructuur.

Als we naar het de koffie naar het algemeen kijken en niet focussen op specialtycoffee dan is er voorzichtig gezegd nog wat ruimte voor verbetering. De organisatie van de Peruaanse koffiehandelsysteem is achtergebleven. Koffietransport en havenfaciliteiten zijn slecht georganiseerd. Koffie blijft dagenlang op overslagkades in zeer vochtige omstandigheden staan etc. Maar zoals Johan Cruijff al opmerkte: "Ieder nadeel heb z'n voordeel". Achter Peru's achterstand blijkt namelijk een voordeel schuil te gaan in de vorm oude rassen bourbon en voornamelijk typica. Deze rassen zijn in andere landen vervangen door op ‘hoge productie' geselecteerde rassen als caturra, catimor en catuai. Peru heeft - naast de eerder genoemde hooggelegen vruchtbare grond- dus eigenlijk alles in huis om uit te groeien tot een specialty coffee exporteur van formaat.

Steeds meer lukt het specialty coffee importeurs om goede uitgesproken koffies te vinden. Maar ook voor hen blijkt het in de praktijk  lastig te zijn om die kwaliteit tijdens het transport te waarborgen.

Regio's

De Peruaanse koffie kamer van koophandel - Camera Peruana de Café - onderscheidt 3 regio's: Zuid, Centraal en Noord. Deze regio's worden weer verder onderverdeeld op basis van departementen of staten.

Zuid

Puno -Lake Titicaca - Extreem hoog gelegen koffiegebied op 3900 meter Koffies vallen op door stevige body en extreem veel citrus.

Cuzco - Dit oudste koffiegebied produceert vrij consistente koffies en kan het gebied Puno qua citrussmaken evenaren als de plantages hoog genoeg liggen.

Centraal

De in de staat Junin liggende koffiegebieden worden tot de Chanchamoyo regio gerekend. In het gebied hebben zich eind 19e eeuw Duitse en Oostenrijkse immigranten gevestigd die daar koffie zijn gaan telen. Bij een kleine koffiecompetitie in 2008 won een koffie van La Merced uit dit gebied.

Noord

Koffies uit het noordelijke gebied laten zich moeilijk omschrijven en vallen om kwalitatieve redenen veelal buiten de focus van de specialty coffee wereld.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl