Max Havelaar

Het keurmerk voor Fairtrade

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Max Havelaar biedt de mogelijkheid om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. Het keurmerk biedt geen enkele garantie voor koffiekwaliteit. Lees ook voor meer informatie bij Fair trade keurmerk.

De handelscriteria van het Max Havelaar keurmerk:
Een kostendekkende minimumprijs
De Fairtrade prijs volgt gewoon de markt. Maar als de marktprijs zo ver daalt dat de redelijke kosten van een duurzame productiewijze niet meer worden gedekt, hanteert het Fairtrade systeem een vaste minimumprijs. Minder dan dat is simpelweg te weinig. 

Een toeslag op de wereldmarktprijs
Bovenop de prijs komt bovendien altijd een vaste ontwikkelingspremie. De leden van de boerenorganisatie besluiten gezamenlijk waaraan de premie wordt besteed. Van nieuwe machines en milieuverbetering tot onderwijs en klinieken. Op een plantage dient de premie de sociale doelen van de arbeiders. Vast staat dat de premie altijd wordt ingezet voor investeringen die de gemeenschap ten goede komen. Dat is duurzame ontwikkeling.

Voorfinanciering
Boerenorganisaties kunnen zestig procent van de verkoopprijs van hun product al ontvangen bij het begin van de oogst. Dankzij dit krediet kunnen ze hun leden direct bij opkoop uitbetalen. Ze zijn dan niet uit geldgebrek gedwongen zaken te doen met tussenhandelaren die een slechte prijs betalen, maar wél cash.

Langdurige handelsrelaties
De samenwerking tussen producent en importeur is zoveel mogelijk van lange duur. Dat biedt de producenten zekerheid over afname van hun oogst, en dus zekerheid over hun inkomen.

Kijk voor de uitgebreide producenten- en handelscriteria op de website van koepelorganisatie FLO.  

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl