Bocca

'Tegenwoordig hoor je koffieliefhebbers praten over een Hacienda La Esmeralda uit Panama. Een koffie met een enorme cultstatus, die nu rond de 150 dollar per kilo kost." Aan het woord is Menno Simons van het koffiehandelshuis TraBocca. Een paar jaar gelden zette hij de Specialty Coffee branderij Bocca op, die nu wordt geleid door zijn broer Tewis. Beide broers zijn het voorbeeld in Nederland van 'the third wave' in koffie

Menno en Tewis Simons

Menno: ‘Voor Bocca selecteer ik hoogwaardige ongebrande ‘groene’ koffie. Die koffie lever ik aan grote ketens maar ook aan kleinere vooruitstrevende third wave branders als Stumptown. Maar ik ga met Bocca wel veel verder dan alleen inkopen en verkopen. We ondersteunen in Ethiopië coöperaties van koffieboeren met trainingen en helpen ook met de financiering van de verwerkingsmachines. Dit laatste zelfs met aanmerkelijke steun van het Ministerie van Economische zaken. We schakelen landbouwkundigen in om de grond te onderzoeken teneinde de koffiekwaliteit te verhogen.We zijn met koffie nog lang niet zo ver als met wijn waarbij bijna alle variëteiten wel in kaart zijn gebracht en de oenoloog en de wijnbouwer samenwerken om de beste druif te telen en het mooiste uit die druif te halen.'

Tewis:' Bereikt de koffie ons optimaal, dan komt nog het uiterst gecompliceerde proces van branden. Welke brandprofiel – temperatuur en duur – kies je? En als dat allemaal lukt, moet de gebrande koffie tijdig bij de afnemer zijn. En zelfs dan houdt het nog niet op. Ook de restaurateur begeleid je met de juiste zettechniek, de keuze van de machine en molen en de maalgraad. Maar dan ligt uiteindelijk het lot van de koffie toch in handen van de barista. Het is de persoon achter de machine die - als laatste schakel in de keten - ervoor moet zorgen dat die espresso optimaal de tafel bereikt. Eigenlijk een klein wonder als je de hele keten van koffie overziet.

copyright © 2017 Specialty Coffee - ESW - voor reacties: redactie@specialtycoffee.nl